Sonbaharda Kalp Sağlığına Dikkat!

Written by on 14 Eylül 2023

Sonbahar, okula başlangıç şehir yaşamına dönüş demek. Yazın sakin ve sıcak günlerinden sonbahara geçişte sadece zihnen değil bedenen de hazırlıklı olmak gerekiyor. İyilik Sağlık’a konuk olan Kardiyolog Prof. Dr. Özlem Esen, sonbahara geçişte kalp sağlığımızı korumamızın yollarını anlattı.
Tatilin rahat günleri yerini sonbahar ile birlikte şehrin temposuna bırakıyor. Yazın, tatilin getirdiği rahatlık içerisinde diyetler bozulup beslenmenin dozu kaçarken sonbahara girerken yaz alışkanlıklarını yaz mevsiminde bırakmak gerekiyor. Bu anlamda ruhen olduğu kadar bedenen de kendimizi sonbahara hazırlamamız, mevsim değişikliğine bağlı rahatsızlıkların önüne geçmemizi sağlıyor. Füsun Saka ile İyilik Sağlık’a konuk olan Kardiyolog Prof. Dr. Özlem Esen, kalbimizi sonbahara hazırlamamız için yapılması gerekenleri anlattı.

Beslenmede en önemli ölçek denge
Mevsim değişikliklerinde tavsiye edilen diyet ve kürleri uygulamadan önce kişinin doktor kontrolü altında “durum tespiti” yapması gerektiğini söyleyen Esen, “Öncelikle ideal kilomuzdan ne kadar uzağız; kolestrol, yüksek tansiyon gibi değerlerimizden ne kadar uzaklaştığımızı tespit etmemiz gerekiyor. Gluteni de aniden kesmek yerine azaltarak vücudu bu dönüşüme alıştırılmasını tavsiye ediyorum. Beyaz undan yapılmış gıdaların insülin direncimizi artırdığı bilinen bir gerçek. Fakat herkesin metabolizma dengesi kendine özgü ve tek bir çözümü herkese sunmak sağlıklı bir tavsiye olmaz. Ama genel olarak akşam saatlerinde tüketilen karbonhidrat içerikli gıdaları vücudumuz daha az oranda yakıyor. Dünyada yaygın olarak kabul gören ve kalp sağlığı için tavsiye edilen Akdeniz diyetinde de karbonhidrat bulunur. Burada anahtar kelime neyi ne kadar tükettiğimiz önemli. Örneğin 18 yaşından, 45 yaşına kadar sportif aktivitesi yerinde her gün bir yumurta yemesinde aslında bir sakınca görmüyoruz. Ama öte yandan yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği, kalp damar hastalığı olan kişilerin haftada 4 yumurta sarısını geçmemeleri gerekiyor.

Spor öncesi hazırlık şart
Özellikle Temmuz ayında görülen rekor sıcaklıklar, spor ve fiziksel aktivitelerimizi de olumsuz etkiledi. Bu sebeple sonbahar açık havada vakit geçirmek için bir fırsat niteliğinde. Esen bu dönemin spor ve hareketlilik açısından disipline olmak için ideal olduğunu söyledi: “Havaların nispeten serinlemesi spor yapma açısından olumlu bir durum. Fakat burada da çok sert hareketlerden kaçınmak, vücudu alıştırarak antrenman yapmak gerekiyor. Aksi halde kondisyonu olmayan vücuda ani yükleme yapmak kas yorgunluğuna neden olacak. Hareketsizlik nedeniyle yağ oranının arttığı kas oranının azaldığı vücutta kas oranını artırıcı bir altyapı oluşturmadan yapılan yoğun egzersizler kas yorgunluğunu tetikler.”

Yüksek tansiyon artık gençleri de etkiliyor

Pandemiyi atlatsak da COVID aşılarının kalp rahatsızlıklarını tetiklediği iddiaları sadece Türkiye’de değil dünyada da konuşuluyor. Türkiye’nin kalp rahatsızlıklarında Avrupa birincisi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Esen, COVID aşılarının olumsuz etkilerine karşı Türkiye ve dünyada bu durumu kanıtlayan bir araştırmanın olmadığın vurguladı: “Pandemiyi nispeten aşılar sayesinde sağlıklı bir şekilde atlattık. Bundan dolayı aşı olup kalp rahatsızlığı yaşayan veya bu nedenle hayatını kaybeden kişilerin sağlık geçmişlerine bakmak gerekiyor.”
Genellikle yaşlılıkla özdeşleştirilen yüksek tansiyon rahatsızlığının gençlerde görülme oranının yükseldiğine değinen Esen şunları söyledi: “İdeal tansiyon oranı 14-9’dur. Eğer bu değerden yüksek bir oran sık görülürse yüksek tansiyon teşhisi koyulabilir. Ama bu hemen ilaç kullanmanız gerektiği anlamını taşımıyor. Aynı şekilde dengesizlik ve görmede bulanıklık durumlarında doktor kontrollerine gitmek akla gelse de en basitinden tansiyon ölçmek akla gelmiyor. Türkiye’de yüksek tansiyonun görülme sıklığının yüzde 30’a dayandığını unutmamak gerekiyor.

Programın tamamı İstanbul Gedik Üniversitesi YouTube sayfasında.


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background