Haftanın Kültür Sanat Etkinlikleri
Written by Ece Çokal on 21 Mart 2022
Çağatay Bayraktar / Bu haftanın kültür sanat ajandasından etkinlikleri sizler için derledik
Günlük Yaşamın Danstaki Yeri
Kendine has bir teknik ve hareket dili yaratan koreograf Victor Quijada’nın grubu Kanadalı Rubberband Cemal Reşit Rey Konser Salonu’na geliyor. Hip-hop ve çağdaş dansın harmanlandığı Ever So Slightly koreografisi ile 25 Mart Cuma saat 20.00’de sahnede olacak Rubberband günlük yaşamda bizleri sürekli rahatsız eden kışkırtıcı, sinirlendirici olaylara karşı geliştirdiğimiz davranış mekanizması ve reflekslerimizi araştıran bir çalışma ortaya koyacak.
Bach’ın Bilmecesi Animasyonlarla Sahnede
Emir Gamsız’ın New York’ta geliştirdiği ve dünyanın en büyük sanat komplekslerinden Lincoln Center’da konser serisine dönüşen “Geveze Piyanist” karakteri şimdi CRR Konser Salonu’nda. Teatral-Konser formundaki bu eser, J. S. Bach’ın müziği ile örülü, Mimar Sinan’dan, Harizmi’ye, Fibonacci’den İbn Haldun’a matematik, müzik, mimari ve felsefenin en ilginç ve eğlenceli sırlarıyla bezenen bir hikâye anlatıyor. Baykuşun Güncesi’ne konuk olan Cemal Reşit Rey Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni Murat Cem Orhan’ın hedefine uygun olarak farklı disiplinlerin sanat ile buluşmasını sağlayan Geveze Piyanist Bach’ın Bilmecesi’nde Ege Maltepe ve Ali Pınar’ın canlandırdığı karakterler, 50’den fazla çocuk kitabı olan ve Geveze Piyanist’i çizgi film kahramanına dönüştüren çizer Nalan Alaca’nın hazırladığı animasyonlar ile farklı bir etkinlik. Geveze Piyanist Bach’ın Bilmecesi 27 Mart Pazar günü 11.30’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda.
Anna Karenina İstanbul’da
Bu tiyatro sezonunda son kere izleyeceğimiz Ankara Devlet Tiyatrosu’nun sahnelediği Anna Karenina, tekrar İstanbul seyircisi ile buluşuyor. 19. Yüzyıl Rusya’sının Kont Vronski ve Anna Karenina arasındaki aşk ile sahneye taşındığı oyunda hayattaki tesadüflerin ve toplumsal kuralların iç içe geçtiği bir örgü izleyicileri bekliyor. Modüler bir dekor ile sahnelenen Anna Karenina’da sahneler arası geçişte kullanılan dans koreografileri ve uyum da 2 saatlik oyunu sürekli dinamik kılıyor. İpek Atagün Gezener’in yönettiği Anna Karenina 22, 23, 24 Mart günleri saat 20.00’de AKM Tiyatro Salonu’nda.
Türk Musikisi Günleri
22-27 Mart tarihleri arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi kültür merkezlerinde düzenlenecek olan Türk Musikisi Günleri Klasik Türk Müziği konserlerini, atölye ve sergileri sanatseverler ile ücretsiz buluşturacak. Etkinlikler arasında Metin Uca ve Attila Atasoy ‘Burada O Eski Şarkılar’ 24 Mart saat 20.00’de İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde müzik ile sohbeti buluşturacak Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde bir başka dikkat çeken konser ise Zekai Tunca ile Hatıralar. Konser 26 Mart Cumartesi saat 20.00’de. Ücretsiz düzenlenecek etkinliklerin tamamına kultursanat.istanbul/bir-tatli-huzur adresinden ulaşabilirsiniz.
Çağdaş Edebiyat Söyleşileri Loca’da
Zeynep Bilge ve Gökçen Ezber, Yapı Kredi Kültür Sanat’ın düzenlediği söyleşide Ben Lerner’in Topeka Okulu’nu 24 Mart saat 18.30’da Yapı Kredi Kültür Sanat Loca’da konuşacak. Söyleşi Yapı Kredi Kültür Sanat’ın YouTube sayfasından da canlı yayınlanacak.
Büyük Soprano Pera’da
Pera Müzesi bünyesindeki Pera Film, yönetmenliğini Tom Volf’un üstlendiği 1950’li yılların ve belki tüm zamanların en çok tanınan Yunan soprano Maria Callas’ın hayatını anlatan filmi Maria by Callas: In Her Own Words’ün sanatseverler ile buluşturacak. Film gösterimi sonrasında yönetmen Tom Volf, izleyiciler ile bir araya gelecek. Gösterim 23 Mart saat 19.00’da Pera Müzesi’nde.
18. Akbank Kısa Film Festivali Başlıyor
Akbank Kısa Film Festivali, bu yıl 21 – 31 Mart 2022 tarihleri arasında 18. kez gerçekleşecek.
68 ülkeden toplam 2.081 kısa filmin başvurduğu, dünya festivallerinde yer almış birçok filmin yanı sıra çok sayıda Türkiye prömiyeri yapacak yeni filmin yer aldığı festivalde, 33 ülkeden 81 kısa ve 3 uzun metraj film festivalde seyirciyle buluşacak. Festival; Festival Kısaları, Dünyadan Kısalar, Kısadan Uzuna, Deneyimler, Belgesel Sinema, Perspektif, Özel Gösterim, Forum ve Genç Bakışlar bölümlerinden oluşuyor.
Festivalin Deneyimler bölümünün konuğu sinemamızın önemli yönetmenlerinden Seren Yüce. Yönetmenle yapılacak bir söyleşi ve Venedik Film Festivali’nden ödüllü ilk uzun metraj filmi Çoğunluk festival programında yer alıyor. Kısadan Uzuna’da bu yıl dikkat çekici filmlere imza atan, başarılı genç yönetmen Jacqueline Lentzou var. Yönetmenin söyleşisi, Berlin Film Festivali’nde ilk gösterimini yapan uzun metraj filmi Moon, 66 Questions, ödüllü kısa filmleri Hiwa, Hector Malot: The Last Day of the Year ve The End of Suffering (a Proposal) festival programında. Belgesel Sinema bölümünün konuğu ise Slovenya’dan Matjaž Ivanišin. Yönetmen Playing Men belgesel filmini ve ardındaki çalışma prensiplerini yapacağı söyleşi ile festival takipçileriyle paylaşacak. FORUM bölümünde ise kısa filmlerin fikir aşamasından itibaren desteklenmesi amacıyla düzenlenen Kısa Film Senaryo Yarışması yer alıyor. Bu yıl 692 senaryonun başvurduğu yarışmada finale kalan 8 senaryo arasından en iyi senaryo festivalde belirlenecek. Bölüm kapsamında senarist Nuran Evren Şit bir senaryo atölyesi, yapımcı Yamaç Okur proje geliştirme atölyesi gerçekleştirecek. Bu yıl ilk kez gerçekleşecek olan 20 yaş altı yönetmenlere yönelik açılan “Genç Bakışlar” yarışma bölümünde ise 13 film finalist olarak belirlendi. Bu yıl festivalin Özel Gösterim bölümü Fransa’dan kısa filmlere ayrıldı. Atölye söyleşi programı da bu yıl hayli zengin; yönetmen Ezel Akay, oyuncu Nihan Okutucu gibi birçok sanatçı deneyimlerini festival takipçileriyle paylaşacak.
NFT’yi Anlamak İsteyenlere
NFT, sosyal medyada çokça gördüğümüz ismini bildiğimiz fakat kendisini yeni yeni keşfettiğimiz bir sanat olayı. Akbank Sanat, Dijital Sanatta Şimdi: Alternatif Gerçeklikler + NFT sergisi ile toplum ve toplum üzerine odaklanan yaratıcı fikirlerin güncel eserler ile buluşmasını hedefliyor. Serginin küratörlüğünü Zeynep Arınç, NFT kürasyon danışmanlığını Doç.Dr.Selçuk Artut üstleniyor. Sergide yer alan sanatçılar ise liottoman (Nura Aliosman), Alp Tuğan, Burak Beceren, Burak Şentürk, Can Büyükberber, Candaş Şişman, Dist Collective, Dolce Paganne, Ecem Dilan Köse, Elif Varol Ergen, Haydiroket, Juki, Kien, Kübra Su Yıldırım, Mekazoo (Derin Çiler), Mert Tugen, Osman Koç, Ozan Türkkan, Selçuk Artut, Selin Çınar, Tolga Tarhan, VAMK (Uçman Balaban), Yağmur Uyanık, Yiğit Yerlikaya. Dijital Sanatta Şimdi: Alternatif Gerçeklikler + NFT sergisi 7 Mayıs’a kadar Akbank Sanat’ta görülebilir.