“Pandemi İlişkileri Yordu”

Written by on 22 Aralık 2021

Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı İrem Hattat, Füsun Saka’nın hazırlayıp sunduğu İyilik Sağlık programının bu haftaki konuğu Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı İrem Hattat oldu. Araştırmada pandeminin ilişkileri yıprattığı ve çiftler arası yalnızlaşmayı artırdığını tespit edildi. Hattat, çiftler arasında sağlıklı ilişki için bireylerin tıbba güvenmeleri gerektiğini söyledi

İrem Hattat

Aile Sağlığı Araştırma Derneği’nin bünyesinde Pandemi döneminde ilişkilerin haritasını çıkaran bir araştırmaya imza atan Hattat, çiftler arasında iletişimsizliğin başlıca sorun olduğunu belirtti. Şubat ve Ağustos 2021 tarihleri arasında 1900 çift ile gerçekleştirilen çalışmada pandemiden önce beş çiftten biri haftada bir birlikte olurken pandemi döneminde beş çiftten üçünün birlikteliği haftada bire düştü. Araştırma sonuçlarını yorumlayan İrem Hattat sürekli aynı evde olmanın çiftler arasındaki ilişki sıklığını azalttığını belirtti: “Sosyal açıdan her şeyin rutine binmesi ve kişilerin kendilerine özen göstermeyi bırakması ilişkileri yordu. Bir yandan cinsel ilişki ile koronavirüs bulaşır mı endişesi, içinde bulunulan durumun stres ve anksiyeteyi artırması da ilişkilerin sıklığını etkiledi.”

Dopamin Çiftleri Birbirine Bağlıyor
İlişkilerin beşinci senesinin kritik öneme sahip olduğunu söyleyen Hattat araştırmaya katılan çiftlerin yüzde 60’ının 5 yıldan uzun süredir evli olmasına özellikle dikkat ettiklerini ekledi: “5 yıldan sonra ilişkilerde ten uyumu da azalabiliyor. Ten uyumunun azalması aslında çözümü olabilecek bir sorun.” Mutluluk hormonu olarak bilinen dopaminin çiftler arasında bağlayıcı özelliği olduğunu söyleyen Hattat, “Çiftlerin birbirine bağlanması dopamin sayesinde oluyor. Zaman içerisinde bu miktar azalabiliyor. Bundan dolayı ilişkilerde ilk olarak çiftlerin psikososyal ve bedensel sorunlarına bakıyoruz.”

Temel Sorun İletişimsizlik
Araştırma sonucunda çiftlerin birbirinden beklentileri de iletişimsizliği işaret ediyor. Araştırma, erkeklerin eşlerinden daha girişken olmalarını beklediklerine yer verirken kadınların isteklerini eşlerine söylemekten çekindikleri ifade ediliyor. İrem Hattat bu durumu iletişimsizlik kaynaklı olduğunu belirtti: “Araştırma sadece pandemi dönemini kapsasa da pandemi öncesindeki sorunların da devam ettiğini gördük. Toplumda yer bulan ‘cinselliği başlatan kadın basittir’ algısı kadınların çekingen olmalarına sebep oluyor. Erkekler de eşlerinden olumsuz tepki alacakları düşüncesiyle düşüncelerini paylaşmıyor. Pandemide de bu sorun devam etti ve aynı evin içinde olmalarına rağmen çiftler cinsel yaşamlarını konuşmadı.”

Antropoz Tedavi Edilebilir
İnternetteki asılsız bilgiler de çiftleri etkiliyor. Hattat, “Erkekler özellikle 40’lı yaşlarda başlayan antropoz ile birlikte cinsel sorunlar yaşayabiliyor. Testesteron hormonunun azalması sonucu başlayan bu süreci erkek doktora gitmeden internetten okudukları ile hareket ediyor. Halbuki antropoz tedavisi olan bir durum ve tedavi ile bireyin daha sağlıklı olması mümkün olabiliyor.”

Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı İrem Hattat’ın konuk olduğu Füsun Saka ile İyilik Sağlık programını buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background