Diksiyon Eğitmeni Sefa Tantoğlu: Diksiyon Hayatı Etkiliyor

Written by on 27 Aralık 2021

Özlem Çetinkaya’nın hazırlayıp sunduğu Dengeli Yaşam’a konuk olan oyuncu ve diksiyon eğitmeni Sefa Tantoğlu, iletişimde kullanılan dilin ve diksiyonun önemini Radyo Gedik dinleyicilerine anlattı

 

Doğru diksiyonun, kullanılan dilin en ince ayrıntılarına kadar telaffuz edebilmek olduğunu belirten Sefa Tantoğlu, bireylere çocukluktan itibaren diksiyon dersinin verilmesi gerektiğini söyledi: “Türkçe’nin yazılışını tüm kuralları ile ilkokuldan itibaren öğretilmesine rağmen, nasıl konuşmamız gerektiğini anlatmıyorlar. Üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde okuyan öğrencilerimle konuştuğumda diksiyon eğitimin daha yeni yeni eklendiğini duyuyorum.”

Eğitimde Süreklilik Önemli

Genel kanının aksine Türkçe’nin yazıldığı gibi okunmayan bir dil olduğunu söyleyen Tantoğlu, düzgün konuşma isteğinin bir zorunluluk olmadığını ekledi: “Diksiyon belli başlı maddeleri olan bir kurallar silsilesi. Bu kuralları hayatımıza uyguladığımız zaman ise, bedenin ve kulağın hemen uyum sağlayacağı bir durum ortaya çıkıyor.” Diksiyon eğitiminde devamlılık da önem kazanıyor. Sefa Tantoğlu, eğitim alan kişilerin eğitimi yarıda bırakmaması gerektiğini vurguladı: “Diksiyon eğitimi, katılımcılara başlangıçta zor gelebilir. Fakat eğitimin yarıda bırakılması, öğrenilen bilgilerin de unutulmasına sebep oluyor. Bundan dolayı eğitimler bitse de düzgün diksiyon için düzenli olarak alıştırmalar yapılmalı.”

Çevre Diksiyonu Etkiliyor

Diksiyonun belirleyici unsurlardan birisi de bireyin içinde bulunduğu çevre. Sefa Tantoğlu, çocuğun yetiştiği çevrenin ve bölgenin diksiyona etkilerini şu şekilde açıkladı: “Konuşmayı bebeklikten itibaren, hatta anne karnında duyduğumuz sesler ile öğreniriz. Bu sesleri taklit eden bebekler de kelimelere yakın sesler çıkarırlar. Evdeki kişilerin konuşma tonu ve şekli de çocuğun diksiyonunu etkileyen bir durum. Düzgün diksiyonun duyulmasıyla bireyin de kulak dolgunluğu oluşuyor ve diksiyon eğitimi de kişi için kolaylaşıyor.” Hitabetin de düzgün diksiyon ile ilişkisini anlatan Sefa Tantoğlu, “Dili düzgün bir şekilde kullanmak, aynı zamanda kişinin kendini doğru ifade etmesini de sağlıyor. Bundan dolayı diksiyon eğitimlerimde katılımcıların konuşmasını teşvik ediyorum ve kendi diksiyonlarını fark etmelerine yardımcı oluyorum.”

Sefa Tantoğlu’nun konuk olduğu Özlem Çetinkaya ile Dengeli Yaşam’ı buradan dinleyebilirsiniz:

 


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background