Tercih Rehberi Devam Ediyor

Written by on 27 Temmuz 2022

Tercih Rehberi’nde üniversite tercihlerinin meslek seçimine olan etkisini Kartal Rehberlik ve Araştırma Merkezi rehber öğretmeni Ümit Fidanboy anlattı. Barajın kalkması ile üniversite sınavına başvurunun arttığını söyleyen Fidanboy, sınavın geçen senelere göre kolay olmasıyla rekabetin arttığını söyledi.

Ümit Fidanboy

Eğitim dünyasından uzman isimlerin konuk olduğu Radyo Gedik Genel Yayın Yönetmeni Hande Demirel’in sunduğu Tercih Rehberi’nde doğru tercih ve doğru meslek konularını etkisini Kartal Rehberlik ve Araştırma Merkezi rehber öğretmeni Ümit Fidanboy anlattı. Fidanboy, sınavın ne kadar kolay olursa eleyicilik özelliğinin o kadar azalacağını söyledi: “Tercih listesi bir yandan öğrencinin öncelikler listesi. İlk tercihten son tercihe kadar öncelikli istenilen üniversite ve bölümler sıralanmalı. ‘Puanım bu bölüme yetiyor, buraya girerim’ düşüncesi öğrenciyi yanlış karar almaya yöneltiyor. Bireyin benlik algısı, yeteneklerini bilmesi de burada devreye giriyor.” Üniversitelerin sunduğu imkanların da araştırılması gerektiğini belirten Ümit Fidanboy, “üniversitenin öğrenciye sunduğu sosyal ve kültürel katkılar, yurt dışındaki üniversiteler ile iş birlikleri, akreditasyonlar da öğrencilerin gelişimine katkı sağlar. Bundan dolayı tercih döneminde öğrencilerin, ailelerinin yanında okuyup okumayacağı, vakıf veya devlet üniversitesi tercihi yanında bu sorulara da yanıt araması gerekiyor.” dedi.

“Üniversite Seçimi Evlilik Gibidir”

Cihan Yeşilyurt

Tercih Rehberi’nin dördüncü bölümünde ise Fen Bilimler Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt üniversite tercihlerinin püf noktaları anlattı. Sınavın kolay olarak algılansa da matematik dışında diğer bölümlerdeki net sayılarının gerilemesinin dengeleri bozduğunu söyleyen Yeşilyurt, “bu yılki sınav dengelerin tamamen değiştiği bir sınav oldu. Hem net sayılarıyla hem de sıralamalarla. Buradaki dengesizlik adaylara maalesef olumsuz yansıdı.” Adayların puanlara göre değil başarı sıralamasına göre tercih yapması gerektiğini vurgulayan Yeşilyurt, tercihlerde geçen sene ÖSYM’nin yayınladığı tercih kılavuzu ve başarı listelerine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Ekonomideki güncel durumun vakıf üniversitelerini de etkileyebileceğini söyleyen Yeşilyurt, “Bu noktada vakıf üniversitelerine tercih miktarı azalabilir. Özellikle Anadolu’dan İstanbul’a, İstanbul’dan Anadolu’ya aileler öğrenci göndermekte zorlanabilir.” dedi. Geniş bir aralıkta tercih yapılması gerektiğini söyleyen Yeşilyurt, “Örneğin 100 bininci öğrencinin ilk beş tercihini 75 bin sırasından başlayabilir. Son tercihlere doğru da yüzde 50 kadar düşük sıralamadaki bölümleri yazıyoruz. Örneğin 200 bindeki bir bölüm sona yazılabilir. Eşit ağırlık ve sözelde bölümler arası kaymalar yaşanıyor. Eşit ağırlıkçı bir öğrenci sözel bir bölüm yazabilir. Üniversitenin eve yakınlığı da önemli. Öğrenci motivasyonu ve derse katılımı açısından üniversitenin yerinin araştırılmasında fayda var. Üniversitelerin ders içerikleri de araştırılmalı. Çünkü üniversite ve meslek seçimi evlilik gibi. Ciddi ve önemli bir karar.”

Tercih Rehberi eğitim uzmanlarını İstanbul Gedik Üniversitesi YouTube sayfası üzerinden aday öğrenciler ile buluşturmaya devam ediyor.


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background