Siyah Kıta’nın Tanığı: Figen Gündüz

Written by on 29 Kasım 2021

 

Füsun Saka ile İyilik Sağlık programına konuk olan yazar ve gezgin Figen Gündüz, işi gereği 2006’da Angola’ya yerleşen ve farklı Afrika ülkelerinde yaşayan Gündüz, Afrika’da yaşamın sanıldığı gibi olumsuz olmadığını söylüyor

Sağlık, kültür ve iş dünyasından farklı isimleri ağırlayan Füsun Saka ile İyilik Sağlık programının bu haftaki konuğu yazar ve gezgin Figen Gündüz oldu. Afrika’nın Kavşağı Tanzanya-Zanzibar, İnsanlığın Beşiğine Yolculuk Etiyopya-Cibuti Cumhuriyeti ve Yaşamımdan Süzülen Afrika kitaplarının yazarı olan Figen Gündüz, 2006’dan beri Afrika’da yaşıyor. Gündüz, Siyah Kıta’daki yaşamını ve deneyimlerini Radyo Gedik dinleyicileriyle paylaştı.

Zengin Fakir Uçurumu Fazla

2006’da Angola’ya giderek Afrika’daki yaşamına başlayan Gündüz, 27 yıllık iç savaşın yeni bittiği Angola’da yaşamın anlık olduğunu söyledi: “Sömürgeden kurtulma mücadelesi ve iç savaş bittikten sonra Angola’da hayatta kalan herkes eğlenceye yönelik, anlık bir yaşam içindeydi. Afrika’nın en büyük ikinci petrol rezervi ve geniş elmas kaynakları olan Angola’da fakirlik çok yaygın, günde bir doların altında çalışan kesim fazla. Fakat bir zümre ise çok zengin. Her ülkede zengin ve fakir arasında bir fark olsa da Angola’daki gibi bir uçurumu başka bir ülkede görmedim.”

Çocuk Evlilikleri Yaygın

Aile yapısının da alışılandan farklı olduğunu söyleyen Gündüz, çocuk yaşta evliliğin Angola’da yaygın olduğunu söyledi: “Henüz kendisi çocuk iken çocuk sahibi olan kızlar oldukça yaygın. Ve özellikle kız çocukları hayat mücadelesinin içine erken giriyorlar.” Koşulların zor olmasına rağmen Angola’da yaşamın güzel dostluklar içinde geçtiğini söyledi. Bu ülkede 2 yıl yaşamdan sonra Kenya’da yaşamaya başlayan Gündüz, safarinin baş ülkesi olarak bilinen Kenya’nın diğer Afrika ülkelerine göre daha ekonomik olduğunu dile getirdi. Yaşamın içinde Kenya’nın farklı yüzlerini görme imkanı olduğunu belirten Gündüz, “Tam gittiğimiz zaman Kenya’da seçim süreci vardı, Afrika’da seçimler iç savaşa kadar gidebilen bir gerginliği ortaya çıkarabiliyor. Biz de bu süreç içinde Kenya’ya yerleştik.”

Afrika’nın Kavşağı-Tanzanya Zanzibar Figen Gündüz Letaconnoux 207 Sayfa Oğlak Yayıncılık – 2017

Kenya’nın Mor Çatısı

Gezileri sırasında Kenya’da yer alan farklı toplulukları keşfetme imkanı bulan Gündüz, ülkede bulunan feminist toplulukların kurduğu Umoca köyünü anlattı: “Sanburu kabilesi içerisinden ayrılmış kadınlar eşlerine karşı çıkarak devletten yer ve toprak istiyorlar. Devlet onlara ekonomik değeri olmayan bir arazi sağlıyor ve kadınlar orada bir köy kuruyor. Köye sadece turistler ve kadınlar girebiliyor.” Kenya’nın Mor Çatısı olarak adlandırdığı kadın hareketinin köyü kurmadan önce eşlerinden gizli takı satıp para biriktirdiğini anlatan Gündüz, köye yaptıkları geziyi şu şekilde anlattı: “Afrika’da yaygın olan kadın sünnetine karşı da bu köyde yasak. Fakat Afrika’nın genelinde kadın sünneti siyasetçilerin oy kaygısı yüzünden yasaklanamıyor.”

Figen Gündüz Letaconnoux Yaşamımdan Süzülen Afrika 352 Sayfa Siyah İnci Yayınları 2013

İnsanlığın Beşiğine Yolculuk Etiyopya-Cibuti Cumhuriyeti Figen Gündüz Letaconnoux 484 Sayfa Oğlak Yayıncılık-2016

 

Tanzanya, Kenya ve Cibuti üzerine izlenimlerini anlatan yazar ve gezgin Figen Gündüz’ü konuk olduğu Füsun Saka ile İyilik Sağlık programının tamamını buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background