İzlenimler: Caz Müzikte Genç Bir Ses Myles Sanko CRR’deydi

Written by on 5 Mayıs 2023

28 Nisan akşamı Myles Sanko CRR Caz Orkestrası’yla verdiği konserde hem ilk kez Türk izleyicisiyle buluşurken farklı bir caz üslubunun olabileceğini gösterdi.

 

1980 doğumlu İngiliz soul ve caz sanatçısı Myles Sanko Türkiye’de ilk kez Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda konser verdi. 28 Nisan akşamı gerçekleşen konserde sanatçıya Nail Yavuzoğlu yönetimindeki CRR Caz Orkestrası eşlik etti.  Born In Black & White isimli ilk albümünü 2013’te yayınlayan Sanko, 2014’te Forever Dreaming’i, 2016’da Just Being Me’yi ve 2021’de Memories Of Love albümünü çıkardı. Sanatçının müzik geçmişi ise caz ve souldan oldukça farklı bir müzik türü ile rap ile başladı. Gece kulüplerinde disk jokeylerin yanında rap söyleyerek sanat hayatına başlayan Sanko, yaptığı Avrupa turnelerinde Gregory Porter, Martha High, Mousse T, Speedometer, Billy Wooten, China Mosses, Ben l’Oncle Soul, Sarah McKenzie, Miss Kelly Marie, Mo’ Horizons, Ed Meme, Chris gibi farklı müzikal anlayışa sahip sanatçılarla çalıştı.

 

 

Sanko’nun Türkiye’de ilk kez sahne aldığını görmek, caz sevenler için de farklı bir deneyim oldu. Konserde “Türklerin samimi olduğunu biliyorum ve şarkılarıma samimiyetle eşlik edeceğinizi düşünüyorum” diyen Sanko konser boyunca seslendirdiği 11 parça ile hem seyirciye parçalarındaki duyguyu verdi hem de seyircinin duygularını hissetti. Sanatçıya eşlik eden CRR Caz Orkestrası ise yine şaşırtmadı. Birlikte sahne aldığı her sanatçıya sanki yıllardır birlikte çalışıyormuş gibi eşlik eden CRR Caz Orkestrası, Myles Sanko’ya da aynı yüksek performans ile eşlik etti. Sanko’nun seslendirdiği parçaların orkestrasyon ile buluşması ise müzikal anlamda oldukça kıymetli. Özellikle Sanko’nun Sunshine ve Freedom Is You parçalarının albüm hali ve konserdeki seslendiriliş şekli orkestranın sunduğu katkıyı net bir şekilde ortaya koydu. Şahsi fikrim ise 2020’de müzikseverlerle buluşan Freedom Is You’nun, uluslararası caz standartlarına girebilecek parçalardan biri olabilir.

Her iki parça da hareketli, sözleri Türk dinleyicisini de kapsayacak şekilde anlamlı. Özellikle sesli çalgıların parçayı daha da hareketli kılması, yaylı çalgıların ise bu ölçüde hareketli bir parçada derinliği sağlaması ciddi anlamda müzikal bir şölen niteliğindeydi. Elbette aynı kalitenin konserde seslendirilen My Inspiration, Just Being Me, Whatever You Are, Blackbird Sing, Rainbow In Your Cloud, This Ain’t Living, Streams Of Time, Light In My Hand, High On You isimli parçalarda da hissedildiğini belirtmeliyiz. Eğer bir karşılaştırma yapmamız gerekirse de Myles Sanko’ya Avrupa’nın büyük filarmoni orkestralarından Kölner Philharmonie’nin eşlik ettiği kayıtları YouTube’dan izlerseniz, videolarda yer alan performansın kat be kat üstünde bir performansı CRR Caz Orkestrası’nın sergilediğini söylemek mümkün. Konserde orkestra üyelerinin de özgür bir şekilde yaptığı sololar parçalara müzikal anlamda büyük katkı sundu.

 

Bu anlamda Myles Sanko’yu Türkiye’deki müzikseverlerle buluşturan CRR yönetimi de büyük bir teşekkürü hak ediyor. Farklı müzik türlerinden sanatçıların dinleyicilerle buluşturulması CRR’nin müzikal anlamdaki öğretici rolünü gösterirken kaliteli müziğe ulaşmanın çok da zor olmadığını kanıtlıyor. Konsere katılımın yüksek olması ve seyircilerin memnuniyeti de bunun göstergesi.

Fotoğraf: Emre Topdemir


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background