Hint Pasifik’te ABD Etkisi Artıyor

Written by on 22 Aralık 2021

Sibel Karabel’in hazırlayıp sunduğu Asya Gündemi’nde bu hafta Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Putin görüşmesi, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın ASEAN turu, Güney Kore-Avustralya arasındaki savunma anlaşmasının bölgesel ve küresel etkileri ele alındı

Asya ve Asya Pasifik’te gerçekleşen diplomatik, ekonomik ve askeri gelişmelerin etkilerinin İstanbul Gedik Üniversitesi ASEAN Stratejik Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Sibel Karabel tarafından yorumlandığı Asya Gündemi’nde bu hafta Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasında gerçekleştirilen görüşme ele alındı.

Ukrayna NATO ile Yakınlaşıyor

Putin’in ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinden bir hafta sonrasında gerçekleştirilen Çin-Rusya görüşmesinde Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim ilk sıradaydı. Sibel Karabel, Ukrayna’da yaşanan sorunların Çin’i de etkilediğini söyledi: “Çin ve Ukrayna ilişkileri son dönemde gelişmeye devam ediyordu. Çin de Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilime doğrudan dahil olmak yerine Rusya’yı kapalı bir şekilde destekliyor.” Ukrayna NATO ilişkilerinin boyut değiştirmesi de Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimin bir başka sebebi. Görüşmelerde NATO’nun genişleme politikalarının da konuşulduğunu ifade etti: “Gürcistan ve Ukrayna’nın NATO ile ilişkilerinin genişlemesine karşı Rusya, ulusal güvenliğinin zarar göreceğini iddia ediyor. Çin-Rusya görüşmelerinde iki ülke NATO’nun genişleme politikasını kınayan bir açıklama da yaptılar.”

Putin – Xi Jinping

Artan Ukrayna Gerilimi Çin’i de Etkiliyor

2014 Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesiyle Rusya, Batı ülkeleri tarafından yaptırıma maruz kaldı. Ekonomik yaptırımlara maruz kalan Rusya, Çin ile ilişkilerinde ekonomi de ağırlık kazanan konulardan biri oldu. İki ülke arasındaki son görüşmede de ticaret de önemli başlıklar arasında yer aldı. 2021’in ilk 11 ayında yüzde 30 artan ve 123 milyar dolara ulaşan iki ülke arasındaki ticaretin ilerleyen zamanda 200 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Sibel Karabel, Çin’in enerji ihtiyacının iki ülke arasındaki ticaret hacmini artıracağını söyledi. Askeri ilişkiler de görüşmelerde konuşuldu. Karabel Batı ülkelerinin endişe ile baktığı ilişkilerin askeri açıdan da önem kazandığını belirtti: “İki ülke arasında 2010 öncesinde yılda bir kez gerçekleştirilen askeri tatbikatlar, 2010’dan sonra yılda iki kez sonrasında ise yılda birkaç kez gerçekleşti. Anti Amerikan ideolojilere sahip bu ülkeler net bir şekilde bunu dile getiriyorlar. Son NATO zirvesinde Çin’in artan donanma ve nükleer gücü ve ABD’nin Soğuk Savaş’tan beri Rusya ile olan ilişkileri Batı için tehdit algısı oluşturuyor.”

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ASEAN dışişleri bakanlarıyla video-konferans ile görüştü.

Amerika’nın Hint-Pasifik Hamlesi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın 9-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirdiği ASEAN turu da Asya Gündemi’nde konuşuldu. Joe Biden yönetiminin ilk ASEAN turu olan görüşmeler özellikle ABD’nin Güneydoğu Asya’ya verdiği önemin göstergesi. Biden yönteminin Hint-Pasifik politikasının da paylaşıldığı görüşmeler ABD’nin bölgede rolünün artacağının işaretlerini taşıyor. Sibel Karabel, 1967 yılında kurulan 5 üye ile kurulan ASEAN’ın ABD ile son görüşmesini Sibel Karabel şu şekilde yorumladı: “ABD’nin jeo-stratejik önemi açısından ASEAN ülkeleriyle iletişimi ağırlık kazanacak. Çin’in ticaret ve askeri olarak ağırlık kazanması ABD’nin muhtemel Hint-Pasifik stratejisine önem verdiğinin de işareti.”

etkilerinin İstanbul Gedik Üniversitesi ASEAN Stratejik Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Sibel Karabel’in hazırlayıp sunduğu Asya Gündemi’ni buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background