Merkez Bankası Faiz Artıracak mı?

Written by on 20 Haziran 2023

Ekonomi Sohbetleri’ne konuk olan Doç. Dr. Caner Erdurak Merkez Bankası’ndan beklenen olası faiz artırımını ve sonuçlarını değerlendirdi. Erdurak, faiz artırımının artık bir zorunluluk olduğunu vurguluyor.

Seçimlerin ardından kabine değişikliğine ekonomi de dahil olmuş, Merkez Bankası başkanlığına Hafize Gaye Erkan, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ise Mehmet Şimşek getirilmişti. Görev değişikliğinin ardından yaklaşık 4 yıldır devam eden faizlerin düşürülmesine dayanarak rehber edinilen “faiz sebep enflasyon sonuç” denklemi yerine rasyonel ayarlara dönüleceğinin mesajını Mehmet Şimşek vermişti. 22 Haziran’da açıklanması beklenen Merkez Bankası’nın faiz kararı Türkiye’de olduğu kadar dünyaca da ilgiyle izleniyor.  Bank of America yüzde 25, Deutsche Bank yüzde 20-30, Goldman Sachs ise yüzde 40 faiz artışı bekliyor. Tüm bu bankaların ortak beklentisi ise bankacılık düzenlemelerinde ve kontrollerinde kademeli uyumun hızlı normalleşmeden daha olası olduğu yönünde.

Faiz tutulabilecek bir noktada değil

Hande Demirel ile Ekonomi Sohbetleri’ne konuk olan Ekonomist Doç. Dr. Caner Erdurak, politika faizinin yüzde 20’ye gelmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Özellikle son iki yıldır politika faizindeki dinamik yapı irrasyonel ve yapay bir şekilde öylesine kırıldı ki yüzde 15’e de çıksa 30’a da çıksa çok artmış sayılır. Naci Ağbal yönetiminde de yapıldığı gibi, öncesinde faiz artırılıp durum gözlenebilir. Sonrasında bir düzelme olmadığı iddia edilerek tekrar eski düzene dönülebilir. O dönemde kontrol altına alınmış gibi olan kur ve enflasyon daha sert bir şekilde yukarı çıkmıştı. Bu durumun tekrarlanması ihtimaller arasında. Nitekim politika faizini daha fazla tutabileceğimiz bir dönemde de değiliz”.

KKM’ye ihtiyacımız olmayabilirdi

Türkiye’de yüksek enflasyon sorununun 2016’dan beri devam ettiğinin söyleyen Erdurak, “Rahip Brunson krizinden sonra yaşanan kur atağı, enflasyonu tetiklemişti. Yüzde 20’lere kadar çıkan enflasyon tekrar yüzde 8’e gerilemişti. Fakat alınması gereken kararların sürekli ertelenmesi, günümüze kadar uzanan yüksek enflasyon sorununa yol açtı. Yüksek enflasyon nedeniyle ürünlere yapılan zammın ardında enflasyonun tekrar düşmesi fayda etmiyor. Çünkü artık o ürünü eski, uygun fiyatından satın alamıyoruz. Ve alım gücü de artan ürün fiyatlarına paralel bir seyir izlemedi. Yaşadığımız asıl sorun da bu. Gelişmekte olan ülkelerin çoğunda olduğu gibi Türkiye de dövize dayalı bir ekonomi. Ve alınması beklenen önlemler daha önce alınsaydı baz puanımız daha düşük olurdu ve Kur Korumalı Mevduat gibi bir sisteme ihtiyacımız olmazdı. Ve bu mevduat sürekli artıyor” dedi.

 

Programın tamamını buradan izleyebilirsiniz: video


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background