Kanser Tanı ve Tedavisindeki Son Gelişmeler Neler?

Written by on 28 Temmuz 2022

Füsun Saka ile İyilik Sağlık’ta bu hafta Yrd. Doç. Dr. Yeşim Özdemir kanser ve genetik ilişkisini anlattı. Özdemir, genetik biliminin gelişmesiyle kanser tedavilerinin geliştiğini ve çeşitlendiğini söylüyor.

 

Her hafta sağlık alanında uzman konukları ağırlayan Füsun Saka ile İyilik Sağlık’ta bu hafta Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Bölüm Başkanı ve Memorial Şişli Hastanesi Genetik Değerlendirme Merkezi Sorumlu Hekimi Yrd. Doç. Dr. Yeşim Özdemir kanser tedavilerindeki son gelişmeleri anlattı. Gelişen genetik bilimi sayesinde tanı koyma oranı ve hızının arttığını kaydeden Özdemir, “son dönemde tanı koyulan kişi sayısındaki artışa rağmen akıllı ilaçlar sayesinde tedavi olanakları da çeşitlendi.” dedi.

Kadınlar İçin 24 Yaş Uyarısı

Görülen kanser vakalarının yüzde 5 ila 15’inin genetik faktörlerin etkili olduğunu söyleyen Özdemir, “Kanser hastalığı kendi DNA’mızdaki mutasyonlar sonucu ortaya çıkıyor. Ama tüm kanserler kalıtsal değil, bunları birbirinden ayırmak gerekli. Kanser vakalarının yüzde 85’inde ise çevresel faktörler etkili. Radyasyona maruz kalmak, sigara ve alkol kullanımı en önemli etkenler arasında. Özellikle kadınlarda meme kanserinin teşhisinde mamografi kullanımı ile erken teşhis mümkün ve yüzde yüz tedavi şansı da yakalayabiliyoruz. Kadınlar 35 yaşından sonra mutlaka meme kanseri taraması yaptırması gerekiyor. 24 yaşından itibaren kadınlar kendi kendine muayeneyi mutlaka öğrenmeli ve yapmalı.”

Psikolojik Destek Önem Kazanıyor

Erken tanı ve tedavi ile psikolojik desteğin de önemini vurgulayan Özdemir, “Tanı koyulduktan sonra yüzde seksen hastalığın yaşanma ihtimali var. Bu durumda kişilerin hayatlarına normal bir şekilde devam etmesi için psikolojik destek de önem kazanıyor. Burada bir psikolog da devreye giriyor.” diye ekledi.

Anne Baba Adayları Test Yaptırmalı

Maddi anlamda kanser tanı testlerinin eskiye oranla daha ulaşılabilir olduğunu söyleyen Özdemir, “Tanı testleri 3 bin 500-4 bin lira ile 8 bin lira arasında. Taradığımız gen oranına göre bu fiyat değişiyor. Eskiye oranla fiyatlar daha ulaşılabilir durumda. Testleri ailesinde ikiden fazla oranda kanser vakası olan kişiler bu testleri yapmalı. Onun dışında bu testlerin yapılmasını gerekli görmüyoruz. Bu testlere girip hiçbir risk olmadan çıkan kişiler de var. Hem de oldukça fazla sayıda. Testlerin hepsi kandan yapılıyor. Gelişen teknoloji ile anne baba adaylarının çocukları için de kanser vakalarını erkenden teşhis edebiliyoruz.”

Toplum Taraması Şart

Gen taramasının SMA hastalığını önlemek için de etkili olduğunu ekleyen Özdemir, “Akraba evliliği olmasa bile doğum öncesi çeşitli hastalıkların önlenmesinde toplumsal tarama testleri çok önemli. Özellikle SMA için ilaçlar bulunsa da bunlar oldukça pahalı. Hastalığı tamamen önlemek taşıyıcı kişileri öğrenmek bakımından da önemli.  Çünkü ilaçlar da çocukların hayata normal şekilde katılmasını yüzde yüz sağlamıyor.”

Yrd. Doç. Dr. Yeşim Özdemir’in konuk olduğu Füsun Saka ile İyilik Sağlık programının tamamını buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background