Gündemin İçinden: ABD seçimlerinin olası sonuçları ne olur?

Written by on 4 Kasım 2024

Dr. Hakan Çınar ile Gündemin İçinden’de bu hafta Trump ve Harris Arasındaki Seçim Yarışı, Almanya’nın Çin, Fas ve Türk vatandaşlarının vize itirazlarını askıya alma sürecini uzatması ve Türkiye’de güncel ekonomik veriler ele alındı.

ABD seçimlerinde ekonomi ve insan hakları ön planda

Amerika Birleşik Devletleri’nde 5 Kasım’da gerçekleştirilecek 60. Başkanlık seçimi için geri sayım sürerken, Trump ve Harris arasındaki yarışın başa baş gittiği yönündeki veriler dikkat çekiyor. New York Times ve Siena College tarafından yapılan anketler, ülke genelinde 2 bin 516 kayıtlı seçmenle gerçekleştirildi. Trump ve Harris’in oy oranları yüzde 48 ile eşit çıktığını aktaran Hakan Çınar, adayların ayrıştığı konu başlıklarını şu şekilde sıraladı: “Trump, ekonomi konusunda yüzde 52’lik bir destek alarak önde gidiyor. Aynı zamanda göçmen sorunları hakkında da yüzde 4’lük bir avantajı bulunuyor. Bu konular, özellikle ekonomik istikrar arayışında olan seçmenler için kritik öneme sahip. Harris ise demokrasi ve insan hakları konularında seçmenlerin gözünde daha fazla güvenilirlik kazanmış görünüyor. Yüzde 71 oranıyla demokrasi akıbeti kaygısında. Yüzde 55 ile kürtaj meselesinde tercih edilen aday olarak öne çıkıyor. Bu durum, sosyal meselelerin seçmen davranışlarını nasıl etkilediğini gösteriyor.”

Seçim sonuçlarının ne yönde şekilleneceği konusunda çetin tartışmaların yaşanabileceğini aktaran Çınar Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Kuzey Karolina, Pennsylvania ve Wisconsin gibi “salıncak” eyaletlerin seçimin sonucunun belirlenmesinde önemli olduğunu vurguladı.

Almanya ile vize sorunu devam ediyor

Geçtiğimiz yıl Çin, Fas ve Türkiye’de yapılan vize işlemlerine ilişkin itiraz süreçlerini bir yıl süreyle askıya alan Almanya, bu uygulamanın süresini 30 Haziran 2025’e kadar uzatma kararı aldı. Bu durumun diplomatik ve ekonomik yansımalarını sıralayan Çınar, “Türk vatandaşları için olumsuz bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Vize başvuruları, her ne kadar dikkatlice hazırlanmış olsa da, başvuruların reddedilmesi halinde itiraz hakkının ortadan kalkması, birçok kişinin hayallerini sekteye uğratacak gibi görünüyor. Eğitim, iş veya aile birleşimi gibi çeşitli nedenlerle Almanya’ya gitmek isteyen Türk vatandaşları, bu yeni düzenlemeyle daha büyük bir belirsizlikle karşı karşıya kalacak” yorumunda bulundu.

Avrupa’daki olumlu seyir Türkiye’ye yarayabilir 

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan verilere göre, mevsimsellikten arındırılmış gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH), ikinci çeyreğe kıyasla yüzde 0.4 oranında bir artış sağladı. Bu büyüme beklentilerin üzerinde gerçekleşerek, Euro bölgesi ekonomisinin güçlendiğine işaret ediyor. Euro bölgesinin üçüncü çeyrekteki büyüme sonuçlarını aktaran Çınar, yaşanan büyümenin Türkiye’ye yansımalarını şu sözlerle değerlendirdi: “Türkiye’nin en önemli ticaret partnerlerinden biri olan Avrupa, Türk ekonomisi açısından kritik bir öneme sahip. Türkiye, Avrupa’ya yaptığı ihracatın yüzde 60’ını Euro bölgesine gerçekleştiriyor. Dolayısıyla, euro bölgesindeki ekonomik gelişmeler Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor.”

İhracat verileri ekonomiyi destekliyor

2024 yılı itibarıyla ihracat verileri, Ocak-Eylül dönemi açısından incelendiğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.6’lık bir artış gösterdi. Bu artış, birçok olumsuz faktörün etkili olduğu bir ortamda gerçekleştiği için dikkat çekici ve önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor. İhracatçıların son dönemlerde kur dalgalanmaları ve küresel ekonomik belirsizlikler gibi zorluklarla karşı karşıya kalmasına rağmen verilerin olumlu olmasının Türk ekonomisi için umut verici olduğunu söyleyen Çınar, “2024 yılı ihracat verilerinde görülen yüzde 2.6’lık artış, birçok zorluğun gölgesinde bile, Türk ekonomisinin dayanıklılığını ve potansiyelini ortaya koyuyor. Her ne kadar zorluklar devam etse de, bu artış umut verici bir işaret ve ileride daha iyi günlerin kapıda olduğuna dair bir umut ışığı” ifadelerini kullandı.


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background