Kadın Benliğine Dair Öyküler: Portakal Yokuşu

Written by on 20 Aralık 2021

Süleyman Güner ile Bozcaadamdan Sesler programının konuğu Holden Kitap’tan çıkan ilk kitabı Portakal Yokuşu ile Asuman Toprak Deniz oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde yüksek lisansa başladığı sırada öykü yazmaya başladığını söyleyen Deniz, yazmaya başlamasına İstanbul’un neden olduğunu söyledi

Asuman Deniz Toprak

İlk öykü kitabı Holden Kitap imzasıyla çıkan Asuman Toprak Deniz Süleyman Güner’in hazırlayıp sunduğu Bozca Adamdan Sesler programına konuk oldu. 2015’ten itibaren Portakal Yokuşu kitabındaki öyküleri üzerine çalışan Deniz, kitabın ortaya çıkış sürecini anlattı: “İstanbul Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitime başladığımdan beri düzenli olarak öykü yazmaya başladım. İstanbul’un bu anlamda bana katkısı çok oldu. Öykülerimi birçok yayınevine yolladım fakat ‘öykü kitabı basmak zarar ettirir’ sözleriyle karşılaştım. Fakat Holden Kitap’ın sahibi ve editörüm Baran Güzel zamanını ayırarak öykülerimle ilgilendi ve Portakal Yokuşu’nun dördüncü baskısını yapacağız.” Portakal Yokuşu, kadın hikayelerinden oluşan bir kitap olarak öne çıkıyor.

“Öykülerim Benliğimle Var Olma İsteğimi Yansıtıyor”

Deniz kadın hikayelerini ele almasındaki başlıca sebebin kadın kimliğini yaşama isteği olduğu söyledi: “Öykülerimde bildiğim olguların kıyısında yüzdüm. Ülkemizde kadın olmak çok zor ve kadın, eş olarak, abla olarak var olmaya çalışıyor. Kadının kadın olarak var olmasını önemsiyorum ve bir kadın olarak da kendi benliğimle var olmak istiyorum.”

Asuman Toprak Deniz-Portakal Yokuşu 96 Sayfa Holden Kitap 2021

Yalnızlığın Yazarlığa Etkisi

Öykülerinde yalnızlık temasını işleyen Deniz, “Buradaki yalnızlık kendini keşfetmek ile ilgili, içsel bir yalnızlık. Kişinin kendisi ile barışık olmaması en büyük yalnızlık. Bireyin yaşadığı problemlerin sebebinin kendini keşfedememek olduğunu düşünüyorum. Kendimiz ile barışık değiliz. Herkesi affetmemize rağmen kendimizi affedemiyoruz. Herkesin bizi sevmesini istiyoruz fakat kendimizi sevemiyoruz. Bence en büyük yalnızlık buradan başlıyor. Kendimiz ile iyi vakit geçirirsek yalnızlık dünyanın en güzel durumlarından birisi olabilir.”

 

Asuman Toprak Deniz’in konuk olduğu Bozca Adamdan Sesler programını buradan dinleyebilirsiniz:

 


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background