Sağlığa Genç Bakış’ta Alzheimer Konuşuldu

Written by on 14 Mart 2022

İstanbul Gedik Üniversitesi öğrencilerini hazırlayıp sunduğu Sağlığa Genç Bakış programında bu hafta Alzheimer ele alındı. Dünya ülkeleri arasında Türkiye’de görülme sıklığı ilk sırada olan Alzheimer, görülme nedenleri, tedavisi ve önlemek için yapılması gerekenleri programa konuk olan Dr. Öğr. Üyesi Özlem Işıl anlattı.

Çağatay Bayraktar / Her hafta sağlık alanında farklı konuların konuşulduğu ve İstanbul Gedik Üniversitesi öğrencileri tarafından hazırlanan Sağlığa Genç Bakış’ta bu hafta Alzheimer konuşuldu. İstanbul Gedik Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencisi Berfin Baran Karasu’nun sunduğu bu haftaki bölümün konuğu ise Dr. Öğr. Üyesi Özlem Işıl oldu. Beyin hücrelerinin ölümü olarak tanımlanan Alzheimer’ın ileri aşamalarında kişi kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda kalabiliyor. Fazla düşünmek, hareketsiz yaşam, sigara ve alkol tüketimi, tansiyon ve diyabet gibi risk faktörleri ile ortaya çıkan Alzheimer, bilinenin aksine gençlerde ve orta yaştaki kişilerde de görülebiliyor.

Demans ile Karıştırılmamalı

Alzheimer’ın unutkanlık dışındaki belirtileri sıralayan Işıl, “kişiler yalnız başlarına yola çıktığında kaybolma, kullanılan kelime sayısındaki azalma, karar verme yeteneğinin körelmesi, kişilik ve davranış değişiklikleri de Alzheimer’ın belirtileri arasında. Sinir hücreleri kaybolmaya başladıkça beyin küçülmesi meydana geliyor. Sonrasında ise düşünme, davranış ve sosyal yetilerde bir azalma meydana geliyor.” Alzheimer ile demans yaygın olarak birbirine karıştırılıyor. Işıl, “Alzheimer’da da demans yani halk arasında bunama görülebiliyor. Fakat demansa yol açan başka hastalıklar da var.”

Empati Kurulmalı

Alzheimer hastalarına yaklaşımın önemli olduğunun altını çizen Işıl, “hastaya yakınları tarafından yardımcı olunması önemli. Çünkü kişilik ve davranış değişiklikleri de görülebiliyor. Uğraşı ve hobilerinin devam etmesi sağlanmalı. Rencide etmeden yardımcı olmak ve empati kurmak gerekir. Evde kazaya sebep olacak eşyaların kaldırılması güvenlik için iyi olur.”

Yavaşlatmak MümkünAlzheimerlı kişilerle yaşayan aile bireylerini için geriatri derneklerince eğitimler düzenleniyor. Böylece bakımı üstlenen kişiler ile Alzheimer hastası birey arasında sağlıklı bir iletişim kurulabiliyor. Işıl bu eğitimlerin evde bakım hizmetleri veren hemşireler tarafından da alınması gerektiğinin altını çizdi. “Alzheimer hastalığının tedavisi için kesin bir ilaç bulunmuyor. Hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için kullanılan ilaçlar yanında halüsinasyonları engellemek için psikolojik ilaçlar da kullanılıyor. Davranışsal sorunların neler olduğunu anlamak için ise aile ile görüşmek ve nörolojik muayene önem kazanıyor. Alınacak önlemler ile hastanın yaşam kalitesi bu sayede artıyor. Fiziksel aktiviteyi artırmak için örgü örülmesi tavsiye ediliyor. Hayvanlarla olan iletişim de Alzheimer hastalarının ruhsal durumlarına iyi geliyor.

Stresi Yönetmek Önlüyor

Hastalığı önlemek için stresten uzak kalınmasını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Özlem Işıl, “yaşamda tamamen stresten uzak kalmanın imkanı yok. Ayrıca stres, bizi çalışma hayatında da motive ediyor. Burada önemli olan stresi yönetmek. Bunu da çeşitli nefes alma egzersizleri, esneme ve rahatlama hareketleri ile yapabiliriz. Bununla birlikte el becerilerimizi geliştirecek uğraşılarla meşgul olmak ve uzun süre devam ettirmeyi tavsiye ediyorum.”

Berfin Baran Karasu’nun hazırlayıp sunduğu Dr. Öğr. Üyesi Özlem Işıl’ın konuk olduğu Sağlığa Genç Bakış programının tamamını buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background