Nohut Cipsinden Yosun Salatasına Alternatif Beslenmede Yeni Trendler
Written by abayraktar on 19 Ocak 2023
Günümüzde diyet yapmak sadece zayıflamak anlamına gelmiyor. Formumuzu korumanın yanında vücudun ihtiyacı olan besinleri almak da önem kazanıyor. Bunun için deniz yosunununda kuru baklagil cipslerine farklı alternatifleri bulmak da mümkün. İyilik Sağlık’a konuk olan Diyetisyen Esra Şahin alternatif gıdaların soframızdaki yerini anlattı.
Diyet yapmak çoğunlukla alışılmış tatlardan uzaklaşılacağı için korkutucudur. Porsiyonları azaltmak, daha çok su içmek diyet yapan kişileri zorlamasa da yiyeceği yemeklerin lezzetindeki azalma diyetten kolayca vazgeçebilmeyi akla getirebiliyor. Alışılagelen patates cipsine alternatif olan kuru baklagil cipsleri, çim ve yosun salataları form korumanın yanında damak tadımızı da zenginleştiriyor. Füsun Saka ile İyilik Sağlık’a konuk olan Diyetisyen Esra Şahin alternatif gıdaların soframızdaki yerini anlattı. Dünyada sağlıklı beslenme trendlerine olan ilginin arttığını söyleyen Şahin, “Sağlıklı beslenme yanında karbon ayak izini düşürme çabası da söz konusu. Örneğin bir etin üretimi için hayvanın yetiştirilmesinden işlenmesine kadar tüm bu işlemlerde karbon ayak izi oldukça yüksek. Etin yanında yüksek proteini olan bitkisel gıdalar da var. Örneğin kenevir, kuru baklagillerden börülce ve barbunyanın proteini oldukça yüksek. Badem, fındık, fıstık ve ceviz hem yağ hem de protein açısından oldukça değerli. Bir besinin tohum hali, meyve ve sebze halinden çok daha besleyicidir.”
Yosun Yemek Normalleşiyor
Alternatif bir gıda maddesi olan yosunun oldukça yaygınlaştığını söyleyen Şahin, “Sofrada tüketilen yosun Marmara’da veya Karadeniz’deki yosunlar değil. Okyanuslardan elde ediliyor. Hint kökenli Ayurvedik beslenmenin önemli bir parçası. B12, B6 vitaminleri açısından çok zengin. Ve kırmızı et kadar protein olduğu bulundu. Yosundan makarnalar yapılmaya da başlandı hatta kızarması da yapılıyor. Halihazırda da yosun salataları yaygın bir şekilde tüketilmeye başlandı.”
“Sebze Cipsleri Masum Değil”
Patates ve mısır cipslerine alternatif olarak tarhana ve kuru baklagil cipslerini öneren Şahin, “Kızartılmayıp fırınlanması ve içerdiği bitkisel zenginlik ile alternatif olabilir. Sebze cipsleri ise sebzenin hamur şekline getirilmesi ile yapılıyor. Fakat cips yapmak için yüksek sıcaklıklarda pişirmek gerekiyor ve sebzeler de yüksek sıcaklıklarda besin değerini yitiriyor” dedi.
“Zeytinyağı Yüksek Isıda Kanserojen Hale Geliyor”
Sağlıklı beslenme uğruna yapılan yanlışları sıralayan Şahin, “Zeytinyağı, soğuk sıkımla elde edilen bir yağ ve yüksek sıcaklıklardaki pişirme işlemlerine uygun değil. Fırında pişirme, kızartma ve kavurma işlemleri için asla uygun değil. 180 dereceyi aşan sıcaklıklarda kanserojen olmaya başlıyor. Bazı besinler çiğ tüketilmeli, bazıları ise soğuk tüketilmeli. Zeytinyağı da soğuk tüketilmesi gereken bir gıda” diye ekledi.
Kenevir Unutulan Bir Besin Değeri
Çedene diğer ismiyle kenevir, yakın zamana kadar sofralarda tüketilen bir tohum türü. Şahin, kenevirin de alternatif gıdalar arasında faydalı olduğunu söylüyor, “Gün içerisinde kasların rahatlaması için oldukça faydalı. Bulgur gibi pişirilebiliyor. Bizim topraklarımızda yetişen fakat unutturulmuş bir besin. Kenevirin uyuşturucu olduğu algısı yüzünden uzak duruluyor. Halbuki kanser tedavisinden tutun, yapraklarından peçete yapılmasına kadar birçok faydası var.
Programın tamamını Radyo Gedik Spotify ve Soundcloud’dan dinleyebilirsiniz.