Kadınlar Ekonomide Daha Başarılı
Written by abayraktar on 29 Ağustos 2022
Şirin Yelmen Oktar ile Çalışan Annenin İş Yaşam Dengesi’ne konuk olan Tasarruf ve Yatırım Danışmanı Mert Başaran, bilinenin aksine kadınların yatırım ve finansal konularda erkeklerden daha bilinçli olduğunu söylüyor.
Tasarruf ve Yatırım Danışmanı Mert Başaran Çalışan Annenin İş Yaşam Dengesi’ne konuk oldu. Kadınların tasarruf ve finansal konularda erkeklerden daha bilinçli olduğunu söyleyen Mert Başaran, “Toplumumuzda daha çok erkeğin sözü geçer gibi bir algı var. Halbuki finansal konularda evde kadının sözü geçiyor. Kadın, evi tasarruflu idare ediyorsa erkek de eşine uyarak tasarruf yapabiliyor. Kadınlar, çocuklar için bir gelecek kurmak amacıyla tasarruf ve yatırıma daha çok önem veriyor. Bir yandan ataerkil düşünceden dolayı eğitimli erkekler bile eşlerinin ekonomik özgürlüğünün olmasını ve kendisinden üst seviyede olmasını istemiyor. Çünkü eşinin kendisine bağımlı olmasını istiyor. Kapitalizm, insanların kendine bağımlı olmasını isterken, erkek de ailede kadının kendisine bağımlı olmasını istiyor” diyor.
Finansal Okuryazarlığın Önemi
Kültürümüzde de tasarrufun önemli bulunduğunu söyleyen Mert Başaran, “Atasözlerimize bu yüzden çok önem veriyorum. İşten artmaz dişten artar, sakla samanı gelir zamanı gibi atasözleri bize tasarrufun önemini gösteriyor. Ekonomik özgürlük her birey için önemli. Çocuklarla para konuşmak, erken yaşta finansal bilinç edinmesini sağlıyor” şeklinde vurguluyor.
Kadınlar Tasarrufu Geç Öğreniyor
Çalışan ve eğitimli kişilerin çok çalışmalarına rağmen paralarını yönetemediğini söyleyen Başaran, “Çok başarılı olan ve iyi maaşlar alan yöneticiler bile 5 yıl maaş biriktirdikten sonra alacakları evin onda birini alamayabiliyorlar. Çalışan anneler de birikimlerini nasıl değerlendireceğini düşünmeli. Örneğin bireysel emeklilik fonları olanların yüzde 95’i fonlarını takip etmiyor. Kadınların finansal danışmanlığa daha açık. Erkekler ‘her şeyi ben bilirim’ düşüncesiyle danışmanlık alma konusunda önyargılı. Kadınlar da danışmanlık alma konusunda geç kalabiliyor. Boşanma veya vefat durumunda kadınlar birden tasarruf yapmaları gerektiğini öğreniyor” diye belirtiyor.
Tasarruf İçin Gerçekçi Hedefler
Tasarrufa erken yaşlarda başlamanın önemini belirten Başaran, “20’li yaşlarda yapılan tasarruf 30’lu yaşlarda bir arsa veya ev alabilecek ölçüde büyüyebiliyor. Amerika’da gençler yıllık çalışma sürelerini ve birikimlerini hesaplayarak kaç yaşında çalışmayı bırakacaklarını hesaplıyor. Gerçekçi hedefler koymak tasarrufun önemini gösteriyor. Bazı basit önlemlerle tasarruf yapmak da mümkün. Örneğin kredi kartı yerine nakit para tercih edilmesi, internet alışverişi yapmamak bunların arasında. Kredi kartı ekstrelerindeki harcamaların en az yüzde 20’si ihtiyaç dışı harcama. Türkiye’de beyaz yakalılar harcamalarına dikkat etmezken Avrupa’da çalışanlar yemeğini evden getiriyor. Bundan dolayı ihtiyaç dışı olan harcamalar üzerine düşünülmeli. Hiçbir şeyimiz olmayacağına bir şeylerimiz olmalı. Para biriktirdikçe çoğalır, yavrular” diyor.
Tasarruf ve Yatırım Danışmanı Mert Başaran‘ın konuk olduğu Şirin Yelmen Oktar ile Çalışan Annenin İş Yaşam Dengesi programını buradan dinleyebilirsiniz: