AFET SONRASI REHABİLİTASYON NEDEN ÖNEMLİ?
Written by abayraktar on 17 Şubat 2023
Hande Demirel ile Günaydın Deprem Özel yayınına katılan İstanbul Gedik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğr. Gör. Ebru Sever afet sonrası kurtarma çalışmalarına dikkat çekerek, “Depremzedelerin en az 3 yıl takip edilmesi gerekiyor” dedi.
Deprem öncesinde yapıların güvenliği kadar eğitim ve sağlık alanında da hazırlık yapmak önem taşıyor. Hazırlık yapılması gereken alanlardan birisi de rehabilitasyon ve fizyoterapi. Enkaz altında uzun süre hayatta kalabilen depremzedeler kurtarma sırasında yanlış uygulamalardan dolayı engelli olabiliyor veya hayatlarını kaybedebiliyor. Hande Demirel ile Günaydın Deprem Özel yayınına katılan İstanbul Gedik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğr. Gör. Ebru Sever, depremzedelere enkazdan çıkarılma anından tedavi sürecine kadar fizyoterapistlerin eşlik etmesi gerektiğini söyledi: “Enkaz altından çıkarılan bireylerde, çıkarılma şekli çok önemli. Özellik boyun bölgesi korunmalı. Enkazdan çıkarılır çıkarılmaz boyunluk takılmalı çünkü omuriliğin zarar görmemesi gerekiyor. Ve kurtarılan kişi sedyede olabildiğince sarsıntısız taşınmalı” dedi. Sever, depremzedelerin enkaz içinde nefes sorunları yaşayabileceğini belirterek solunum egzersizlerinin de tedavi aşamasında önemli olduğunu kaydererek yoga ve pilates hareketlerinin tedavi sürecindeki önemine değindi.
3 Yıl Takip Edilmeli
Özellikle deprem sonrasında afetzedelerde yumuşak doku problemleri, ezilme, omurilik yaralanması ve uzuv kaybının çok görüldüğünün belirten Sever, “Depremzedelerin ilk 3 ay yoğun bir şekilde ve olayı takip eden 3 yıl içinde aralıklarla takip edilmesi gerekiyor. Sorunu tespit edip buna göre fizyoterapi tedavileri uygulanmalı. Fakat burada fizyoterapistlerin afetzedelerin psikolojilerini anlamaları ve ona göre tedavi uygulamaları önem taşıyor. Örneğin terapi sırasında hangi pozisyonların kullanıldığına dikkat edilmeli. Hareketler yaparken yere baktığı pozisyonlar kişiyi kendini yine deprem anında hissedebilir” şeklinde konuştu.
Temel Fizyoterapi Eğitimleri Yaygınlaştırılmalı
Afet sonrası rehabilitasyon konusunda Türkiye’de yeterli eğitimin bulunmadığının altını çizen Sever, “Türkiye’de afet sonrası fizyoterapi uygulamaları son 15 yıldır gündemde. Özellikle bir deprem ülkesi olarak afet sonrası fizyoterapi eğitimlerinin müfredatlarda yer alması, hızlı ve güvenli müdahale için önem taşıyor. Afet ve afet dışı olaylarda yaşanabilecek kaza ve yaralanmalara karşı fizyoterapi desteği verecek acil erişim hatlarının kurulması, yaşanabilecek ciddi rahatsızlıkların önüne geçer.”