Zihni Göktay 62 yıllık sanat yaşamını Radyo Gedik’te anlattı

Written by on 12 Eylül 2023

İsak’la Tarz-ı Hayat’a konuk olan Tiyatro Sanatçısı Zihni Göktay 62 yıla ulaşan sanat yaşamından hatıraları ve güncel sanat çalışmalarını paylaştı.

Geçtiğimiz sezon İBB Şehir Tiyatroları’nda sahnelenmeye başlanan Gidiş Dönüş Moskova oyunuyla tekrar seyircisiyle buluşan Zihni Göktay İsak’la Tarz-ı Hayat’a konuk oldu. Tiyatro tarihimizde önemli bir yeri olan ve 20 yılı aşkın süredir aralıksız sahnelenen Lüküs Hayat operetinde de yer alan Göktay, tiyatroya nasıl başladığını, çocukluğunun İstanbul’unu ve eski adıyla Darülbedayi olan İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda yaşadıklarını anlattı.

7 yaşından beri tiyatroyla birlikte

Çocukluktan itibaren tiyatroyla iç içe olduğunu söyleyen Göktay, “2 Aralık 1945 Fatih doğumluyum. Ve 7 yaşından itibaren babam o zamanki adıyla Darülbedayi’nin günümüzdeki Şehir Tiyatrosu’nun çocuk oyunlarına beni götürürdü. O zamanlar Gülhane Parkı’nda Şark Kıraathanesi’nde hatta düğün salonlarında tiyatro oynanırdı. Özellikle İsmail Dümbüllü sahne alırdı. Bir gün okul dönüşünde terzi olan babamın dükkanına uğramıştım ve dükkânda İsmail Dümbüllü ve Pişekar’ı Tevfik İnce amca oturuyordu. Ben de ilkokuldan beri müsamerelerde yer alıyordum. Babam da “Bizim mahdum da tiyatroyla meşgul oluyor Pertevniyal Lisesinin tiyatro kolunda aynı zamanda Eminönü Halk Evi’ne devam ediyor” dedi.

Yaşar Kemal destek oluyor

Göktay, Lüküs Hayat operetinde 20 yılı aşkın süre rol aldı.

İsmail Dümbüllü de Cenab-ı Hak benim gördüğüm umurları sana da nasip etsin inşallah müddeti hayatında” diyerek bana el verdi. Hala anlatırken bile duygulanıyorum. Sonrasında babamın mali durumundan dolayı yük olmamak adına konservatuara gitmedim, Eminönü Halk Evi’nde çalışmalarıma devam ettim. Ergun Orbey’in uyarladığı Fakir Baykurt’un Yılanların Öcü oyununu da Türkiye Milli Talebe Birliği’nde oynamıştık. O yıllarda yaşım 18 buna rağmen rol olarak köy ihtiyarlarından birini oynadım. Oyunu izleyen Yaşar Kemal de beni yanına çağırarak kendimi anlatmamı istedi. Oyunumu beğenmiş de olacak ki “Sen olmuşsun artık düş!” dedi. Yani profesyonel tiyatroya geçmem gerektiğini söylemek istedi. O yıllarda da Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu’nda oynayacak oyununda bana rol verilmesi için beni teklif etti. Bu oyunda da arzuhalci rolünü oynadım.”

“Muhsin Ertuğrul gizlice oyunumu izlemiş”

Göktay yeni sezonda Gidiş Dönüş Moskova oyununda rol almaya devam edecek.

Ankara Meydan Sahnesi’ndeki çalışmalarından sonra “özel tiyatrolardan ağzı yandığını” söyleyerek İstanbul Şehir Tiyatrosuna başvuran Zihni Göktay, “Muhsin Ertuğrul’dan Batı tiyatrosunu, Vasfi Rıza Bey’den de Tanzimat Tiyatrosunu öğrendik. Onların zamanında biz onların hikayelerinden ibret alıyorduk, şimdikiler de bizden ibret alsın. O dönemde Şehir Tiyatrosu’nun genel sanat yönetmeni Vasfi Rıza Zobu bana tiyatroda kadro olmadığını fakat yevmiye ile yer alabileceğimi söyledim. Babamın da manevi desteği ile Şehir Tiyatrosu’na başladım. Ben başladıktan 6 ay sonra Adalet Partisi belediye seçimlerini kaybetti, Cumhuriyet Halk Partili Ahmet İsvan başkan seçildi. Ahmet İsvan, Vasfi Rıza Bey’den ‘dinlenmesini’ rica etti ve tiyatronun başına Muhsin Ertuğrul geldi. Sonrasında görüş değişikliği repertuara da yansıdı. Muhsin Bey Shakespeare hayranı, Avrupa, İskandinav ve Rusya tiyatrolarını çok iyi biliyor. 1974’te Muhsin Bey beni Kadıköy Halkevi’nde Başar Sabuncu’nun Mutemet Ali Rıza Bey’in Yaşanmış Hayat Hikayesi’ni oynarken seyretmiş. Kendi tiyatrosunu izlemek için bilet alıp gelmiş. Bir gün Muhsin Bey beni çağırttı, oyunumu başarılı bulduğunu söyleyerek stajyer oyuncu olarak kadroya girdiğimi söyledi” şeklinde konuştu.

İki bölümden oluşacak programın ilk bölümünü buradan dinleyebilirsiniz:

 


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background