Asya’dan Rusya’ya Yaptırım Etkisi

Written by on 7 Mart 2022

İstanbul Gedik Üniversitesi ASEAN Güneydoğu Asya Ülkeleri Stratejik Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Sibel Karabel’in hazırlayıp sunduğu Asya Gündemi’nde bu hafta Ukrayna-Rusya Savaşı ekseninde Japonya, Güney Kore, Singapur ve Avustralya’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımların etkilerini ele aldı.

Çağatay Bayraktar / Rusya’nın Ukrayna saldırısı ikinci haftasını doldurmak üzere. Avrupa ülkeleri Rusya ile sıcak savaşa girmek istemese de Ukrayna’ya silah ve insani malzeme yardımı ile tarafını belirlemiş durumda. Rusya’nın Asya’daki komşuları ile ekonomik yaptırımlar ile savaşa karşı bir pozisyon almış durumda. Avrupa, ABD ve Asya ülkelerinin ekonomik kısıtlamalarıyla Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, içinde yaptırımlar savaşını da barındırıyor. Her Pazartesi saat 15.00’te Asya ülkelerinin diplomatik ve ekonomik durumunu bölgesel ve küresel olarak Asya Gündemi’nde değerlendiren Sibel Karabel, Rusya’ya yaptırım kararı alan Asya ülkelerindeki güncel durumu anlattı.

23 Şubat’ta Ukrayna’da bulunan ayrılıkçı bölgeler Donbas ve Donesk’in bağımsızlığını Rusya’nın tanıması üzerine Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, tanıma kararını reddettiğini açıkladı. Ülkelerin egemenlik hakkına müdahale olarak tanımlanan karar ile birlikte Japonya, bu bölgelere vize kısıtlaması, ithalat ve ihracat yasağı da getirdi. Rusya’nın işgal hareketi sonrası Batı ile benzer yaptırımları uygulayan Japonya, üst düzey Rus yetkililere ve Putin’e de bireysel yaptırımlar uyguladı.

Yarı iletkenler piyasasında lider olan Tayvan ve Japonya da Rusya’ya çip ihracatını durdurma kararı aldı.  “Uluslararası camianı sorunlu bir üyesi” olarak Rusya’yı tanımlayan Güney Kore, bilgi ve iletişim sensörleri, navigasyon ve lazer teknolojileri dahil olmak üzere Rusya’ya ihracatı yasakladı. ABD’nin önemli müttefiklerinden Avustralya ise SWIFT sisteminden Rusya’nın çıkarılması başta olmak üzere mali kurumlara ve üst düzey Rus isimlere kısıtlamalar getirdi.

Asya ülkeleri arasında en sert tepkiyi veren Singapur oldu. 24 Şubat’tan itibaren ihracat kısıtlamaları uygulayan Singapur, 28 Şubat’ta Rusya’ya “eşi benzeri yaptırımlarda bulunma” kararı aldı. Rusya ile ihracatı normal şartlarda da kısıtlı olan Singapur’un mikroçipler ve navigasyon sistemleri ihraç etme bakımından Rusya’yı stratejik olarak etkilemesi planlanıyor.

 

Sibel Karabel’İn hazırlayıp sunduğu Asya Gündemi programının tamamını buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background