Orhan Kemal İstanbul’u Yazmaya Devam Ediyor

Written by on 28 Mart 2022

Baykuşun Güncesi programına katılan Işık Öğütçü, Orhan Kemal’in 8 öykü kitabından derlediği İstanbul İstanbul kitabını ve Orhan Kemal’in baba, yazar ve arkadaş yönlerini anlattı. Everest Yayınları’ndan çıkan İstanbul İstanbul, özgün bir derleme olarak Can Ersal’ın renkli İstanbul çizimlerini barındırıyor.

Orhan Kemal Müzesi Kurucusu Işık Öğütçü Radyo Gedik’te.

İstanbul İstanbul kitabı, Orhan Kemal’in kalemiyle tanışmayanlara bir tanışma fırsatı sunuyor. Yazılmasının üzerinden geçen 50 yıl ise öykülerin güncelliğine zarar vermiyor. Aksine, öyküleri aynı insan hallerinin günümüzde de görülmesi karşısında okuyucu şaşırabiliyor. Eğer ki Orhan Kemal ile bu kitap ile tanışacaksanız İstanbul İstanbul kitabı ile yazarın zamanı aşmasını okuyacaksınız. Eğer ki Orhan Kemal’in Murtaza, 72. Koğuş, Eskici ve Oğulları, Bereketli Topraklar Üzerinde kitapları ile çoktan tanıştıysanız, İstanbul İstanbul kitabını okurken uzun süredir görmediğiniz bir dosta rastlamış gibi hissedebilirsiniz. Bu açıdan hayatı ve insanları gerçekçilikten ayrılmadan yazan yazarlarımızın kitaplarını aradan uzun zaman geçse de farklı basımlarla okuyucular ile buluşturulmalı. Çünkü Orhan Kemal fiziken aramızda olmasa da eserleri ile hala sokaktaki insanı anlatıyor.

34 Öykü İstanbul Çizimleri ile

İstanbul İstanbul kitabını Baykuşun Güncesi’nde anlatan Işık Öğütçü kitabın Orhan Kemal sağ iken Ferit Öngören’in çizgileriyle yayımlanan İstanbul’dan Çizgiler kitabından yola çıkarak yayımlandığını söyledi. “Kitapta yer alan çizimleri babası babamın dostu olan Can Ersal çizdi. Öyküleri seçmek de bana kısmet oldu. Orhan Kemal’in İstanbul ile ilgili çok öyküsü var. Kitapta, zamansız bulduğum öykülerin yer almasını tercih ettim. İstanbul’un plakasına da atıfla 34 öyküyü kitapta derledik.”

Sorunlar Hala Devam Ediyor

Orhan Kemal’in nabzının sokaklarda attığını söyleyen Öğütçü, “Sürekli olarak sokakları dolaşan ve gözlem yapan bir yazar. İstanbul’dan Çizgiler kitabı da Orhan Kemal’in gazetelere yazdığı tefrikalardan oluşan kitap ile aynı isimdeki köşeden yola çıkılarak oluşturulmuş. Kendisinin vefatından sonra yayımlanmış bu kitap. Yeni çıkan kitapta İstanbul’dan Çizgiler kitabından bir öykü almadım. Orhan Kemal’in diğer öykü kitaplarında yer alan İstanbul öykülerine yer verdim.”

“Orhan Kemal kitaplarının kütüphanelerin en üst rafında, sadece edebiyat tarihçilerinin okuduğu kitaplar olmasını isterdim. Çünkü öykülerde yer alan insan sorunları hala devam ediyor. Bu durum da Orhan Kemal kitaplarının güncelliğinin sebepleri arasında.”

Orhan Kemal-İstanbul İstanbul Işık Öğütçü’nün önsözüyle Everest Yayınları 312 Sayfa 2022

Üç Yeni Tiyatro Metni Geliyor

Orhan Kemal’in 4 kayıp romanının yayımlanmasını sağlayan ve Orhan Kemal hakkında 8 kitap yayımlayan Işık Öğütçü yeni çalışmalarını anlattı:  “Babamın üç eserini oyunlaştırdım. Nazım Hikmet ile 3,5 Yıl kitabından ve aralarındaki mektuplaşmalardan yola çıkarak bir tiyatro metni kaleme aldım. Diğer eserler ise Arkadaş Islıkları ve Tersine Dünya. Tersine Dünya aslında daha önce iki kez oyunlaştırıldı. Burada kendi yorumumu da yaptım fakat atmosfer ve tema olarak kitaba sadık kaldım. Bu kitaplar da Nisan ayında yayımlanacak. Umuyorum ki önümüzdeki tiyatro sezonunda Nazım Hikmet ile 3,5 Yıl da sahnelenecek. Bu oyunu yazarken kitabı temel aldım fakat metni zenginleştirmek için farklı 14 kitabı da inceledim.”

Orhan Kemal Müzesi kurucusu ve yazar Işık Öğütçü’nün konuk olduğu Baykuşun Güncesi programını buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background