Popüler kültüre eleştirel bakış: Duydun mu?
Written by Radyo Gedik on 12 Eylül 2024
Kültür Sanat Ajandası’nda yeni bölümde 31 Ağustos’ta Brieflyart Galeri’de sanatseverler ile buluşan ‘Duydun mu?’ karma sergisinin küratörü Aslı Bora konuk oldu. Bora, “Sergiyi gören herkes günlük yaşama dair kendilerinden izler bulabilecek” diyor.
Ercan Filiz, Buket Ada Kılıç, Burcu Filiz, Esra Meral, Halil Eren, Mihriban Mirap, Özge Günaydın, Pınar Bora’nın eserlerinden seçkiyi bir araya getiren ‘Duydun mu?’ başlıklı sergi Brieflyart Galeri’nin Gümüşsuyu’ndaki mekanında sanatseverlerle buluştu. Günlük hayatın her alanında etkisini gösteren tüketim kültürüne ve popülerleşmenin yan etkilerini eleştirel bir gözle ele alan sergiyi serginin küratörü sanat tarihçi Aslı Bora, Ahmet Çağatay Bayraktar ile Kültür Sanat Ajandası’nda anlattı. Serginin kuruluş sürecini aktaran Aslı Bora, “Sergideki sekiz sanatçının sekizi de birbirini tanıyor diyemeyiz. Bununla birlikte genç, enerjik ve kendi alanlarında tanınan sanatçıları bir araya getirmeyi amaçladık” dedi.
Tüketim kültürünün izleri sürüldü
Sanat tarihinin birçok kırılma noktasından biri olan soyut sanatın ortaya çıkmasının, serginin temel beslenme kaynaklarından biri olduğunu belirten Bora, “Vasili Kandinski, ‘Her sanat eseri çağının çocuğudur’ der. Buradan hareketle her sanat eserinin ve her sanatçının; toplumun ve dünyanın içinde bulunduğu durumdan doğrudan etkilendiğini söylemek mümkün. Ve 19. yüzyıldan günümüze tüketim giderek artan bir gerçek olarak hayatımızda yerini aldı. Artan tüketimin getirdiği tüketim kültürü de her alanda etkisini gösteriyor. Sadece sosyal medya değil, geleneksel medyada da sokakta da tüketim kültürünün izlerini görmek mümkün. Sergide yer alan eserlerde de bu çağ içinde hızlı tükettiğimiz hatta tükettiğimizin farkında olmadığımız unsurlar var. Burada bir mesaj kaygımız yok çünkü sanat her zaman mesaj vermez. Fakat bir yüzleşme olanağı sunduğunu söyleyebilirim” dedi.
Sergi izleyiciye yüzleşme fırsatı sunuyor
Serginin izleyicilere “olumlu bir yüzleşme” sunduğunu söyleyen Bora, “Yüzleşme deyince genellikle negatif durumlar aklımıza geliyor. Sanatın her zaman iyileştirici gücünün olduğu düşüncesi gibi. Fakat sanat her zaman iyileştirmeyeceği gibi negatif kavramlar da içermez. Sergiyi ziyaret edenler aslında kendi kişisel deneyimlerinden yola çıkarak, neleri nasıl ve ne kadar tükettiğini düşünebilir” şeklinde anlattı.
Pop-art istediğini istediğin gibi tüket mesajını içeriyor
Tüketim kültürünün sadece ekonomik değil sosyal etkilerine de vurgu yapan Bora, “Birlikte hareketten bireysel harekete geçişin yaygınlaştığını görüyoruz. Tarım ve sanayi toplumunun üretimden daha tüketici bir duruma geçtiği gibi. Ve tüketim kültürünün doğurduğu Pop-Art da Sovyetler Birliği’ne karşı bireysel özgürlükleri savunduğunu ileri sürüyor. Bu bireysel özgürlüklerin en başında ise ‘istediğini istediğin gibi tüket’ düşüncesi var. Kadının da görülmediği, sadece tüketim nesnesi olarak yer aldığı bir sanat akımından söz ediyoruz. Günümüzde ise Pop-art geçmişte sanılanın aksine çok daha hızlı bir şekilde ilerledi. Nitekim bireysel ve ülke gündemimizin hızla değişmesinden bile bunu anlayabiliyoruz” sözlerini kullandı.
Programın tamamı Radyo Gedik Spotify’da.