“Kadın Sağlığı Sadece Gebelikte Hatırlanıyor”

Written by on 20 Eylül 2022

Füsun Saka ile İyilik Sağlık programına konuk olan Kadın Hastalıkları-Doğum Uzmanı ve Cinsel Sağlık Terapisti Orkide Şancı Türkiye’de kadınların yaşadığı cinsel sağlık sorunları anlattı. Şancı tedavilere bütüncül yaklaşılması gerektiğini söylerken “tedavilerde sadece kadın hastalıklarına değil birçok sorunu çözüyoruz” diyor.

Yaşama dair farklı konuların uzman konuklarla ele alındığı Füsun Saka ile İyilik Sağlık’ta bu hafta Kadın Hastalıkları-Doğum Uzmanı ve Cinsel Sağlık Terapisti Orkide Şancı konuk oldu. Türkiye’de kadın cinsel sağlığının bir tabu olduğunu söyleyen Şancı, “Rahim ağzı kanseri taramaları cinsel yaşamın başlamasından 3 yıl sonra takip edilmeye başlanmalı. Ve ortalama 65 yaşına kadar her yıl kontrole gidilmeli. Önceden sadece kanser için test yaparken bunun yanına HPV’yi de koymaya başladık. HPV de rahim ağzı kanserine sebep olan bir virüs, 250’ye yakın çeşidi var ve her yıl yeni bir çeşidi bulunuyor. Hepsi kanser yapmıyor ama iki çeşidi tehlike taşıyor” dedi.

6 Ayda Bir Kontrol Önem Kazanıyor

HPV taramasının ayrıntılarını anlatan Şancı, “HPV taramaları 25 yaşında başlaması faydalı olur. 30 yaşına kadar virüs vücuttan atılabiliyor. Kanser tarama testi denilince hastalarımız gergin oluyor. Taramalarda küçük hücre değişimine denk geldiğimizde 6 ay boyunca takip ediyoruz. Bu süreçte herhangi bir tedavi yapmıyor, sadece vücudun bağışıklığını artırıyoruz. Ve vücut kendini yeniler” diye ekledi.

HPV Kontrolü Gerekiyor

Kanser yaşanmadan testlerin yapılması gerektiğini belirten Şancı, “Düzenli kontroller yapılarak kansere yakalanmadan önleyici tedbirler alınmalı. Kadınlar yılda en az bir kere kadın doğumcuları ile görüşmeli. Virüsün varlığı kanser olunacak anlamına gelmiyor. Burada, ruhsal ve bedensel sağlık ile genetik yatkınlık önem kazanıyor. Avrupa’da 6-7 yaşlarında başlayan HPV aşılamalarının Türkiye’de başlangıç yaşı 12. Türkiye’de 2’li ve 4’lü aşılar varken Avrupa’da daha çok virüs çeşidinden korunmak amacıyla 9’lu aşı var. Pandemi öncesinde gelmesi planlanan bu aşı hala gelmedi” söyledi.

“Vajinismus Normalleştirilmemeli”

Kadın sağlığı denilince sadece hamilelik döneminin anlaşıldığını ekleyen Şancı, “Kadın cinsel sağlığı sadece gebelik döneminden ibaret değil. En çok isteksizlik ve doyuma ulaşamama rahatsızlıkları görülüyor. Ağrı yaşanması ve vajinismus da Türkiye’de yaygın görülen kadın cinsel sorunları arasında. Hatta vajinismus, sadece utanmak ve kendini tanımamaktan ibaret değil, eğitimli ve şehirli kadınlarda da görülüyor. Türkiye’de her 10 çiftten birinde vajinismus görülüyor. Ve çiftler bunu normalleştirerek yıllarca evliliklerini sürdürüyor. Halbuki bu sorun beklemekle geçmez. Bunun için cinsel terapi alınması gerekiyor. 8-10 seansta vajinismus sorunu tamamen çözülebiliyor” diye belirtti.

Cinsel Sağlık Terapisti Orkide Şancı’nın konuk olduğu Füsun Saka ile İyilik Sağlık’ın tamamını buradan dinleyebilirsiniz:

 


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background