Kadınlar da Artık “Oyun”da

Written by on 29 Aralık 2021

Banu Samancı ile Markanızı Nasıl Pişirirsiniz? programının bu haftaki konuğu RealityArts Studio Kurucu Ortağı Bahar Baziki oldu. Baziki, bilgisayar oyunculuğundan oyun yaratımına kadar giden sürecini ve RealityArts Studio’nun kuruluşunu Radyo Gedik’te anlattı

 

Bilgisayar oyunu yaratımı Türkiye’de henüz yeni gelişmeye başlamış bir sektör. Ve bu sektör içerisinde kadın girişimci sayısı oldukça az. Bu girişimcilerden birisi de RealityArts Studio Kurucu Ortağı Bahar Baziki. Bilgisayar oyunlarına olan ilgisi oyunculukla başlayan Baziki, Bahçeşehir Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı bölümünden mezun olduktan sonra 2016 yılında İsmail Kemal Çiftçioğlu ile RealityArts’ı kurdu. Girişimciliğe başladığı süreci Baziki şu şekilde anlattı: “Dünya standartlarında bir iş çıkarmak istiyorduk. Bu arada sürekli olarak yatırımcı arıyorduk. Bu sırada bir oyun yazılım motorunun lisansının fiyatının düşmesi ile ortağım ile birlikte bilgisayar oyunları üzerine çalışmaya karar verdik. İlk başta film prodüksiyonu olarak başladığımız işimize B planı olarak bilgisayar oyunu tasarımını da koyduk.”

Planda Oyun Yoktu

Yapım şirketini kurmalarının başlangıcında oyun tasarım fikrini düşünmediklerini söyleyen Baziki: “Sadece B planı olarak yaklaştığımız oyun tasarımını merkeze almaya başladık. O zamanlar Steam isimli dünyaca yaygın bir yazılım platformunda yer almaya karar verdik. Fakat Steam’de bağımsız oyun tasarımcılarının yer alması için kullanıcılar tarafından beğeni alması gerekiyor. Biz de denemek için Steam’e basit tasarımlı bir oyun koyduk. Fakat sonrasında oyunumuz beğenildi ve yaygınlaştı.”

“İşin İçinde Öğrendik”

Şirket ve yatırım konularını işin içindeyken öğrendiklerini söyleyen Bahar Baziki, oyunlarını betaya açarak tanınırlıklarını artırdıklarını ifade etti: “Bütçesi 40 milyon dolar olan oyunlara karşı bütçesi 25 bin dolar olan bir oyunu start up olarak pazarlamaya çalışmak zorlu bir süreç. Büyük firmalarla rekabet etsek de Türkiye’de Epic Games’ten ödül alan tek firma olduk. Dağıtımcı firmalara tasarımlarımızın demolarını yolluyoruz, böylece pazardaki yerimizi de güncel tutuyoruz. Bir start-up firması olarak bu firmalarla Know How yoluyla bağlantıya geçtik.”

Bahar Baziki’nin konuk olduğu Banu Samancı ile Markanızı Nasıl Pişirirsiniz? programının tamamını buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background