Bitkisel Beslenmek COVID Riskini Yüzde 70 Azaltıyor
Written by Ece Çokal on 27 Aralık 2021
Füsun Saka ile İyilik Sağlık Programı’nın bu haftaki konuğu TheLifeCo Wellbeing doktoru Bedreddin Ulusoy. Beslenme düzenini değiştirerek kolesterol, tansiyon ve diyabet gibi hastalıkların önüne geçilebileceğini belirten Ulusoy, yüzde 70 sebze ağırlıklı beslenmenin COVID ile ilgili olarak da çok olumlu etkilerinin olduğunu söyledi
10 yıldır Wellbeing alanında doktorluk yapan Bedrettin Ulusoy, “İlgilendiğim alan klasik anlamda cerrahi ve ilaç tedavilerini içemiyor. Danışanlarımıza bütüncül olarak yaşam tarzı, iyi ve kötü alışkanlıklarını ele alıyoruz.” Danışanlarının arasında zayıflamak ve yaşam kalitesini artırmak için gelenler olduğunu söyleyen Bedrettin Ulusoy, “Diyabet, kolestrol, tansiyon gibi rahatsızlıkların genetik faktörler dışında yaşamdaki alışkanlıklarla olumsuz etkisinin azaltılabileceğini söyledi. 30 yıl öncesinde dünyada yaklaşık 40 milyon diyabet hastasının olduğunu söyleyen Ulusoy, bugün bu sayının 500 milyonu aştığını ekledi. Bu artışın sadece genetik faktörlerle açıklanamayacağını söyleyen Ulusoy, “30 ve 40 yıl içerisinde genetik faktörler değişmez, ancak yaşam içerisindeki alışkanlıklar hastalıkları tetikleyebiliyor.”
Hastaları Önce Dinlerim
Kişiye özel yaklaşımla hastalıkların iyileştirilebileceğini söyleyen Ulusoy, “Gelen hastalarımı ilk önce dinlerim, sorunlarını anlamaya çalışırım. Anlattıklarından yola çıkarak hastalığın ipuçlarına varmak mümkün oluyor. Tedavilerde sadece 3-4 hafta süren kürler ve beslenme programları uygulamıyoruz, yaşamları boyunca onların yol arkadaşı olmak istiyoruz. Ve bunun sonuçlarını da zaman içinde görüyoruz. Vücudun kendini yenileme yeteneği o kadar çok ki, doğru beslenme ve yaşam tarzını uygulayan hastalarımızı bir sene öncesine göre daha gençleşmiş görüyoruz. Yeryüzünde 100 yaşına kadar yaşayabilen toplumlar var, bu da bizim genetiğimizin kendini yenileme gücünü gösteriyor.”
Vücudu Yağ Yakma Moduna Geçirmeli
Zayıflamak için başvuran hastaların vücutlarındaki yağ yakımını artıracak programlar uyguladıklarıı söyleyen Bedrettin Ulusoy, “Normal bir bireyde 10-15 kilo yap bulunuyor. Ve bir kişiyi 5 gün yemek yemeden enerji verecek yağ miktarı bu. Danışan kişinin düşük tansiyon gibi rahatsızlıklarını da hesaplayarak düşük kalorili beslenme programları hazırlıyoruz. Kalori hesapları dışında bakliyat ve sebze ağırlıklı beslenmeyi öneriyoruz. Kaliteli tahıllar tok tutar, bakliyatlar vücudun protein ihtiyacını sağlar. Geç akşam yemeği ve gece atıştırmalıkları fazla kilonun en büyük sebebi. Gece atıştırmalığı olarak salatalık veya bir avuç patlamış mısır öneriyorum. Düşük kalorili gerçek atıştırmalıklar tüketilmeli.”
Wellbeing doktoru Bedrettin Ulusoy’un konuk olduğu Füsun Saka ile İyilik Sağlık programının tamamını buradan dinleyebilirsiniz: