Sabah Yorgunluğunun Nedeni Fibromiyalji Olabilir
Written by Radyo Gedik on 16 Ağustos 2024
Kronik yorgunluk, uyku sorunları, baş ağrısı, depresif ruh hali ve kaygı… Günümüzde çoğu kişinin şikayetçi olduğu bu sorunlar fibromiyaljinin işareti olabilir. Dr. Mehmet Portakal ile Biraz Sağlık Konuşalım’da bu hafta, fibromiyaljinin nedenlerini, teşhis ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Özellikle pandemiden sonra birçok kişi sabahları yorgun uyanma, depresif ruh hali, kaygı artışı ve uyku sorunları gibi şikayetler hissediyor. Bu duruma paralel olarak artan konsantrasyon ve odaklanma sorunları da kişilerin okul ve iş performansını etkiliyor. Biraz Sağlık Konuşalım’ın yeni bölümünde Dr. Mehmet Portakal, tüm bu bulguların nedeni olan kas romatizmasının nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı. Fibromiyalji olarak adlandırılan kas romatizmasının alışılagelen kemik romatizmasından farklı olduğunu söyleyen Portakal, “Viral, bakteriyel enfeksiyonlar ile mantar ve parazitler fibromiyaljiye neden olabiliyor. Bu rahatsızlık özellikle kendini hiçbir şekilde belli etmemesiyle biliniyor. Hatta bu yüzden ABD’de ‘Bir şeyin yok hastalığı’ olarak tanımlanıyor. Çünkü semptomları gösteren kişilerin tahlilleri, MR sonuçlarında herhangi olumsuz bir duruma rastlanmıyor. Hatta rahatsızlığa bağlı olarak kalp rahat çarpıntısı ve göğüste daralma hissedenlerin MR ve EKG’lerinde de her şey normal görünebilir. Bu yüzden fibromiyalji, kişiden kişiye değişen bulgular gösterir. Bu yüzden tıbbın farklı dallarına yayılan incelemeler gerekebiliyor” dedi.
Ağır metallerin atılması gerekiyor
Özellikle pandemi döneminde korona hastalığı geçirenlerde ve Mrna aşısı olanlarda fibromiyaljinin görülebildiğine ilişkin bulguların olduğunu söyleyen Portakal, “Bu kişilerin aşı yaptıranların beslenme programlarını düzenlemesi, vücuttaki toksinleri uzaklaştırması ve ağır metallerin atılması için önemli. Öteki taraftan hormonlar da bu rahatsızlığı tetikleyebiliyor. Haşimato, tiroit iltihabı da fibromiyaljiyi tetikleyebiliyor” şeklinde konuştu.
Özel beslenme ve egzersiz programı uygulanıyor
Fibromiyaljinin iltihapsız bir romatizma türü olduğunu söyleyen Portakal, rahatsızlığın gün geçtikçe artabileceğine işaret etti: “Günlük yaşamda kişiyi hem fiziksel hem de ruhsal açıdan olumsuz etkileyen kas romatizmasının alfabedeki harfler kadar bulgusu var. Bu açıdan vücudu yormayan, kolay sindirilen ve olabildiğince doğal besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Kişinin vitamin, mineral ve hormon duruma göre 40 gün süren bir beslenme programı uyguluyoruz. Yapılan egzersizler de rahatsızlıkların azaltılmasında büyük rol oynuyor.”
Programın tamamını dinlemek için tıklayınız