Bebeklerde Uyku Sorununu Nasıl Çözeriz?

Written by on 18 Ağustos 2023

Hipp Türkiye’nin sunduğu Deniz Karadeniz ile Öpünce Geçmeyen Uflar’a konuk olan Bebek ve Çocuk Uyku Danışmanı Cansu Özel, bebeklerin uyku sorunu ile ilgili öneri ve çözüm yollarını paylaştı.

Bebeklerde uyku bozukluğu ailelerin en büyük sorunu haline gelebiliyor. Halbuki bunun çözümü, dengeyi sağlamakla mümkün oluyor. Öpünce Geçmeyen Uflar’a konuk olan Bebek ve Çocuk Uyku Danışmanı Cansu Özel bebeklerde yaygın görülen uyku bozukluklarını, sebepleri ve çözümleriyle anlattı.

Alışkanlıklar önem kazanıyor

Uykunun bebeğin doğumunun ilk aylarında doğal süreçte geliştiğini ifade eden Cansu Özel, “Bebek nasıl acıktığında bunu bize gösterir, bu ihtiyacını karşılamaz için bir de sinyal verirse uyku da bu şekilde gelişir. Ve eğer düzgün ortam ve şartlar sağlanırsa bebek aslında kendiliğinden kolay bir şekilde uykuya geçebilir. Örneğin bebeğin karnı toksa, altı temizse, gazı yoksa ve ortam uygunsa uyku kendiliğinden gelecektir. Dört ve beşinci aylardan sonra ise bebekte alışkanlıklar devreye girmeye başlar. Uyku ile ilişkilendirdiği bir destek varsa uyku devamında da yine o desteği almak için uyanır. Annesini çağırır ve yine bana o desteği ver der” şeklinde anlattı.

Öncelik uygun koşulların sağlanması

Bebekler için sağlıklı uyku ne anlama geliyor? Özel şu şekilde yanıtladı: “Sağlıklı gelişim için üç temel konu var; beslenme, oyun ve uyku. Örneğin bebek anne sütü içmiyorsa mama veya takviyelerle alternatif sunabiliyoruz. Veya bir oyuncağı sevmediği zaman başka bir oyuncak alabiliyoruz. Beslenme ve oyun gibi adımların aslında her zaman için bir alternatif varken uykunun yerine koyabileceğimiz bir alternatif olmuyor. O yüzden uykunun sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi çok önemli. Bunun için de uykuya uygun bir ortamın sağlanması çok önemli. Bunun için de karanlık, serin ve sessiz bir ortamın sağlanması gerekiyor. Ve uyku saatlerinin doğru bir şekilde ayarlanması istenilen verimi sağlıyor.”

Destekli uyku alışkanlık olmamalı

Bebeğin verimli uyuduğunu anlamak için ise bebeğin davranışlarını gözlemlemek gerekiyor. Bebeğin iştah durumunun veya oyundan keyif almasının uyku kalitesinin göstergesi olduğunu söyleyen Özel, en çok karşılaştığı uyku sorunlarını şu şekilde sıraladı: “Bebekleri genelde sallayarak uyutma tercih ediliyor. Fakat bir süre sonra bebek bu desteğe alışıyor ve bu destek olmadan uyumuyor. Bundan dolayı belli bir aydan sonra desteksiz uykunun alıştırılması gerekiyor. Ve bebekler uykuları sırasında birkaç defa uyanır, bu normaldir. Çünkü yeni bir uyku evresine geçiyordur ve bu arada uyanabilir. Bunu yetişkinler de yapar, örneğin uyku pozisyonunu değiştirmek yeni bir uyku evresine geçmek anlamına gelir.”

Hiçbir yaş geç değil

Çocukların 4-5 yaşlarına kadar uyku sorununun çözülmesini öneren Özel, “Bu yaşlardan sonra çocuk kreşle ve sosyallikle tanışıyor. Ve gece uyuyamama sıkıntısı gün içerisinde yaşadıklarından kaynaklanabiliyor. Çünkü işin içerisine korkular ve endişeler girebiliyor. Bu anlamda pedagojik bir destek almak da gerekebilir. Ama uyku desteği almak için hiçbir yaş geç değil. Ama uyku sorunları büyüdükçe geçmiyor. Bundan dolayı uyku desteğinin de ihmal edilmemesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background