Karbon Ayak İzimizi Nasıl Azaltırız?
Written by Radyo Gedik on 31 Temmuz 2023
Yakın geçmişte sadece sanayi alanında kullanılan sürdürülebilirlik kavramı artık yaşamımızın her alanında konuşuluyor. Tarımdan ulaşıma farklı konularda yer alan sürdürülebilirliğin bireysel bir yaşam tarzı da olabilmesi mümkün mü? Ekoloji Elçisi ve Sürdürülebilirlik Danışmanı Nilgün Aytekin bireysel çabalarla karbon ayak izimizi nasıl azaltabileceğimizi anlattı.
Ortalamanın üzerinde hava sıcaklıkları, su kaynaklarının azalması, artan orman yangınları… Hepsi küresel iklim değişikliğinin habercisi niteliğinde. Bu değişim içinde ise iklim değişikliğinin etkilerini bir nebze de olsa azaltmak için yapılabilecekler arasında sürdürülebilir bir yaşam tarzına geçmek geliyor. Deniz Karadeniz ile Öpünce Geçmeyen Uflar’a konuk olan Sürdürülebilirlik Danışmanı Nilgün Aytekin, bireysel anlamda sürdürülebilir bir yaşam tarzı için neler yapabileceğimizi anlattı. Uzun yıllar farklı sektörlerde satış ve pazarlama bölümlerinde çalıştıktan sonra üretim süreçlerinin daha verimli olması için çalışmalar yürütmeye başlayan Aytekin, sürdürülebilirlik konusunun farklı değişenleri olduğunu söyledi: “Çok büyük bir dönüşüm içindeyiz. Ve iklim değişikliğinin nedeni tek değil. Domino etkisiyle birbirlerini tetikliyorlar. Hem de insanoğlunun farklı etkilerinden dolayı oluşuyor. İklim değişikliğinde de devletlerin, özel şirketlerin ya da kamu kurumlarının değil bireyler olarak bizlerin de takip etmesi gereken konular bulunuyor.”
Çocuk kıyafetleri kiralanabilir
Sürdürülebilirliğin sunduğu farklı çözümler olduğunu söyleyen Atılgan, “Bunların bir tanesi, paylaşım ekonomisi dediğimiz bir kavram. Burada aslında satın almıyorsun, hizmeti paylaşıyorsun. Bu bebek ürünlerinde de görebiliyoruz. Çocuklar hızla büyüdüğü için kıyafetleri de kısa süreli kullanılıyor. Bu ürünlerle ilgili dönemsel kiralamalar yapılabilir. Özellikle tekstil ürünlerinde ciddi çevresel etkenler ve insan emeği var. Bunun yanında çocuklar için oto koltukları da kiralanabilir veya ikinci el olarak tercih edilebilir. İkinci el ürünlerinin de pazar büyüklüğü, çeşitli telefon uygulamalarının da yaygınlaşmasıyla yüzde 20’ye ulaşması bekleniyor” dedi.
Deterjan yerine limon tuzu
Kişisel bakımda sürdürülebilir ürünlere örnek veren Atılgan, “Örneğin sıvı sabunlar yerine doğal kalıp sabunlar kullanmak hem cildimize hem de doğaya daha faydalı. Bulaşık makinelerinin parlatıcı kısmına sirke, deterjan kısmına limon tuzu ve karbonat koyulabilir. Evde elektrikli aletlerin daha az kullanılması da çevreye olumlu katkı sunuyor. Elektrikli su ısıtıcı, çamaşır kurutma makinesi, ütü gibi ürünleri daha az kullanmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Öpünce Geçmeyen Uflar’ın tamamını buradan dinleyebilirsiniz: