AKUT’A NASIL ÜYE OLUNUR?
Written by Radyo Gedik on 22 Şubat 2023
Mehtap Kocaman ile Tasarımcının Notaları’na konuk olan Mimar ve AKUT gönüllüsü Alper Tuna, AKUT’a nasıl gönüllü olunur sorusunu cevapladı.
1994 yılında Bolkar Dağları’nda kaybolan iki üniversite öğrencisinin arama kurtarma çalışmaları sırasında, daha örgütlü bir arama kurtarma çalışması yürütmek için bir grup dağcı tarafından kurulan AKUT, 1996 yılından beri resmi olarak faaliyetlerini yürütüyor. Türkiye’nin ilk gönüllü arama kurtarma olan AKUT gibi gönüllü arama kurtarma örgütlerinin önemi de 6 Şubat’ta yaşanılan depremin ardından daha da çok anlaşıldı. Mehtap Kocaman ile Tasarımcının Notaları’na konuk olan Mimar Alper Tuna, aynı zamanda bir AKUT gönüllüsü. 1996 yılından beri AKUT’a üye olduğunu söyleyen Tuna, “AKUT’la üniversite döneminde dağcılık kulübünün faaliyetlerine katılırken tanıştım. AKUT içerisinde orman yangınlarından sellere ve depreme kadar birçok doğal afete müdahale edebilecek ekipler yer alıyor” dedi.
Branşlara Göre Eğitimler Değişiyor
AKUT’un 30 şehirde ekibinin bulunduğunu belirten Tuna, “AKUT’a üye olmak isteyenler AKUT’un resmi internet sitesi üzerinden başvuru yapabiliyor. Gönüllü olmak için dağcı olmak gibi şartlar yok. Afet durumlarında sadece arama kurtarma değil destek çalışmalarında da insan ihtiyacımız oluyor. Arama kurtarmacı olmak isteyenler için de belli fiziksel gereklilikler gerekiyor. Örneğin bir ağırlık taşırken belli bir mesafeyi ne kadar sürede kat edebileceğinize dair bir test yapılıyor. Ve farklı branşlar için eğitim setlerimiz var. İş yaşamını zorlamayacak şekilde hafta sonu yapıyoruz. Ama branşlar geliştikçe eğitim süreleri de artıyor. Örneğin sel eğitimleri Olimpos Dağında yapılıyor. Fakat her eğitimin süresi, katılımcıların ve eğitmenin kararına göre değişiyor” şeklinde konuştu.
AKUT 970 Kişiyle Bölgedeydi
Deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına değinen Tuna, “Türkiye’de arama kurtarma çalışmalarının başlatılması veya sona erdirilmesi kararı AFAD tarafından veriliyor. AKUT olarak 970 kişiyle bölgede çalıştık. Yönetime ve lojistiğe destek veren arkadaşlarımız oldu. Arama kısmı, köpekler veya cihazlarla yapılıyor. Kurtarma için ise profesyonel eğitimli arkadaşlarımız yer aldı. Enkaza girerken de yapı mühendisi arkadaşlarımız bize eşlik etti. Onlar da binaların yıkılma türüne göre depremzedelerin nerede olabileceğine göre bizleri yönlendiriyor” diye belirtti.
Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz.