Kök Hücre Tedavilerinde “Göbek Bağı” Mucizesi
Written by Radyo Gedik on 19 Nisan 2023
Gizem Kösoğlu ile Çantamda Bebek Var’ın bölümünde Yaşam Bankası Famicord Group Sorumlusu Ebru Kurtuluş Kök hücre tedavilerinde kullanılan kordon kanı ve kordon dokusu saklama prosedürlerini anlattı.
Birçok hastalığın temelinde genetik faktörler yatıyor. Hastalıkların tedavisinde ise kök hücreler önemli bir rol oynuyor. Bebeklerin yetişkinlik hatta yaşlılık dönemlerinde hayat kalitesini artırmak, hastalık durumlarında daha hızlı iyileşme sağlamak ise göbek bağlarının saklanması bu açıdan kilit rol üstleniyor. Çantamda Bebek Var’a konuk olan Yaşam Bankası Famicord Group Sorumlusu Ebru Kurtuluş, halk arasında göbek bağı olarak bilinen kordonların saklanması ve bu sürecin faydalarını anlattı. Kök hücrenin vücuttaki organ ve sistemlerin hücrelerine dönüşme özelliğine sahip olduğunu söyleyen Kurtuluş “Kordon dokusunun saklanması 1980’li yıllara dayanıyor. Kordonda yer alan kök hücrelerin, tedavilerde rolü ne olabilir sorusu üzerine başta kan hastalıkları olmak üzere araştırmalar başlıyor. Günümüzde ise dünyada ve Türkiye’de kök hücre tedavisi 0-14 yaş grubundaki çocuklarda görülen kanser vakalarında, Akdeniz anemisinde, bazı organ tümörlerinde ve kalıtsal metabolik hastalıklar dahil olmak üzere 80’e yakın hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Sağlık Bakanlığı da bu tedavi yöntemini destekliyor. Kordon kanı da kök hücre bakımından çok zengin bir kaynak. Hem de en genç kök hücre burada bulunur. Ve kordon kanı alımı ise doğum sırasında yapılır” dedi.
Kordon Kanı Aile Sağlığının Sigortası
Kordon kanı alımı sırasında bebeğe hiçbir temas olmadığını söyleyen Kurtuluş, “Doğum sonrasında kan, kordonun plasentada kalan kısmından alınır. Ve hemen laboratuvara iletilir. Kanın içindeki kök hücre ayrıştırılarak eksi 196 derecede saklanır. Sonrasında detaylı tetkikler başlar. Çünkü bu kan içindeki kök hücre sayısı, niteliği ve kanın içinde virüs ve bakteri olmamasına dikkat edilir. Bu işlem de 4-6 hafta arasında sürer. İncelemenin ardında da doğumdan 6 hafta sonra herhangi bir sorun yok ise aileye sertifika verilir. Bu sertifika da kök hücrenin saklanmaya ve kullanıma uygun olduğunu gösterir. Saklanan kök hücre bebeğin kendisi ile yüzde 100 uyumlu olur. Uyum oranı kardeşlerde yüzde 75, ebeveynler içinse yüzde 50. Bu sayede kordon kanı çekirdek bir ailenin yaşayabileceği bir hastalık durumu için yeterli olur. Kök hücrenin başka bir donörden bulunmasının zorluğu düşünülecek olursa kordon kanından kök hücre alımı oldukça önemli ve bir sigorta niteliğinde. Kordon kanı sadece bir hastalık için değil, cilt yaralanmalarında da kullanılabiliyor” şeklinde konuştu.
Pahalı Bir İşlem Değil
Kök hücrelerin saklanmasında zaman sınırı olmadığını söyleyen Kurtuluş, “Bu işlem bebek veya anneye herhangi bir acı vermiyor. Kısa ve ağrısız bir işlem. Ve bu işlem pahalı değil. Kurumdan kuruma değişiklik gösterse de 5-10 bin lira arasında bu işlem gerçekleştiriliyor. Ve kök hücrenin saklanması da ulaşılamayacak miktarlarda değil” dedi.