Barlas: 2023’te Ekonomi İçin Acı Reçete Gerekecek

Written by on 21 Aralık 2022

Hande Demirel’in hazırlayıp sunduğu Ekonomi Sohbetleri’ne konuk olan Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Barlas 2023’te ekonominin durumunda seçimin etkili olacağını belirterek, “2023 ekonomisini seçim öncesi ve sonrası olarak ikiye ayırmak gerekiyor” dedi. Barlas, yeni iktidarın halka olduğu kadar yatırımcılara da ekonomik iyileşme vaadi vermesi gerektiğini belirtti.

 

Her Pazartesi yayınlanan Ekonomi Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Barlas oldu. 2023 ekonomisinde en büyük etkenin Nisan ayında yapılması beklenen seçimler olduğunu söyleyen Barlas, “Aslında iki tane 2023 yaşayacağız. Seçimlerden sonra ülkede farklı bir ekonomik seyir görebiliriz. Aralık ayında gördüğümüz etkenleri, dış etkenler ve olağanüstü durumlar olmazsa görmeye devam edeceğiz. Kur daha sabit, faiz seviyesinin daha da aşağıya inmesini beklemiyoruz. Baz etkisi nedeniyle enflasyonun biraz daha düştüğünü görebiliriz. Nisan sonuna kadar hesaplamalara göre 30’a kadar gerilecek. Son çeyreğin bir kopyasını da Nisan ayına kadar göreceğimizi tahmin ediyoruz” dedi.

Şubat Ayı Kritik

2023’te ekonomide en çok konuşulacak konunun Avrupa ekonomilerindeki daralma olacağına işaret eden Barlas, “Bugün de resesyon durumu başladı. Almanya’da perakende sektörü durdu. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde enerji tüketimi azaldığı için ekonomik aktivite de yavaşladı. ABD’nin de enflasyonla mücadelesi söz konusu. Onun sonuçlarını FED’in Şubat ayındaki toplantısında daha net göreceğiz. Bu toplantıda da faizi daha fazla artırıp artırmayacağını göreceğiz” diye belirtti.

Seçim Etkisiyle Yüksek Zamlar Yaşanmayacak

Türkiye’de yeni dönemde ekonomik anlamda birçok girişimin de yaşanacağını söyleyen Barlas, “Konut projeleri açıklanacak, orta gelir grubuna yönelik uzun vadeli bir kredi paketinin hazırlığı yapılıyor. Sosyal yardımlarla ilgili vaatler bekleniyor. Kamu tarafında daha düşük oranlı zamlar bekleniyor. 1 Ocak 2022’de yüzde 40’ın üzerinde bir köprü zammı uygulanmıştı. Bu yıl ise yeniden değerleme oranına göre yüzde 122 civarında bir artış yaşanabilir, pasaport ve harçlarda olduğu gibi. Ama benim beklentim bu oranlarda zam olmayacağı yönünde. Hatta ilk 6 ay için düşük bir zam oranı belirlenecek. Seçimleri etkilememesi amacıyla. Ondan dolayı 2023’ü ekonomik anlamda iki bölüm halinde düşünmek gerekecek” dedi.

Öncelik Döviz Açığını Kapatmak Olacak

Seçimlerin sonuçları yerine Türkiye’nin döviz açığına odaklanılması gerektiğini ekleyen Barlas, “Ortada 50 milyar dolarlık bir açık söz konusu. Bu açığı finanse edecek vaatlerde bulunulması lazım. Ama bu vaat seçmenlere değil, yatırımcılara olmalı. Seçimleri kim kazanırsa kazansın yabancı yatırımcının özellikle Batılı yatırımcının ilgisini çekebilecek bir şey söylemek zorunda. Bugün Türkiye’de körfez sermayesi var. Hatta Katarlıların borsadaki payı yüzde 10 oranında. Ama Batılı sermaye, özellikle Hollandalı sermaye uzun süredir sermaye ve bono piyasalarında çekildi. Bizim içi önemli olan Amerika, Hollanda ve İngiltere merkezli sermayeleri Türkiye’ye çekmek olacak. 2023’ün ikinci yarısında vaatlerin artık onlara olması gerekiyor. Bu vaatlerin arasında da enflasyonu düşürmek, sıkı para politikası olmalı. Bugünkü söylemler ise her şekilde değişmek zorunda. Çünkü baktığımızda uygulanan para politikasının sokağa da bir katkısı olmadı. İhracatçı kurdan dolayı sevinmiş olabilir ama sokakta pahalılık görüyoruz. Konut fiyatlarının artışı, alım gücünün düşmesi, yüzde 32-33 faiz oranındaki kredileri alamama bunların arasında. Vatandaşın da bu durumdan memnun olduğunu sanmıyorum. Ve maalesef bir acı ilaç gerekecek. Yaşanan pahalılığın sebebi enerji maliyetleri gibi görünse de asıl etken kur. Faizin orantısız şekilde düşürülmesi de buna etken oldu. Enflasyonda yaşanan yüzde 80 oranınındaki artışın sebebini Rusya Ukrayna Savaşı’na bağlayamayız” dedi.

Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Barlas’ın konuk olduğu Ekonomi Sohbetleri’ni buradan izleyebilirsiniz.


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background