Ferhan Şensoy Sonsuzluğa Uğurlandı
Written by Ece Çokal on 3 Eylül 2021
Ortaoyuncular Tiyatrosu’nun kurucusu usta tiyatrocu Ferhan Şensoy, 2 Eylül’de Teşvikiye Camii’de düzenlenen cenaze namazıyla sonsuzluğa uğurlandı
Usta tiyatrocu Ferhan Şensoy için düzenlenen törene sanat dünyasından birçok isim katıldı. Törende Sanat Meclisi, “Dostların Seni Unutmayacak” yazılı pankart açarken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da törende yer aldı.
Ferhan Şensoy 1951 yılında Samsun Çarşamba’da dünyaya geldi. Ferhan Şensoy’un annesi Müjgan Şensoy ilkokul öğretmeni, babası Yusuf Cemil Şensoy ise tüccar ve o dönem Çarşamba belediye başkanıydı.
Tiyatroya hem oyunculuğu ile hem de yazarlığı ile katkı sağlayan Ferhan Şensoy’un ilk öykü ve şiirleri Yeni Ufuklar ve Soyut dergilerinde 1969 yılında yayımlandı. Şensoy’un, yazdığı skeçler de Devekuşu Kabare’de 1970 yılında oynanmaya başladı. Lise eğitimi için Samsun’dan İstanbul’a gelen ve Galatasaray Lisesi’nde de bir süre okuyan Ferhan Şensoy, 1970 yılında Çarşamba Lisesi’nden mezun oldu.
1971 yılında Grup Oyuncuları çatısında ilk profesyonel oyunculuk deneyimini yaşayan Şensoy, 1972-1975 yılları arasında Fransa ve Kanada’da tiyatro eğitimine ve çalışmalarına Jerome Savary, Andre-Louis Perinetti gibi isimlerle devam ederken Montreal’de Ce Fou De Gogol adlı oyunuyla 1975’te En İyi Yabancı Yazar ödülünü aldı. Yine Montreal’de Theatre De Quatre – Sous’da da, yönetmenliğini yaptığı, Harem Qui Rit isimli müzikalde oynadı. Aynı yıl Türkiye’ye döndü.
Türkiye’ye dönmesinin ardından, 1976’da Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’nda, yazarlığını da yaptığı Dur Konuşma Sus Söyleme adlı oyunda rol alan Şensoy, Türk Yazarları Tiyatrosu’nda da oyunculuk ve yönetmenlik yaptı. Aynı sene ilk televizyon skeçlerini yazmaya başlayan Şensoy, Ali Poyrazoğlu’yla beraber rol aldığı bu skeçlerin birinde, bir garson rolüyle ilk kez televizyona çıktı.
1980 yılında Ortaoyuncular adıyla, kendi tiyatrosunu kurdu. 14 Mart 1980’de Harbiye’de, Yapı Endüstri Merkezi Salonu’nda ilk kez perdelerini açan ve günümüze dek 50’yi aşkın oyunun oynandığı Ortaoyuncular’ın bünyesinde, ayrıca Nöbetçi Tiyatro adlı bir gençlik grubu kurarak, yeni tiyatro sanatçılarının yetiştirilmesine katkıda bulundu.
1981’de, Parasız Yaşamak Pahalı’yı yazan ve Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı oyununu yazan ve yöneten Şensoy, Fuat Güner ve Özkan Uğur’un müziklerini yaptığı oyunda, Zeliha Berksoy’la beraber rol aldı. Şahları da Vururlar, oyunun gösterileri sürerken, Ortaoyuncular Yayınları’nın ilk kitabı olarak yayımlandı.
Fotoğraflar: Çağrı Kılıççı