Yangın Beslenme Zincirini Bozacak
Written by Ece Çokal on 5 Ağustos 2021
Füsun Saka ile İyilik Sağlık’ta bu hafta son günlerde Ege ve Akdeniz bölgelerini saran yangınların ekolojiye olan zararları ele alındı. Programın konuğu Beslenme ve Diyetetik Uzm. Diyetisyen Esra Şahin son günlerde meydana gelen orman yangınlarının gelecekte besin zincirini nasıl etkileyeceğini anlattı.
Karasal ekosistemlerin oluşumu ve değişiminin iklim ve toprağın özelliklerine bağlı olduğunu söyleyen Şahin, iklim değişikliğinin ve toprak yapısının bozulmasının yangınları tetiklediğini belirtti: “Toprakta bulunan mineral ve besin değerlerinin azalması, su kaynaklarının da etkilenmesine yol açtı. Yangın, sera tarımcılığının önemli bölgelerini vurdu. Yangından sonra bu bölgelerde yapılacak tarım ve hayvancılık olumsuz etkilenecek. Toprak dengesi bozulduğu için tarımda verimsiz günler bizi bekliyor. Örneğin elli sene önce toprak daha temiz, iklim daha dengeli olduğu için, meyve ve sebzeler doğru zamanda güneş ve yağmur aldığı için gıdalar daha zengin besin değerine sahipti. Toprak kirlendikçe iklim değişikliği kendisini iyiden iyiye gösterdikçe tarım ürünlerinin besin değeri düştü. Yaşadığımız yangın da var olan düşük besin değerini daha da düşürecek.”
Verimli tarım için 5 sene beklemeliyiz
Ekosistem içerisindeki hayvanların kaybına da değinen Şahin, Toros Dağları’nda bulunan arıların da zarar görmesiyle bitkilerin tohumlanması ve çoğalmasının da sekteye uğrayacağını söyledi. Önümüzdeki 3 ila 5 sene boyunca yanan bölgelerde geçici kuraklık yaşanacağını belirten Şahin, “Toprağın nem değeri de oldukça düşük durumda olacak. Toprağın kendisi toparlaması için biraz zaman geçmesini beklemeliyiz.” Yangınlarla sadece sera tarımcılığını değil, yüksek rakımlarda bulunan doğal tarım yapılan alanlardaki faaliyetleri de etkilediğini söyleyen Şahin, koruyucu ve önleyici tedbirlerin uygulanmasıyla yaz aylarında yaşanan yangınların engellenebileceğini ifade etti.
Toplu alışveriş israfa neden oluyor
Yapılan alışverişlerde günlük meyve ve sebze alınması gerektiğini söyleyen Esra Şahin, gıdaların buzdolabında bekletilmemesi gerektiğini anlattı: “Genellikle toplu alışveriş yapma kültürü olduğu için meyve ve sebzeler de toplu alınıyor. Fakat meyve ve sebzeleri uzun süre buzdolabında bekletmek besin değerlerinin düşmesine sebep oluyor. Bir yandan da mevsime göre beslenmek önemli. Yazın kereviz, kışın domates tüketmek kişinin sağlıklı beslenmesi anlamına gelmiyor.”
Füsun Saka ile İyilik Sağlık’ın 3 Ağustos tarihli yayınını buradan dinleyebilirsiniz: