Savaş Dinçel Tiyatro Ödülleri Sahiplerini Buldu
Written by Radyo Gedik on 5 Nisan 2023
Baba Sahne’yi bilir misiniz? Şevket Çoruh’un kurduğu Baba Sahne bir tiyatro salonu olmasının yanında ustalara vefanın nasıl olması gerektiğini de gereken, kültürel buluşmalara da ev sahipliği yapan bir mekan. Bu 1 Nisan’da altıncı yaşını kutlayana Baba Sahne, aynı zamanda Savaş Dinçel’in de 81. Doğum gününü kutladı. Ve kutlamalarda dünyanın belki de en kısa ödül töreni olan Savaş Dinçel Ödülleri’nin 14. Sahiplerini buldu.
Çağatay Bayraktar // Beyoğlu’nda kültür sanat yaşantısı herkesin malumu. Eskiden film ve tiyatro festivallerinin buluşma noktası olan İstiklal Caddesi’nin canlı atmosferini korumaya çalışan Ortaoyuncular-Ses 1885 tiyatrosu gibi bir sahne 6 yıl önce Kadıköy’ün tam ortasında kurulmuştu. “Hiçbir kurum ve kuruluştan yardım almadan eş dost hısım akraba ve bazı meslektaşların desteğiyle” kurulan Baba Sahne, kurucusu Şevket Çoruh tarafından 27 Mart 2015 tarihinde “Dünya Tiyatro Günü”nde satın alınmıştı. Baba Sahne’nin sahne olarak inşa edilmesi ise çok eskilere 1967 yılına ulaşıyor. Sahneyi ilk yapan müteahhit Mustafa Ekşioğlu, mekanı tiyatro olarak kaydettirmiş ve ilk olarak Yıldırım Önal, Özel Kadıköy Tiyatrosu adıyla oyunlar oynamış. Yeşilçam filmlerinin dublajla anılan ismi aynı zamanda tiyatro sanatçısı Abdurahman Palay ile Nezih Tuncay, Ani İpekkaya-Çetin İpekkaya gibi birçok usta sanatçı da bu tiyatro sahnesinde oyunlar sergilemiş. Zaman içerisinde sinema, atari salonu ve oyun alanı olarak düzenlenen sahne Baba Sahne Savaş Dinçel Salonu 1 Nisan 2017 tarihinde, Şevket Çoruh’ un ustası Savaş Dinçel’in 75.doğum gününde açıldı. Ve hem Savaş Dinçel’in doğum gününü hem de Baba Sahne’nin kuruluş yıl dönümünü kutlamak için her 1 Nisan’da Baba Sahne’de özel bir tören düzenleniyor. Bu özel törene ise 14 yıldır Müjdat Gezen Sanat Merkezi öğrencilerinin seçtiği tiyatro sanatçılarına verilen Savaş Dinçel Tiyatro Ödülleri eşlik ediyor. Belki de dünyanın en kısa ama en anlamlı törenlerinden birisi düzenleniyor 6 yıldır. Ve Savaş Dinçel’in doğum gününü hem öğrencileri hem de torunları sahnede Savaş Dinçel’in “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı” oyununda seslendirdiği ve sözleri kendisine ait olan “Bir Sanatkâr Asla Ayı Değildir” şarkısını söylediler
Ödül Alan Sanatçıları MSM Öğrencileri Seçti
Tören öncesinde Baba Sahne’ye girişte seyircileri babanın sözlükteki anlamı karşılıyor: Kızan, karışan, sinirlendiren. Koruyan, sarılan, özlenen; manası yokluğunda daha iyi anlaşılan kişi. Birçok dilde benzerlik gösteren kelime, ba çocuk sesinden türetilmiştir.” Şevket Çoruh da bu ismin neden verildiğini kısaca açılıyor: “Kendimizi yetim hissetmemek için”. Pandemide yaşananlar sanatçıların sanatlarını icra etmesi için uygun şartların ne kadar önemli olduğunu tekrar hatırlatmışken Baba Sahne de sanatçı ve sanatseverlerin buluşma noktası, yorucu gündem arasında sığınacakları bir alan görevini üstleniyor. Merdivenlerden indiğinizde tiyatro ustalarının fotoğraflarının yanında Ferhan Şensoy’un büstü görülüyor. Ses Tiyatrosu’nu bilenler için oldukça aşina bir dekor görülüyor ardından, sanki tiyatronun ilk kurulduğu 1960’lardayız. Salona girdiğimizde ise adeta bir baba evi sıcaklığında bir sahne bizi karşılıyor. Tiyatro tarihine iz bırakmış Dostlar Tiyatrosu, Şan Tiyatrosu, Gedikpaşa Tiyatrosu, Dormen ve Kenter Tiyatrolarının isimleri ise Baba Sahne’nin loca kapılarında görüyoruz. Tören ise gayet samimi bir ortamda gerçekleşiyor. İlker Ayrık’ın sunduğu törende Savaş Dinçel’in tasarladığı ödül heykelciliğini ise “Bernarda” oyunundaki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu seçilen Özge Arslan, “Çemberin Anası” oyunundaki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu seçilen Tolga İskit, “Çemberin Anası” oyunuyla En İyi Oyun Yazarı seçilen Burçak Çöllü, “Tek Kullanımlık Hikâye” oyunuyla En İyi Oyun Yönetmeni seçilen Gülhan Kadim aldı. Bu kısa ve samimi törende ödül alan sanatçıların ortak fikri ise ödülün Müjdat Gezen Sanat Merkezi öğrencileri tarafından verilmesinin önemi oldu.