Sanayici Alternatif Yakıt Arayışında
Written by abayraktar on 4 Nisan 2022
Çimento, kireç, termik santraller gibi sanayi tesisleri ucuz yakıt arayışına girdi. Üretim süreçlerinde fosil yakıt kullanan tesisler, kömür’e göre yüzde 80 daha ucuz ve çevre dostu olan Atıktan Türetilmiş Yakıt’a (ATY) yöneldi. İSTAÇ verilerine göre ATY talebi son bir yılda 5 kat arttı.
Son yıllarda fosil yakıt maliyetleri giderek tırmanıyor. Bu durum, üretim için doğalgaz, linyit, kömür gibi fosil yakıta ihtiyaç duyan tesisleri alternatif yakıtlara yönlendirdi. Daha ucuz olduğu için tercih edilen Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY); geri dönüşümü ekonomik olmayan, kağıt-karton, kauçuk, plastik, tekstil gibi atıklardan oluşuyor. Üretim tesislerine ATY temin eden İBB’nin iştirak şirketi İSTAÇ, fosil yakıtların pahalı olması nedeniyle ATY talebinde 5 kat artış yaşandığını duyurdu.
Fosil Yakıt İhtiyacı Azalıyor
Alternatif Türetilmiş Yakıt üretimini anlatan İSTAÇ Saha Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Eyyup Demirhan maddesel geri dönüşümü ekonomik olmayan ancak kalorifik değeri bulunan; kağıt-karton, kauçuk, plastik, tekstil vb. endüstriyel atıkların işlemden geçirilerek ATY olarak kullanılabileceğini söyledi. “ATY Tesisimizde atıkların işlenmesi sonucu kalorifik değeri ortalama 4.500-5.000 kcal/kg, klor ve kükürt değeri yüzde birden düşük olan alternatif yakıtlar olarak çimento fabrikalarına sevk ediliyor. Böylece fabrikaların ihtiyaç duyacağı fosil yakıt ihtiyacı azalıyor.”
Yüzde 80 Daha Ucuz
Alternatif yakıtın faydalarını sıralayan Eyyup Demirhan, kullanılan yakıtla atmosfere 3,5 kat daha az emisyon salınımı gerçekleştirildiğini söyledi: “Yüksek hacim oranına sahip atıklardan ATY üreterek, evsel atıklara karıştırılmasının önüne geçiyoruz. Böylece düzenli depolama sahalarımızın kullanım süreleri artıyor, işletme maliyetlerinden de tasarruf sağlıyoruz. Atığın içeriğine bağlı olarak da kalitesi değişkenlik gösteriyor.”