Şehir Tiyatrosu “Kaldığı Yerden Devam”

Written by on 26 Ağustos 2021

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, yeni sezona Kaldığımız Yerden Devam diyerek perde açacak. Müze Gazhane’de açılan 2 yeni sahne ve 7 yeni oyunla Şehir Tiyatroları, Eylül ayında seyircilerine merhaba diyecek

Yeni sezona ilişkin Kadıköy Hasanpaşa’daki Müze Gazhane sahnesinde gerçekleştirilen toplantıda Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Ergen 2020 sezonunda duyurulan Sezon Minimal oyunlarının da devam edeceğini söyledi. Bu sezonda 10 yeni oyunun tiyatroseverlerle buluşacağını açıklayan Ergen, “Çoğu yerli oyunlardan oluşan Zehir, Kısraklı Kadın, Geçit, Rüstemoğlu Cemal’in Tuhaf Hikâyesi, Melek ve Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin prömiyerleri gerçekleştirildi. Bu oyunlar kısa süre de olsa sezonda oynamaya devam edecek. Bununla birlikte Eylül ayında 7 yeni oyunun prömiyerini yapacağız.”

Klasikler ve Müzikaller

Yeni sezonda pandemi şartlarından dolayı uzakta kaldığımız geniş kadrolu oyunlar tekrar sahnede olacak. Bu kapsamda Gypsy, Bando Müzikali ve Suikastçılar gibi dünya sahnelerinde yer alan müzikaller sahnelenecek. Şehir Tiyatroları’ndaki değişimin göstergelerinden birisi de politik tiyatronun önemli yazarlarını sahneye taşıyacak olması. Arthur Miller’ın Cadı Kazanı, Bertolt Brecht’in Galileo oyunları yeni sezonun klasik oyunları arasında yer alıyor. Şehir Tiyatrosu’yla yan yana duran bir isim olan tiyatro insanı Turan Oflazoğlu’nun 90. Yaşına armağan olarak yazarın Deli İbrahim oyunu sahnede olacak. Ve yazara bir başka armağan da 2022’de düzenlenmesi planlanan Turan Oflazoğlu Festivali.

Yerli Oyunlar da Yer Alıyor

Yeni sezonda Şehir Tiyatroları repertuarında klasik oyunların yanında yerli yazarlardan oyunlar da yer alacak. Dinçer Sümer’in Maviydi Bisikletim; müzik ve deniz fonunda ilk gençlik yıllarını İzmir’de geçiren bir adamın İzmir’e duyduğu özlem ve ilk aşkını ararken anılara yaptığı yolculuğu anlatıyor.

Nuri Pakdil’in Şehir Tiyatroları’nda sahnelenecek ilk oyunu Umut, betonlarla sarılmış bir şehirde kopan insan ilişkilerini ve bu ortamda aranan umudu ele alıyor.

Gergedan Büyük Küfür Kitabı, Deli Kadın Hikayeleri, Kırmızı Zaman ve daha birçok kitabın yazarı Mine Söğüt’ün kaleminden bir oyun Beşamelli Tavuk da sezon oyunları arasında. Bir akşam yemeğinin bir aileyi nasıl ters yüz ettiğini ele alan oyun, komik diliyle öne çıkıyor.
Kadıköy Emek Tiyatrosu’nda Soğuk oyunu geçtiğimiz sezonda sergilenen ve 2018 Nilüfer Belediyesi Sahne Eseri Yazma Yarışması’nda Delik oyunuyla ödül kazanan Şirin Gürbüz’ün Kimse Öyle Şeyleri Konuşmuyor Artık oyunu da yakın geçmişimizden travmatik bir süreci, 12 Eylül’ü ele alıyor. Oyun, babalarını 12 Eylül’de kaybeden iki kız kardeşin birbirleriyle ve aileleriyle yaşadıkları çatışmaları toplumsal travmalar çerçevesinde ele alıyor.
Şehir Tiyatroları ve Kumbaracı50’nin oyuncularından Yiğit Sertdemir’in Öldün Duydun mu? oyunu bir geriye sarma ve sorgulamayı ele alıyor. İntihar eden bir adamın, geride bıraktığı hayatı, hatalarıyla yüzleşmesi ve sonrasında kendini tanıma süreci anlatılıyor.
Sahnede Kadın Hikayeleri
Türkiye’nin kadın entelektüelleri adeta tekrar keşfedilmeye devam ediyor. Edebiyatta Suat Derviş’in kitaplarının tekrar basılması ve yazar üzerine yapılan çalışmaların artması, tiyatroya da yansımış durumda. 2020 sezonunda Melek Kobra’nın yaşamını sahneye taşıyan Şehir Tiyatrosu, Bilgesu Erenus’un kaleminden Türkiye’nin ilk kadın oyun yazarı, kuramcı ve aktivist Fatma Nudiye Yalçın’ın hayatını izleyeceğiz. Yaftalı Tabut isimli oyunda Yalçın’ın 1920’lerde başlayan mücadelesinde Dr. Hikmet Kıvılcımlı ve Nazım Hikmet’in yaşam kesitlerine de denk geleceğiz.
Kadın hikayeleri Şehir Tiyatroları’nın repertuarında daha geniş yer bulmaya devam ediyor. Özen Yula’nın Hayat Der Gülümserim, yıllarca yüzlerce karaktere hayat vermiş bir oyuncunun yaşamını ele alıyor. AVM yapılmak üzere yıkılacak bir sahneye vedasını anlatırken, anlatılmaya değer bulunmayan farklı sınıflardan kadınların hayat hikayelerini de tiyatroseverlerle paylaşacak.

Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background