Yerleştirmede Ek Tercihin Etkisi

Written by on 12 Ağustos 2021

Hande Demirel’in hazırlayıp sunduğu Tercih Rehberi bu programda doğru meslek seçimine odaklanıyor. Başarılı bir kariyer için doğru meslek ve üniversitenin bahsedileceği Tercih Rehberi’nin konuğu Kartal Rehberlik ve Araştırma Merkezi, psikolojik danışman ve rehber öğretmen Ümit Fidanboy oldu. Programda, baraj puanlarının düşürülmesinin üniversite yerleştirmelerine etkisi konuşuldu.

Üniversite yerleştirmelerinde barajın düşürülmesi ve ikinci bir ek tercih açılması Tercih Rehberi’nde ele alındı. Ümit Fidanboy geçen sene de barajın düşürüldüğünü ve ek tercih açıldığını ve bu sene de aynı durumu beklediklerini söyledi. Fidanboy, yaklaşık 1 milyon öğrencinin TYT sınavında barajın altında kaldığını genel olarak TYT ve AYT’de barajı geçemeyen öğrenci oranının yüzde 42 olduğunu belirterek baraj düşürülme kararının daha erken beklendiğini söyledi: “Normal değerlendirme süreci devam edecek. Tercih yapan öğrencilerin tercihleri etkilenmeyecek. İlk tercihlere ve yapılan ek yerleştirmeler de müdahale edilmeyecek. Şu an merkezi yerleştirme ve ek yerleştirmelerde bir değişim olmayacak. İkinci ek yerleştirme için YDT’de 170 diğer alanlarda ise 140 puan baraj sayılacak. Üniversite kontenjanlarındaki değişimin ikinci tercihleri etkileyeceğini söyleyen Fidanboy sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Öğrencinin hiç tercih yapmadan ikinci ek tercihi beklemesi riski artıran bir durum. Şu anda yapılması gereken, barajı geçen öğrencilerin tercihleri yapması, eğer istedikleri bölümlere yerleşememişlerse ikinci ek tercihe kalmalarıdır.

Emeklilikten Günümüze Planlama

Meslek seçiminde benlik algısından yeteneğe, ilgi alanlarından mesleğin statüsüne birçok etken olduğunu söyleyen Fidanboy, gençlerin mesleğe yönlendirilmek konusunda eksiklik yaşadıklarını anlattı: “Bizde mesleğe yönlendirme oldukça geç kalınmış bir süreç. Bazı öğrencilerin üniversite tercih döneminde yapacağı mesleğe karar veriyor. Bizde kariyer planlaması gençlikten yaşlılığa doğru yapılıyor. Fakat artık farklı bir kariyer planlaması uygulanıyor. Emeklilikten günümüze doğru yapılan bu planlamada öğrenci geleceğini daha iyi görerek planlıyor.”

Bireysel karar alınmalı

Gençlerin meslek tercihinde ailesinden çokça etkilenmemesi gerektiğini vurgulayan Fidanboy, meslek seçiminde adayların isteğinin öncelikli olmasını söyledi. Üniversite sınavına 2 milyon 400 bin kişinin başvurduğunu fakat bu miktarın sadece yüzde 36’sının sınava ilk kez giren öğrencilerden oluştuğunu söyleyen Fidanboy adayların dörtte birinin okudukları okulları bırakarak tekrar sınava girdiğini ifade etti. Fidanboy, adayların ‘gelecekte nasıl bir yerde olmalıyım?’ sorusunu sorarak tercih yapması gerektiğini belirtti.

Sektörle Çalışmak Önemli

İstanbul Gedik Üniversitesi’nin sektörle iç içe olmasının öğrencilere fayda sağlayacağını söyleyen Fidanboy sözlerine şu şekilde devam etti: “Sektörün içinde yer alan bir üniversite olarak Gedik Üniversitesi’nde mühendislik okumak, eğitim alırken hem de pratik yapma imkanını sağladığı için bir avantaj. Uygulamalı eğitim, akademi ve sektör için kritik bir önem taşıyor.”

Kartal Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nden psikolojik danışman ve rehber öğretmen Ümit Fidanboy’un konuk olduğu Hande Demirel ile Tercih Rehberi’ni izlemek için tıklayınız:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background