İstanbullular En Çok Ekim Ayında Mutlu
Written by abayraktar on 25 Ocak 2023
Enis Tayman Jurnal’de haftanın gündeminden öne çıkan gelişmeleri anlattı. Programda son dönemde yapılan anketler üzerinden ekonomiye ve yaklaşan seçimlere dair yorumlar öne çıktı.
Devrimci işçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal İş Sendikası’nın verilerine göre açlık sınırı 8 bin 167 TL, yoksulluk sınırı ise 28 bin 249 liraya çıktı. Jurnalde verileri paylaşan Tayman, “Yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 2214 TL. Bu miktar, yetişkin bir kadın için 2.104 TL, 15-18 yaş arasındaki bir genç için 2.303, 4-6 yaş arası bir çocuk için 1.546 TL olduğu da kaydedilmiş. Katı yağ ve sıvı yağda 18 bin 037 liralık masraf yapılması gereken ürün grupları olmuş”.
İstanbullular En Çok Ekim Ayında Mutlu
Bir başka istatistik bilgisini paylaşan Tayman, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Planlama Ajansı’nın 17 Ocak’ta paylaştığı verilere göre İstanbul’un birinci sıradaki gündemi ekonomik sorunlar. Katılımcıların neredeyse yarısı yıl boyunca geçilemediğini belirtmiş, bir o kadarı da kıt kanaat geçindiğini söylemiş. Her 5 kişiden üçü yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyon düşürmüş. İstanbulluların her ay stres, mutluluk ve yaşam memnuniyetleri için 0 ve 10 arasında bir puan vermeleri istenmiş. Stres puanı yıl boyunca yedinin altına düşmemiş. Cinsiyete göre bakıldığında kadınların stres seviyesi yıllık ortalama 7.9, erkeklerde 7.1 olarak hesaplanmış. Alt sosyoekonomik seviyedeki katılımcıların ortalama stres seviyesi ise 7.6 olmuş. Orta sosyoekonomik seviyedeki katılımcıların 7.4 üst gruba ait katılımcılarımıza 7.2 olarak ölçülmüş şimdi İstanbul’un en mutlu olduğu ay 10 üzerinden 5.3 puanla Ekim olmuş” diye ekledi.
Seçime Dair Güncel Notlar
Toplumsal Etki Araştırmalar Merkezi’nin güncel anketine yer veren Tayman, “AKP ve CHP’ye oy oranları 2020 düzeyine geri dönmüş. AKP’nin oy oranındaki artış ise son bir ayda hızlanarak devam etmiş. Cumhur İttifakı’nda genel bir toparlanma eğilimi varmış. Ankette ittifakın oyu AKP’deki yüzde 37,5 MHP’deki yüzde 6,5 oy oranıyla yüzde 44 olarak ölçülmüş. CHP’nin 26 puanlık ve İYİ Parti’nin 11. 7 puanlık oyuyla Millet İttifakı’nın oy oranı yüzde 37 olarak da ölçülmüş. HDP’nin oy oranı ise yüzde 11. Bir böylelikle 3 büyük muhalefet partisinin toplam oy oranı yüzde 48,8 olmuş. Araştırmanın notlarına göre CHP ve İYİ Parti‘de düşüş varmış. AKP’den kopup bu 2 partiyi yönünden seçmenlerden kısmen kararsızlığa kısmen de AKP’ye geri dönüşler varmış. AKP bu geçişleri ek olarak kararsızları da bekleyen seçmenlerin de bir kısmını geri çevirmeyi başarmış. MHP’de son bir ayda belirgin düzeyde oy kaybı doğmuş ancak kayıplarının bir kısmı AKP’ye geri dönen olaylar olduğu için bu değişim Cumhur İttifakı’ndaki yükselişi etkilememiş meclis çoğunluğunu Cumhur İttifakı’nın alması ihtimali de güçlenmiş. İttifaklar bazında bakıldığında siyasi iklimle ilgili seçmen duygularında net bir fotoğraf varmış. Muhalif seçmen kaygılı, öfkeli, mutsuz, umutsuz ve heyecanlı. İktidarı destekleyen seçmenlerde umut, mutluluk ve heyecan düzeylerinin yüksek olması da dikkat çekici.
Programın tamamını Radyo Gedik Spotify‘da dinleyebilirsiniz.