Asya Gündemi Radyo Gedik’te

Written by on 20 Aralık 2021

Radyo Gedik programlarıyla Türkiye ve dünya gündemini dinleyicileri ile buluşturmaya devam ediyor. Son 10 yılda dünyadaki ABD hegemonyasını kırmayı amaçlayan Çin’in hamleleri, Asya Pasifik ülkelerinde değişen dengelerin dünya siyasetine etkisini ele alan Asya Gündemi, İstanbul Gedik Üniversitesi ASEAN Stratejik Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Sibel Karabel’in sunumuyla Radyo Gedik’te

Radyo Gedik’in yeni programı Asya Gündemi her Pazartesi saat 15.00’te yayınlanıyor. Asya Pasifik’te öne çıkan gelişmeler İstanbul Gedik Üniversitesi ASEAN Stratejik Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Sibel Karabel’in sunumuyla ele alınacak. Programda sadece bölgesel gündem değil, Asya Pasifik ülkelerinin diplomatik ve ekonomik hamlelerinin küresel anlamda yansımaları da konuşulacak. Programda ABD’nin Çin’de düzenlenecek Olimpiyat Oyunları’nda almış olduğu diplomatik boykot gündemdeydi.

 

Olimpiyatlar Yeni Diplomasi Sahnesi

Geçen hafta Çin devlet başkanı Şi Cinping ve ABD Başkanı Joe Biden arasındaki video konferans üzerinden iki ülkenin ilişkilerini değerlendiren Sibel Karabel, “Glasgow İklim Zirvesi’nde olumlu geçen görüşmelerden sonra ABD’nin Pekin’de gerçekleşecek Kış Olimpiyat Oyunları’nı boykot kararı geçmişte SSCB ve ABD arasında da gerçekleşmişti. ABD sporcularını olimpiyatlara gönderecek fakat diplomatlar etkinlikte yer almayacak. Gerekçe olarak da Çin’in insan hakları ihlalleri gösteriliyor. Çin’den yapılan açıklamada ABD’nin sporu siyasileştirmesine son verilmesi çağrısı yapıldı. ABD’nin ardından İngiltere, Kanada ve Avustralya da diplomatik boykota katıldıklarını açıkladı. Yeni Zelanda pandemi nedeni ile temsilci bulundurmayacağını belirtti. Bu da diğer ülkelere göre daha diplomatik bir hamle oldu. Litvanya ise Çin ile süren gerginlik üzerine boykot kararına katıldı. Almanya’nın yeni şansölyesi Olaf Scholz ise henüz karar vermediklerini açıkladı. Fransa ise spor ve siyasetin bir arada bulunmaması gerektiğini belirterek diplomatik boykot kararına katılmadı.” Diplomatik boykot kararı alan ülkelerin Çin’in prestijini olumsuz olarak etkilemek istediklerini söyleyen Karabel olimpiyatların siyasetten etkilenmesinin ilk örneğinin bu olmadığını aktardı: “ABD, 1980 Moskova Olimpiyatları’nı SSCB’nin Afganistan’ı işgal etmesi sebebiyle boykot etmişti. Bu boykota da SSCB, Los Angeles Olimpiyatları’nı boykot etme kararı oldu.” Olimpiyatlara üst düzeyde katılımın zorunlu olmadığını ekleyen Karabel, “Olimpiyatlara diplomatik katılım düzenlenen ülke destek verilmesinin bir göstergesi. Bir yandan da ülkeler arası ilişkilerin nasıl gittiğini göstermesi bakımından katılım durumu önem kazanıyor.”

AB’nin Alternatif ‘Kuşak-Yol’u

Avrupa Birliği’nin yeni projesi Global Gateware -Küresel Kapı İnisiyatifi ‘sürdürülebilir ve güvenilir bağlantısallık’ sloganıyla 1 Aralık’ta başladı.  300 milyar avroluk bütçesiyle öne çıkan inisiyatif misyonunu 2027’te kadar sürdürmeyi hedefliyor. Nitelikli altyapı, değer bazlı paylaşım, yönetişim, şeffaflık ve bağlantısallığı hedefleyen proje Çin’in Kuşak Yol Projesi’ne bir alternatif olması planlanıyor. Sibel Karabel, Avrupa Birliği’nin bu hamlesini şu şekilde yorumladı: “Bu proje, Çin’in Kuşak-Yol Projesi’ne sadece ekonomik anlamda alternatif değil, hukukun üstünlüğünün sağlanması demokrasi, istihdamda iyileştirme, nitelikli altyapı sağlanması gibi konularda da alternatif oluşturuyor. Çin’in kamu iktisadi teşekküllerinin yaptığı bu girişimi Avrupa Birliği bir konsensüs halinde yapacak.” Karabel, Japonya ve ABD’nin de etki alanlarını genişletmek için çalışmalar yürüttüğünü belirterek, modellerini Çin ve Avrupa Birliği modelleri ile karşılaştırdı.

Sibel Karabel’in sunduğu Asya Gündemi programını buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background