Gedik Üniversitesi Gastronomi Bölümüne Altın Madalya

Written by on 21 Şubat 2022

Uluslararası Dünya Mutfak Sanatları Şampiyonası’nda İstanbul Gedik Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde yüksek lisans eğitimini sürdüren Elif Yıldız altın madalya kazandı. Aynı yarışmada uluslararası jüri olarak yer alan İstanbul Gedik Üniversitesi Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü Aşçılık Bölüm Başkanı Öğr.Gör. Huriye Zafera ve Elif Yıldız altın madalyaya giden yolda mutfak tutkusunun çok çalışma ve doğru yemek seçimi olduğunda hemfikir.

 

Çağatay Bayraktar // Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu’nun düzenlediği Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri’nin 18.’si 22-25 Aralık tarihlerinde düzenlendi. Türkiye’nin en büyük gastronomi yarışması ve festivali olan etkinlik ulusal ve uluslararası çapta lezzetleri buluştu. Restoran tatlı tabağı sunumundan Modern Türk Mutfağına kadar 70’in üzerinde kategoride yarışan Türk ve dünya şefleri arasında İstanbul Gedik Üniversitesi Dünya Mutfağı kategorisinde altın madalya kazandı. Dünya Mutfağı alanında Jiaozi (Çin Mantısı) ile birinci olan ve altın madalya kazanan İstanbul Gedik Üniversitesi Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencisi Elif Yıldız bu başarısı ile Tunus Dünya Aşçılık Sanatları ve Tatlı Şampiyonası’nda Türkiyeyi temsil etme şansını yakaladı. İstanbul Gedik Üniversitesi Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü Aşçılık Bölüm Başkanı Öğr.Gör. Huriye Zafera’nın da Uluslararası Jüri olarak yer aldığı yarışmada Elif Yıldız Osmanlı Mutfağı kategorisinde birinci oldu. İstanbul Gedik Üniversitesi Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü Aşçılık Bölüm Başkanı Öğr.Gör. Huriye Zafera ve Elif Yıldız yarışmaya hazırlık sürecini Radyo Gedik’e anlattı.

Tunus Dünya Aşçılık Sanatları ve Tatlı Şampiyonasında İstanbul Gedik Üniversitesi ekibi.

“En Büyük Şansım Huriye Hocam”

Çocukluğunda da mutfakta zaman geçirmeyi sevdiğini söyleyen Elif Yıldız, Türk ve dünya mutfağından farklı tarifleri merak edip deniyor. Mutfağa olan ilgisini ve yeteneğini yarışmalarda da gösteren Yıldız, önce yerel mutfak yarışmalarına katıldığını söyledi: “Yerel veya uluslararası fark etmez, mutfakta zaman ve stres yönetimi çok önemli. Bu anlamda ilk katıldığım yarışma olan Yeditepe Aşçılar Derneği’nin 2018’de düzenlediği Ulusal Yemek Yarışması benim için başlangıç oldu. Bu yarışmada makarnalar kategorisinde altın, balık kategorisinde gümüş madalya kazandım.” İstanbul Gedik Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini sürdüren Yıldız, öğrenme ve mutfak sevgisinin yaşı olmadığını şu şekilde anlattı: “Şu anda 45 yaşındayım. Gastronomiye karşı hissettiğim tutku ve yarışmalarda yaşadığım başarı duygusu bende daha fazla öğrenme isteği oluşturdu” Yüksek lisans eğitimi için eğitim kadrosuna güvendiği için İstanbul Gedik Üniversitesi’ni tercih eden Yıldız, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Aşçılık Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Huriye Zafera’nın kendisini teşvik ettiğini belirtti: “Gastronomi yolculuğumdaki en büyük şansım Huriye Zafera hocam oldu. Beni her zaman yapabileceğime inandırdı. İçimdeki istek ve çalışma azmimi keşfetti.”

Öğr .Gör. Huriye Zafera ve Elif Yıldız yarışmada Türkiyeyi tamsil etti.

“Tunus Kültürünü İnceledik”

18.Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri’nden 2 ay sonra başlayan 2022 Tunus Dünya Aşçılık Sanatları ve Tatlı Şampiyonası’na katılan Elif Yıldız, altın madalya yolculuğunu anlattı: “Öğr. Gör. Huriye Zafera ile 2 aylık bir sürede çalışabildik. 2 ay hazırlık süreci için kısa, çünkü 18.Uluslararası İstanbul  Mutfak Günleri’nde 6 aylık bir hazırlık sürecimiz oldu. Haftada 3 kez tabak çalışması yapıyorduk. Tunus’taki yarışma için ise kısa sürede Tunus kültürünü  inceledik. Tunusluların daha çok Osmanlı yemek kültürüne yatkın olduklarını öğrendik. Osmanlı mutfağında et ve kuruyemişin birlikte kullanılmasıyla oluşan Mutancana ana yemeğini yapmaya karar verdik. Yanına da karbonhidrat olarak iç pilav seçtik. Böylece yarışma tabağım jüriler tarafından oylanarak birinci oldu ve altın madalya almaya hak kazandık.”

 

Elif Yıldız yarışmaya Kuzu Mutancana ve iç pilav ile katıldı.

Fatih Sultan Mehmet’in Favori Yemeği

2022 Tunus Dünya Aşçılık Sanatları ve Tatlı Şampiyonası’nda Uluslararası Jüri olarak yer alan Öğr. Gör. Huriye Zafera, yemek yarışmalarında sunumun başarılı olmasında birçok etkenin olduğunu sıraladı: “Yemeklerde karbonhidrat, protein, sebze, sos uyumu ve gramajın ölçülü olması gerekiyor. Lezzet açısından yemeğin bütün duyulara hitap etmesi, en az üç lezzeti barındırması önemli. Bu kriterler 50 puan getiriyor. Hijyen ve doğru sunum da başarıyı getiriyor.” Tunus’taki yarışmaya Osmanlı mutfağından Kuzu Mutancana ve iç pilav ile katılmalarının sebebi olarak Tunus ve Osmanlı mutfağı arasındaki bağı gösteren Zafera: “Tunus mutfağı şeker ve pirinç ağırlıklı. Osmanlı mutfağında yemeklerde kullanılan kuruyemiş, erik, incir, arpacık soğan gibi malzemelerden oluşan İç Pilav, Tunus mutfağında da ilgi gören bir yemek. Kuzu Mutancana Osmanlı mutfağının bir başka özel yemeği. Fatih  Sultan Mehmet’in çok sevdiği bir başka lezzet. Domates ve salça günlük hayatta yemeklerde yaygın olarak kullanılsa da 15. Yüzyılda Osmanlı coğrafyasında mevcut değildi. Bunun yerine yemekleri lezzetlendirmek için meyveler kullanılıyordu. Osmanlı mutfağı bu anlamda farklı coğrafyaların mutfaklarını kapsaması bakımından diğer mutfaklardan özel bir noktada. Tunus mutfağında da yemeklerde meyve ve kuruyemiş kullanılması sebebiyle bu yemekleri seçtik.”


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background