Yaz Diyetinde Dengenin Önemi
Written by abayraktar on 3 Ağustos 2022
Yaz mevsimi çıkılan tatiller ile beslenme alışkanlıklarının değiştiği bir dönem. Yüksek sıcaklıklar su kaybını artırırken doğru olduğunu sandığımız yanlışlar da meydana gelebiliyor.
Hipp Türkiye’nin sunduğu Deniz Karadeniz ile Öpünce Geçmeyen Uflar’da bu haftanın konuğu Diyetisyen Ayşenur Çabuk Yetişmiş yaz diyeti hakkında bilgi verdi. Yaza yaklaştıkça diyet ve beslenme konuları gündemde olurken yaz mevsimi boyunca beslenmenin dengesi bozulabiliyor. Özellikle doğru bilinen yanlışlar yaz mevsimi boyunca istenmeden uygulanıyor. Özellikle tatlılar konusunda bu yanlışın yapıldığını söyleyen Yetişmiş, “sütlü tatlılar, şerbetlilere göre daha fazla tavsiye edilse de sütlü tatlıların içindeki yağ ve şeker unutuluyor. Özellikle dondurma da yaz aylarında dikkat edilmesi gereken bir ürün. Nasılsa dondurma denilip geçilmemeli. Haftada bir ile iki gün sıklığında dondurma tercih edilmeli.
Şok Diyetin Zararları
Yaza yaklaştıkça yapılan şok diyetler de sosyal medyada gündem oluyor. Şok diyetlerin popüler olmasının sebebinin kısa sürede fazla kilo verilmesine sebep olan Yetişmiş, “Hızlı kilo verirken daha çok yağdan verilmesi gerekir. Ama şok diyetlerde yağ kaybı çok az oluyor. Su ve kas kaybı yaşanıyor. Çünkü şok diyetler çok düşük kaloride ve tek bir besin grubuna dayanıyor. Uygulanan süreye bağlı olarak hayati durumlara sebep olabilir.”
Dengeli Diyet Mümkün
“Uygulanan diyet dengeli olmalı. Günlük protein ve karbonhidrat alımı sağlanmalı. 12 ay boyunca yemek istediklerimizi yiyelim ama sağlıklı olan besinleri tercih edelim ki şok diyetlere ihtiyacımız kalmaz. Çünkü şok diyetler konsatrasyon eksikliği ve yorgunluğu tetikliyor.”
Su Kaybına Karşı Maden Suyu
“Yaz aylarında şekerli ve gazlı içeceklere talep artıyor. Önemli olan su ihtiyacını karşılamak olsa da lezzet ihtiyacını karşılaması da isteniyor. Şeker miktarına dikkat etme şartıyla komposto ve limonata da tercih edilebilir. Bunun dışında terleme ile kaybedilen sıvı ve mineralleri telafi etmek için maden suyu da önemli bir alternatif. Çünkü maden suyu kalsiyum ve magnezyum içeriyor. Soğuk kahveler veya bitki çayları da yetişkinlikler için yaz aylarında ara öğün için ideal içecekler.”