Anılarda Yaşayan Haydarpaşa Bu Kitapta
Written by abayraktar on 27 Nisan 2022
Süleyman Güner ile Bozca Adamdan Sesler’de 70 yazarın Haydarpaşa Garı hakkında kaleme aldığı öykü, şiir, deneme, inceleme ve anılarının yer aldığı Yaşayan Haydarpaşa kitabının editörleri Ayça Yüksel, Kadri Durgut ve Tugay Kartal konuk oldu.
Haydarpaşa Dayanışması, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nın katkılarıyla yayımlanan Yaşayan Haydarpaşa kitabı kolektif bir eser. 16 yıldır Haydarpaşa’nın tarihi ve kültürel özelliğini koruma mücadelesi veren Haydarpaşa Dayanışması’na da bir saygı duruşu niteliğinde.
Haydarpaşa Garı’nın merkeze alındığı kitapta 70 kişinin gar hakkındaki incelemeleri, anıları, öyküleri ve şiirleri yer alıyor. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası üyesi ve TCDD çalışanı Kadri Durgut 394 sayfalık kitabı şu şekilde anlattı: “Dört bölümden oluşan kitabın birinci bölümü Mücadelenin Belleği isminde. Paylaştığımız Her Şey, Haydarpaşa Anlatıları ve Öyküleri, Haydarpaşa’dan Şiirler kitabın diğer bölümleri. Kitap Haydarpaşa Dayanışması’nın ortaya çıkış sürecinden günümüze geçen zamanın anlatılmasını hedefliyor. Bu süreçte düzenlenen kültür ve sanat etkinlikleri de kitapta yer alıyor. İlk bölüm, Haydarpaşa Garı’nın tarihinden günümüze uzanan süreci ele alıyor. Diğer bölümlerde ise Haydarpaşa’nın edebiyattaki yansımalarını görüyoruz.”
Haydarpaşa’nın Dayanışmasının Hikayesi
Haydarpaşa Garı’nın zamana ve koşullara rağmen ölmeyen bir yapı olduğunu söyleyen Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası üyesi ve TCDD çalışanı Tugay Kartal, “yapılmak istenen dönüşüm Haydarpaşa Garı’nı ve ulaşımı önceleyen bir uygulama değil. Tamamen rant amaçlanıyor. Haydarpaşa Garı ve çevresindeki yaklaşım 1 milyon metrekarelik bir alan projeyi kapsıyor. Buna karşı Haydarpaşa Garı’nda çalışan demiryolu emekçileri ve kentteki ranta karşı duran Mimarlar Odası bir araya gelerek Haydarpaşa Dayanışması’nı oluşturdular. Şu anda Haydarpaşa Garı’nda restorasyon çalışması ve arkeolojik kazılar sürüyor. Çalışmalar bittiğinde Haydarpaşa eskiden olduğu gibi çalışmaya devam edecek. 2006 yılında çıkan sit kararında da Haydarpaşa Dayanışması’nın çalışmalarının bir etkisi var.”
Demiryolu Kültürü Bu Kitapta
Akademi Kadıköy ve Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları’nın disiplinlerarası akademik araştırmalardan oluşan “Haydarpaşa Kitabı: Kent, Mekân, Mücadele” kitabının da editörlüğünü üstlenen Ayça Yüksel, kitabın ortaya çıkışını anlattı. “Pandeminin başladığı günlerde kitap çalışmaları başladı. Yaptığımız çağrı sonucu birçok yazı elimize ulaştı. Bu da çok geniş bir kesimin Haydarpaşa Garı’na dair yaşanmışlıkları var. Demiryolu kültürünün çeşitli yönleri bu kitapta yer alıyor. Bazen yemek vagonunda bazen de raylarda bozuk para ile oynayan bir çocuğun anılarında. İlk bestesini Haydarpaşa’da yapan bir sanatçının ve Haydarpaşa’nın gar kalması için mücadele edenlerin yaşantılarına yer veriyor kitap.”
Yaşayan Haydarpaşa kitabı, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası ve Mimarlar Odası’ndan ücretsiz temin edilebiliyor.
Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz: