Günümüzde Yaratıcılığı Nasıl Canlı Tutarız?

Written by on 18 Ağustos 2023

Kültür Sanat Ajandası’na konuk olan Yazar ve İllüstratör Vuslat Çamkerten, modern yaşamdaki tempo içerisinde yaratıcı düşünmeyi nasıl korunabileceğini anlattı.

Günümüzün tempolu yaşamı içerisinde, yaratıcı düşünmek zor hale gelebiliyor. Özellikle sosyal medya ve akıllı telefonların hayatımıza daha çok girmesi odaklanmayı zorlaştırırken, verimli çalışmanın yanında sosyal ilişkileri bile etkiliyor. Son olarak 11 öykünün yer aldığı ‘Görenler Olmuştur’ kitabı yayınlanan ve Ekavart Galeri’nin Summer Love IV sergisine iki eseriyle dahil olan Yazar ve İllüstratör Vuslat Çamkerten, Kültür Sanat Ajandası’na konuk oldu. Çamkerten, günümüzün yaşam temposu içerisinde yaratıcı ve verimli çalışmanın nasıl mümkün olabileceğini yanıtladı. Geçmişte de yaşam koşulları nedeniyle yaratıcı düşünme için gerekli ortamın olmadığını söyleyen Çamkerten, “Günümüzde sosyal medya ve hızlı hayat temposu nasıl gündemimizde ise geçmişte de savaş ve krizler insanlığın gündemindeydi. Fakat o şartlar içerisinde de romanlar yazan, heykeller yapan insanlar vardı. Gelecekte de dikkati dağıtacak koşullar olacağı gibi yaratıcı insanlar da var olmayı sürdürecek. Çünkü yaratıcı insan kendi dünyasını herkesten, her şeyden hatta kendisinden bile sakınan insandır. Bu da özel bir dikkat ve efor gerektirir. Ve bir ölçüde de fedakarlık. Özgür iradeyi etkileyen ekonomik ve sosyal birçok durum var ama günün sonunda bu da bir irade biçimidir. Ben de yaptığım çalışmalar sırasında kendime özel bir alan yaratıyorum, bunları korumaya çalışıyorum” dedi.

Hayır demesini bilmeli

Çocuklarla felsefe atölyesi gibi çalışmalar da düzenleyen Çamkerten, gerçekleştirmek istediği başka projeler de olmasına rağmen zamanı olmaması nedeniyle bunları gerçekleştiremediğini söyledi. Çamkerten bu yüzden insanın ne yapabileceğinin yanında neyi yapamayacağını da bilmesi gerektiğini ifade etti: “Yapamadıklarım yerine önümde olan çalışmalara odaklanıyorum. Örneğin bir kitap mı hazırlanacak? Kendimi sadece o işe veriyorum, adeta kapanıyorum. Bunun için de yaptığınız işi sevmek gerekiyor. Çünkü yaratım süreci aynı zamanda gönüllü bir izole olma halini gerektiriyor.”

Yaratım sürecinde insanın sadece bir çalışmayı değil kendini de şekillendirdiğini belirten Çamkerten, “Eğer kendinizden bir yapıt yaratmak istiyorsanız, hayır demesini de bilmeniz gerekiyor. Hayır denilen yerde de sınırlar vardır. Bu yüzden bazı olaylara ve insanlara hayır demesini bilmek gerekiyor. Nitekim içinde üretme isteği olan insan da bir şekilde bunu belli ediyor, buna göre yaşıyor” dedi.

Sanatçı koşulları gözlemler

Günlük politik olaylar da insanı içinde bulunduğu huzurlu durumdan uzaklaştırabiliyor. Çamkerten sanatın da bu olaylara karşı bir duruş fırsatı verdiğini söyledi: “Örneğin Görenler Olmuştur kitabımın bir öyküsünde üç üniversiteli gencin totaliter bir ortamdan kaçmak için 55 litre benzin bulma çabaları anlatılır. Sanatçı da bu noktada kendisine bir kaçış noktası yaratmak için var olan durumun içerisinde alternatif bir dünya yaratır. Bunu da insanlara başka bir dünya olduğunu gösterebilmek adına yapar. Çünkü sanatçı kendini izole etmesinin yanında var olan yaşam koşullarını gözlemler ve ondan beslenerek sanat ile kendini ifade eder.”

Sorgulayan bir nesil geliyor

Çocuklarla yürüttüğü felsefe atölyelerinden izlenimlerini aktaran Çamkerten, “Çocuklar çok özgürler ve bariyersizler. Onlarla felsefe yapmak müthiş bir şey. Mesela büyüklerde bunu göremiyoruz. Çünkü büyüklerde tıkanmışlık durumu var. Dolayısıyla çocuklarla erken yaşta felsefe yapmak bu toplum adına da kıymetli bir durum. Çünkü sorgulayan ve düşünen bir nesil geliyor. Bunu sürdürmek adına da lise çağındaki çocuklarla da felsefe atölyeleri düzenlemeye başlayacağım” dedi.

Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background