Kenber: “Koçluk Yaşamın Her Alanında Önemli”
Written by Ece Çokal on 3 Eylül 2021
Türkiye’nin ilk ICF sertifikalı co-aktif koçlarından Deniz Kenber, profesyonel koçluk yaşamının detaylarını İsak’la Tarz-ı Hayat’ta paylaştı. 6 bin saati aşan koçluk tecrübesi bulunan Kenber, iyi bir koçun konuşmaktan çok dinlemeyi ve yönlendirmeyi bilmesi gerektiğini söyledi.
İş hayatına, Boğaziçi Üniversitesi’nde İşletme okurken, reklamcı olarak başlayan Kenber, ABD’de kitle iletişimi konusunda yüksek lisans yaptı. 20 yıl boyunca medya sektöründe yazar, yapımcı, yönetmen, sunucu, girişimci ve üst düzey yönetici olarak çalıştı.
2006 yılından beri profesyonel koçluk yapan ve eğitimler veren Deniz Kenber, bugüne kadar 25 bine yakın kurumsal yöneticiye de liderlik ve yönetim becerileri konusunda eğitimler verdi. 2006 yılında yaşam koçu ve profesyonel yaşam rehberi olarak çalışmaya başlayan Kenber, “koçluk eğitimi sadece başkaları için değil, kişinin kendisini anlaması için de gerekli” diyor. ICF serfitikası almanın uzun ve yüksek meblağ gerektirdiğini söyleyen Kenber, koçluk yapacak kişinin sabırlı olması, insanlarla zaman geçirmeyi sevmesinin önemli olduğunu ekledi. Koçluğun kişinin ilk başta kendi yaşamına olumlu etkisi olması gerektiğini belirten Kenber, “Koçluğun, insanın hayatında, konuşmalarında kendisini yaşaması ve hissetmesi gerekir. Koç olmanın üç sac ayağı var, iyi bir koçun olması, iyi bir koçluk eğitimi almak ve bol bol koçluk yapmak. Bu açıdan koçlukta tecrübe ve zamanın önemli olduğunu da anlayabiliriz.
Koç Mükemmelim Dememeli
Koçluk yapacak kişinin kusursuz olduğu görüşünün yanlış olduğunu söyleyen Kenber, koçluğun mükemmel olmak değil, kişinin farkında olmasının tanımasının önemli olduğunu söyledi. Koçluk ile psikoloğun arasındaki farkın, psikoloğun neden sorusuna odaklandığını, kişiye teşhis koyma yetkisi olduğunu, koçların ise hayattaki alternatifleri göstermek adına danışanlarına yardımcı olduğunu ekledi.
Kadınlar Her Zaman Sorumluluk Almamalı
Her konunun koçluğu olduğunu söyleyen Deniz Kenber, kendi çalışma alanı kadın koçluğundan bahsetti: “Çocukluktan itibaren insan üstüne çeşitli kıyafetler giyiyor. İnsan yaşadığı olumsuz deneyimler giderek çocuk ruhuna etki ederek kişinin iyi veya kötü biri olmasını etkiliyor. Özellikle kadınlar kendini ifade etmeye daha açık. Bir yandan kadın olmam sebebiyle kadın koçluğuna daha açığım. Erkeklerin de kendini ifade etmeye, koçluğa daha açık olmaları gerekli. Bana danışan kadınlar, kurumsal hayatta yorgun düşen kadınlar. Koçlukta, hayır demeyi, kontrolcülüğü bırakmayı, olumsuz alışkanlıkları bırakmayı konuşuyorum.” Koçluk alan, kendini gerçekleştiren kadınların çevrelerini de mutlu ettiğini söyleyen Kenber, “kadınlar kendilerini düşünmeli ve birinci sıraya koymalı. Fakat bu bencil olmak değil, ilk önce kendini mutlu ederek çevresini de mutlu etmeyi salık veriyoruz.”
Herkesin Koçu Olmalı
Koçların da koçu olması gerektiğinin altını çizen Kenber, koç seçiminde geçmişteki mesleğinden eğitim aldığı koça kadar birçok faktörün önemli olduğunu belirtti. Kenber, takım koçluğu ve grup koçluğu alanlarının bireysel koçluktan farkı olduğunu da ekledi.
Yaşam Koçu Deniz Kenber’in konuk olduğu İsak’la Tarz-ı Hayat programını buradan dinleyebilirsiniz: