BES Birikimleri Nasıl Yönetilmeli?

Written by on 14 Nisan 2023

Hande Demirel ile Ekonomi Sohbetleri’ne konuk olan Ekonomist Zeynep Candan Aktaş, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dair merak edilen soruları cevaplandırdı. Aktaş birikimlerin yönetilmesinde güncel trendlerin takip edilmesi gerektiğini söylüyor.

Radyo Gedik Genel Yayın Yönetmeni Hande Demirel’in hazırlayıp sunduğu Ekonomi Sohbetleri’ne katılan Ekonomist Zeynep Candan Aktaş, 2001 yılında hayatımıza giren Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) birikimlerinin nasıl yönetileceğine dair bilgi verdi.

Katılımcılar Risk Almayı Öğrendi

2022’nin hisse senetleri piyasası anlamında verimli olduğunu söyleyen Aktaş, “Bu nedenle fonlarda çok güzel getiriler yakalandı. Ortalama yüzde 100’ün üzerinde. Onun stratejisine bağlı olarak yüzde 200’e varan getiri yakalandı. Altın fonlarına bağlı geçen yılki getiriler yüzde 35-40 aralığında kaldı. Çünkü altında geçen yıl pek bir hareket görmedik. Bu yıl da henüz enflasyon karşısındaki açığını kapatamadı. Katılımcılar fonlarını daha riskli varlıklara geçirmeyi öğrendiler. Dolayısıyla şu anda sabit varlıkların oranı yüzde 35 civarında. Bunların da bir kısmı repo ve kısa vadeli varlıklarda. Faizlerin yükselişiyle birlikte risk oluşturacak bir durum söz konusu değil. Özellikle devlet tahvillerine de hisse senedi alınmaya başlandı. Bu alanda da faiz riski azaltılmış oldu” dedi.

Yatırımcılar Fon Değiştirebilir

BES’lerin kişiye özel esnek yatırım imkanı sunduğunu söyleyen Aktaş, “Geçen yıla baktığımızda BES getirileri enflasyonla baş başaydı. Geçen yıl hisse senetlerindeki performans bireysel emeklilik sistemini de yukarıya taşıdı. BES katılımcılarının yüzde 90’i ise fonlarını değiştirebileceğini bilmiyor. Katılımcıların yılda 12 kez fonda alım değişikliği yapma hakları var. İlk katıldıkları fonlarda sabit kalmak katılımcıları uzun vadede zarar etmesine neden oluyor. Katılımcılar fonları kendi risk algılarına göre değiştirebilir. Bireysel emeklilik şirketleri de kişilerin risk algısını ölçebiliyor. 18 yaşından itibaren fondaysanız 45-50 yaşınıza kadar hisse senedi fonlarında kalabilirsiniz. Sistemde 56 yaşına kadar kalacaksanız bugünden hisse senedi yatırımı yapmanızın hiçbir riski yok. Bunu da yatırımcılar yine yatırım şirketleri aracılığıyla gerçekleştirebilir. Faiz kullanmak istemeyen katılımcılar da 45-50 yaşından sonra sabit getirili enstrümanları artırarak ve hisse senetlerini azaltarak portföylerini geliştirebilirler. Hisse senetleri uzun vadede daha büyük trendlere sahip fakat arada yaşanan dalgalanmalardan faydalanmak için kamu dış araçları fonları ve kıymetli maden fonlarını da yatırımcılar portföylerine dahil edebilir. Buna karar vermek de katılımcıların elinde” şeklinde konuştu.

Programın tamamını buradan izleyebilirsiniz.


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background