Antioksidan İçin Doğal Hasat
Written by Ece Çokal on 4 Kasım 2021
Füsun Saka ile İyilik Sağlık bu hafta kaliteli zeytinyağının elde edilmesi ve işlemlerini ele aldı. Çocukluk hayali olan zeytinyağı üreticiliğini 2017’de kurduğu Olivoyage markasıyla hayata geçiren MRESCO Türkiye CEO’su Oya Zingal, üretimden satışa kaliteli zeytinyağının püf noktalarını paylaştı
Ekim-Kasım ayları zeytin hasadı zamanı. Kaliteli zeytinyağı elde etmek için elle toplama ve organik yöntemler ön plana çıkıyor. Füsun Saka’nın hazırlayıp sunduğu İyilik Sağlık programına konuk olan MRESCO Türkiye CEO’su Oya Zingal, kurduğu zeytinyağı markası Olivoyage markası ile eski usul zeytinyağı üretimini sağlayarak kaliteli ve organik zeytinyağının tüketicilerle buluşmasını sağlıyor. Çocukluk hayali olan zeytinyağı üretimini sistematik bir yatırımla hayata geçiren Oya Zingal, Olivoyage markasının ortaya çıkış hikayesini şu sözlerle anlatıyor: “Üretim için Türkiye’de birçok bölgeyi gezdim ve Çanakkale’nin Geyikli bölgesinde karar kıldım. 200 dönümlük bir bahçe satın aldım. Buna rağmen bu işi bir hobi olarak görüyordum. Fakat sonrasında üretim arttı.”
Makine Yerine El İle Toplama
Zeytin hasadı zamanı bölgeye giderek çalışmaları koordine eden Zingal, makine hasadı yerine elle hasadı tercih ettiğini söylüyor: “Makine hasadı daha hızlı olsa da ağaca zarar vermeden, seneye de ürün alacağımız bilinciyle elle hasat yapıyoruz. Kaliteli zeytinyağı için toprağa hiç değmemiş zeytinleri toplamak gerekiyor. Toprağa değen zeytinin bozulma hızı daha fazla. Ondan dolayı hava alan, tanelerin zarar görmeyeceği kasalarla toplanması gerekiyor.”
Kanser Savaşçısı Yağ İçin Hız Şart
Organik zeytinyağı için üretim sürecinin hızlı olması gerekliliğine vurgu yapan Zingal, zeytinlerin toplandıktan hemen sonra yağ için preslere gitmesi gerektiğini ekliyor: “Zeytin daldan düştükten sonra bilimsel olarak çürüme süreci başlıyor. Bundan dolayı toplanır toplanmaz sıkım yapılması gerekiyor.” Sürecin hızlı olmasıyla zeytinyağının kansere karşı koruyuculuk özelliğinin daha fazla olduğuna vurgu yapan Zingal hızlı sıkımla zeytinin içeriğindeki antioksidanların ve vitaminlerin korunduğunu ifade ediyor.”
Soğuk Sıkım Yağın Kalitesini Artırıyor
Dalların vurularak zeytin tanelerinin aşağıya düşürülmesi ağacın bağışıklık sistemine zarar verebiliyor. Oya Zingal bu işlemin gelecek hasatlardaki verimi azaltacağını savunuyor: “Ağaca titreşim veren cihazlarla taneleri topluyoruz, dallara vurmak ağacı yorarak verimi azaltıyor.” Zeytinyağı üretiminde zeytin tanelerinin yeşil olmasının ve sıkımın soğuk bir ortamda yapılması, yağın kalitesini olumlu etkiliyor. Zingal, Olivoyage markası ile soğuk sıkım üretim yaptıklarını söyleyerek yağın antioksidan özelliğinin arttığını ifade etti. Türkiye’de 89 çeşit zeytin olduğunu ekleyen Zingal, iyi bir zeytinyağını zamanınında toplanmış tanelerden doğru şekilde sıkılmış zeytinyağının kaliteli olduğunu ekledi.
Tüketicilerin kaliteli zeytinyağını tespit etmeleri için püf noktaları veren Oya Zingal, iyi bir zeytinyağının yoğun bir şekilde zeytin kokmaması gerektiğini, enginar, çimen gibi kokulara sahip olması gerektiğini ekledi.
Olivoyage markasının kurucusu MRESCO Türkiye CEO’su Oya Zingal’ın konuk olduğu Füsun Saka ile İyilik Sağlık’ı buradan dinleyebilirsiniz: