Süha Uygur: “Belediyeler salonlarını tiyatrolara açmalı”
Written by Radyo Gedik on 17 Ağustos 2023
İsak’la Tarz-ı Hayat’a konuk olan Süha Uygur, sanat yaşamını, babasının vasiyeti olan Uygur Çocuk Tiyatrosundaki çalışmaları ve güncel şartlarda özel tiyatroların yaşadıkları sorunları anlattı. Uygur, babası Nejat Uygur’un tiyatroda çok ciddi bir sanatçı olduğunu söyleyerek, “Babam sanat sevgisi ve yeteneğinin yanında işinde ciddi olmasıyla başarılı oldu. Biz de bu kuralları benimsedik ve uyguladık. Ama baba olarak Nejat Uygur her zaman sohbet edebileceğimiz bir baba oldu” dedi.
Babası Nejat Uygur’un tiyatro çalışmalarını anlatan Uygur, “Öncelikle babam işinde çok ciddiydi. Nitekim bir tiyatroyu 65 yıl boyunca sürdürebilmesi sadece seyircisinin beğeni ve alkışıyla ilgili değildi. Babamın çok ciddi, prensipli ve çalışmak biri olması o istikrarı getirdi. Çünkü bizde ‘Nejat Uygur kuralları’ vardı. Şimdi ben kendi tiyatromda kardeşlerim Süheyl ile Behzat da kendi tiyatrolarında babamızın kurallarını uygulamaya devam ediyoruz. İyi ki bu kuralları görmüşüz, yaşamışız. Ama evdeki Nejat Uygur ile sohbet edebildiğimiz her türlü derdimizi anlatabileceğimiz bir babaydı” diye belirtti.
Doğuma rağmen turneye devam
Annesinin de sanatçı yönüne değinen Uygur, “Altı tane erkekle hayatını sürdürmeyi düşün. Bir de babam, beşimize bedel. Tiyatro sanatçısı, fenomen bir adamın eşi. Mesleği gereği yeri ve saati belli olmayan bir adam. Ama annem çok büyük fedakarlıkla hem Nejat Uygur’un eşi oldu hem de çocuklarını büyüttü. Ve bir yandan da sahnede rol aldı. Örneğin bir Anadolu turnesi sırasında Samsun’da annemin sancıları tutuyor. 65 yıl öncesinin şartlarından bahsediyorum. Ve o yol şartları içinde Samsun’da Süheyl ve ben dünyaya geliyoruz. Ekip turneye devam ediyor, dönüşte de Samsun’a gelip annemi alıyorlar” şeklinde konuştu.
En büyük miras güzel sözler
“Babamla ilgili bir cümle söylemeleri hakikaten büyük bir miras” diyen Süha Uygur, “İyi ki Nejat Uygur’un oğluyum. Her gün yolda birçok insan beni, annemi veya kardeşlerimi yoldan çevirip sevgi ve saygıyla gözlerinin içi gülerek babamla ilgili bir cümle söylemeleri hakikaten en büyük miras” diye ekledi.
Kardeşleriyle farklı tiyatrolarda çalışmalarının nedenini açıklayan Uygur, “Kardeşlerim Süheyl ve Behzat Uygur Tiyatrosu olarak yola devam ediyor. Ben de Uygur Sanat Tiyatrosu ile. Ama tabii ki kardeş tiyatro olarak. Uygur Sanat Tiyatrosu’nu kurmamdaki en önemli neden rahmetli babam. Çünkü hastaneyken bana çocuk tiyatrosu kurmamı vasiyet etti. Sonrasında hemen eşimi arayarak tiyatroyu kuracağımızı söyledim. Böylelikle 2009’dan beri Uygur Çocuk Tiyatrosu perdesini açıyor” diye belirtti.
Belediyeler salonlarını açmalı
Özellikle özel tiyatroların ekonomik şartlar içinde yaşadıkları zorluğu anlatan Uygur, “Babamın tiyatrosunda müdürlük de yapmıştım. Gazeteye ilan verirdik, bir hafta içerisinde bir aylık yer biterdi. Kapalı gişe oynuyorduk. Fakat şu anda başta yüksek salon kiraları olmak üzere masraflar oldukça arttı. Bundan dolayı parti ayrımı yapmadan her belediyenin salonlarını mümkün olduğunca özel tiyatrolara uygun şartlarda açması gerekiyor” diye ekledi.
Programın tamamını buradan dinleyebilirsiniz: