Sezai Sarıoğlu: Sinop, kiliseler ve cezaevini bilmeden öğrenilmez
Written by Radyo Gedik on 8 Ağustos 2024
Kalk Gidelim, seyahatin farklı hallerini dinleyicileriyle buluşturmaya devam ediyor. Kalk Gidelim’in bu haftaki konuğu şair ve yazar Sezai Sarıoğlu konuk oldu. Sarıoğlu, edebiyatın ve seyahat etmenin insan ruhu üzerindeki etkilerini anlattı. Sinop üzerine sözlü tarih ve belge taramalarından oluşan bir kitap hazırlayan Sarıoğlu, kente dair fazla bilinmeyenleri de anlattı.
Esra Alkan ile Kalk Gidelim’in bu haftaki konuğu şair ve yazar Sezai Sarıoğlu oldu. Seyahat etmenin türlerine değinen Sarıoğlu, “Bir yeri gezen, keşfeden kişi için seyyah kelimesini kullanmayı tercih ederim. Çünkü seyyahlık kelimesi daha sihirli gelir bana. İnsan aslında hep hareket eden, giden bir varlık. İnsan uzağa veya yakına gider, özlediği anları hatırlar geçmişe gider. Geçmişten sıkılır uzaklara gider. İnsan başka dillere, coğrafyalara gider. Hatta kendinden sıkılır kendinden de gider” dedi.
İnsanın zaman içindeki hareketliliğine beklemenin de dahil olduğunu söyleyen Sarıoğlu, “Behçet Necatigil, ‘Bazı şiirler bazı yaşları bekler’ der. Tam da onun gibi bazı tanışmalar, karşılaşmalar da yaşlarını bekler, zaman içinde olur” şeklinde konuştu.
Geçmişe takılıp kalmanın bir yerde sabit kalmanın insan doğasına aykırı olduğunu belirten Sarıoğlu, “Sürekli hareket halindeki insan, biriyle tanışmışsa o kişiyle ‘tabusuz ve tapusuz’ bir ilişki kurmalı. Yani iletişimde belli kalıplar yerine ilişkiyi özgür kılmalı, o kişinin tapusu ondaymışçasına onu sıkmamalı. Hayat olduğu gibi ilişkiler de bir yolculuk halini taşır” yorumunda bulundu.
Esra Alkan’ın Kalk Gidelim dizi kitapları kapsamında kaleme aldığı Sinop kitabı üzerinden de kente dair izlenimlerini paylaşan Sarıoğlu, “Son 25-30 yıl Türkiye’de hafıza çalışmaları çok yoğunlaştı. Yazılı, görsel hafıza ve sözlü tarih çalışmaları arttı geçmişi ele alan. 2000 yıllar başında çıkardığım Nar Taneleri kitabı da sözlü tarih çalışması esasında. Şair kimliğim olsa da hikaye dinlemek ve anlatmak heveskarıyım. Buradan da hareketle yaklaşık on yıldır Sinop Cezaevi ile ilgili 1950’li yıllara uzanan bir çalışma yürütüyorum. İçinde sözlü tarih çalışması ve Osmanlı’dan kaynakları da bunları ekliyorum. Fotoğraflarıyla birlikte kapsamlı bir kitap hazırlıyorum. Sinop Cezaevi’ni, 20. Yüzyılın başında şehirde 15-16 kilise olmadığı, Selçuklulardan kalma büyük camii olduğu bilinmeden Sinop’u ‘Mutlu şehir’ olarak tanımlamak eksik kalır” sözlerini kullandı.
Sinop’a dair çok bilinmeyen tarihi bilgilerin de yer aldığı, Sezai Sarıoğlu’nun katıldığı Kalk Gidelim’in tamamını buradan dinleyebilirsiniz.