Çocuklarla Doğayı Buluşturmanın Önemi

Written by on 6 Haziran 2022

Hipp Türkiye’nin sunduğu Deniz Karadeniz ile Öpünce Geçmeyen Uflar’da bu hafta Doğa Eğitmeni Eda Çizioğlu çocuklarla gerçekleştirdiği doğa eğitimlerini anlattı. Çizioğlu, her derste farklı bir tema belirleyerek çocuklara doğayı öğreten atölyeler düzenliyor.

Her hafta çocuklara ve sağlığa dair konuları uzman konuklarla konuşan Deniz Karadeniz’in bu haftaki konuğu Doğa Eğitmeni Eda Çizioğlu oldu. Doğa ile çocukları bir araya getiren gezi ve eğitimler düzenleyen Çizioğlu, kurduğu Alternatif Eğitim Platformu ile öğretmenlere de doğa eğitimleri veriyor. Çocukların doğa ile aralarında bağlantı kurmasını hedefleyen doğa pedagojisi alanında çalışan Çizioğlu, “çocuklarla doğada vakit geçirirken daha çok serbest zaman ayırmalarına izin vererek kendi başlarına keşfetmelerine imkan vermek gerekiyor. Ormana gidildiğinde genellikle çocuklara koruyucu şekilde davranılıyor. Oysa ki çocukların ormana gittiğinde bir alana ihtiyacı var. Bir yandan ebeveynlerin ve öğretmenlerin de doğada olmaktan mutlu olmaları önemli. Çünkü bu duygu çocuklara da yansıyor. Her öğretmende olması gereken şiddetsiz iletişim diline sahip olmak da öncelikli.

Doğaya ve İnsana Saygılı Çocuk

Çocukların doğa ile ilişkisini açıklayan Çizioğlu, “Yürümeye başlayan çocuklar, doğada yürümeye çalıştığı için düşse bile daha dengeli düşüyor ve engebeye göre tekrar deniyor. Arkadaşlarıyla daha paylaşımcı oluyor. Gruptaki arkadaşlarını kolluyor, uyarıyor. Örneğin karınca yuvalarını bozmak isteyen arkadaşını uyaran çocuklar var. Burada biz gözlemci olarak yer alıyoruz. Çocuklar doğadaki yaşamı fark ederek koruyor. Doğa ve insan ile olan iletişimi daha saygılı şekilde oluyor. Yanlarında bu şekilde davranmaya teşvik eden bir yetişkin olduğunda çocuklar da bu şekilde davranıyor.”

Doğa Eğitmeni Eda Çizioğlu’nun konuk olduğu Öpünce Geçmeyen Uflar programını buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background