DEPREM BÖLGESİNİN NORMALLEŞMESİ 10 YIL SÜREBİLİR

Written by on 17 Şubat 2023

Günaydın Deprem Özel yayınına katılan Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten yaşanan depremin nedenlerini ve şehirlerin yeniden inşasında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Keten şehirleşmede rantın insan hayatına zarar verdiğinin altını çizdi.

Deprem Özel yayınına katılan Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten, depremde yaşanan yıkımda bölgenin zemin yapısına dikkat çekerek, “Yıkılan yeni binaların projelerinde eksiklikler ve hatalar var. Bunun yanında inşaat yapılmaması gereken, adeta sıvılaşmış bir zeminde yanlış inşaat teknikleri kullanılmış. Yapı denetim firmalarının ihmali de göz ardı edilemeyecek düzeyde” şeklinde konuştu.

Tarım Bölgelerine Çivi Bile Çakılmamalı

Deprem bölgesinin aynı zamanda bir tarım alanı olduğunu ekleyen Keten, “Bu bölgeler, Türkiye’nin tarımsal anlamda verimli topraklarından oluşuyor. Fakat şehirlerin büyümesi hep tarlalara doğru olmuş ve bu engellenmemiş. Toprağın en verimli olduğu alanlar betonla doldurulmuş. Hem tarımsal verim hem de toprak yapısı anlamında buralara değil bina, çivi bile çakılmamalı” diye vurguladı. Deprem bölgelerinde tarihi yapılara dikkat çeken Keten, “Büyük bir enkaz kaldırma çalışmasında bahsediliyor. Gördüğüm kadarıyla tarihi binaların yıkıntıları ile beton molozlarını aynı şekilde toplayıp götürüyorlar. Özellikle Hatay’da yıkılan tarihi binaların malzeme yapısını, kullanılan işçilik tekniklerini ve detaylarını içeren bir envanter çıkarılmalı. Çünkü şehirleri tekrar inşa ederken, tarihi mekanları inşa ederken tüm bu bilgilere ihtiyacımız olacak” dedi.

Şehirlerin Tarihi ve Kültürel Dokuları Korunmalı

Keten şehirlerin tekrar inşa edilmesinde dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı: “Binaların inşa edileceği noktaların jeofiziksel olarak incelenmesi tekrar yaşanabilecek depremlere karşı önem taşıyor. Dere yatağı, sıvılaşmış toprak, fay hattı gibi noktalardan uzakta projeler yapılmalı. Bu şehirlerin tarihi ve kültürel dokuları çok önemli. Bundan dolayı tek tip yapı inşası yerine halkın kullanım alışkanlıklarına ve ihtiyaçlarına uygun, kültürel dokuyu da koruyan yapılar inşa edilmesi gerekiyor. Çünkü kimse tek tip TOKİ binalarından ibaret bir şehri turizm amacıyla ziyaret etmez, kalmak istemez. Buradaki binaların bir yıl içinde tamamlanacağı söyleniyor. Fakat bir yılda inşa edilecek binalardan kimseye hayır gelmez. Gerçekçi olunmalı, yapılacak binaların yapı denetimine dikkat edileceği gibi bölgenin eğitim, sağlık, sosyal ihtiyaçlarına da uygun olmasına dikkat edilmeli. En iyi şartlarda deprem bölgelerinin normalleşmesi en az 10 yıl sürer”.

Rantçılık Kentleşmeye Zarar Veriyor

Yaşanacak İstanbul depremine ilişkin yorumlarını paylaşan Keten, “Ayamama Deresi’nin kıyısında büyük siteler yapıldı. Basın Ekspres’te yer alan birçok iş merkezi dere yatağı üzerine inşa edildi. Örneğin Beşiktaş Ihlamur de dere yatağı üzerine inşa edildi. Burada çok katlı birçok yapı inşa edildi. Bunların yıkılıp zemin iyileştirmelerinin yapılması gerekiyor. Tüm bunları yapmak için Türkiye’nin yeterli bilgisi olan akademisyen ve teknik çalışanı var. Fakat inşaatı kısa vadeli kazançları düşünen kişilerden ve oy için çıkarları gözeten siyasetçilerden artık uzak tutmak gerekiyor” dedi.

Hızlı Koordinasyona İhtiyaç Var

Bölgedeki yardım çalışmalarından gözlemlerini aktaran Keten, “Gelecek hafta teslim edilecek şekilde 80 konteyneri yola çıkarmaya hazırlanıyorduk. Buradaki montajlarını da gerçekleştirecektik. Fakat Elbistan Kaymakamlığı, Konteynerler için yer tespiti yapıldıktan sonra konteynerleri teslim alabileceklerini, konteynerlerin demonte şekilde iletilmesini istediklerini söyledi. Halbuki bölgede kışın en sert yaşanılan günlerindeyiz. Daha hızlı ve düzenli bir koordinasyona ihtiyaç var” şeklinde konuştu.


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background