Köpekler İçin İlk Yardım Rehberi

Written by on 7 Ekim 2022

Köpeğimin Dünyası’nın ilk bölümünde köpeklere ilk yardım konuşuldu. Programın konukları Bükreş Üniversitesi’nde öğretim görevlisi, Vet. Hekim Seralp Uzun ve Arama Kurtarma Köpekleri Eğitmeni Yakup Gündüz köpeklere ilk yardım tekniklerini anlattı.

 

İlk yardım sadece insanlar için değil hayvanlar için de önemli. Yaralanma, güneş çarpması gibi durumlarda ilk yardım köpeklerimiz için de altın değerinde. Bundan dolayı köpek sahiplerinin temel ilk yardım bilgisi olması önem taşıyor. Hakan Milli’nin hazırlayıp sunduğu Köpeğimin Dünyası’nda köpekler için ilk yardımda önemli başlıklar konuşuldu. Bükreş Üniversitesi’nde öğretim görevlisi, Vet. Hekim Seralp Uzun, veteriner olarak çalıştıktan sonra doktora yapmak için Bükreş’e gitme hikayesini anlattı. Uzun, “Ortopedi üzerine çalıştıktan sonra ilk yardım alanı dikkatimi çekti. Sonrasında acil ve travma üzerine dersler vermeye başladım. Köpekler için travmayı anlatan Uzun, “Dokuda oluşan fiziksel zararlar travmadır. Çeşitli türleri var. İnsan olarak bir hayvanın travma içinde olması da ilk yardımı seçmemi etkiledi. Günümüzdeki şehir yaşamı ve betonlaşma da hayvanların yaşadığı kazaları ve travma olaylarını artırdı” şeklinde vurguladı.

“Altın Saat Önemli”

Travma yaşandıktan sonra altın zamanın önemli olduğunu söyleyen Uzun, “Kaza yaşandıktan sonraki 60 dakika çok önemli. Bu süre içinde ilk yardım ve hastaneye ulaşmak hasta kaydını azaltıyor. Köpeklerin yaşadığı zehirlenme, yaralanma gibi durumlarda tedavi ilk olarak veterinerin haberdar edilmesi ile başlıyor. Köpek sahipleri yaralanma olduğu andan itibaren soğukkanlılığını korumalı ve veterinerlerini aramalı” dedi.

İlk Yardım Zorunlu Olmalı

Arama Kurtarma Köpekleri Eğitmeni Yakup Gündüz, doğada yaşanan kazalara karşı da ilk yardımın önemli olduğunu belirtti. Gündüz “Kan parazitine yol açabilecek arı ve kene sokması, burna pisi pisi otu kaçması sıkça rastlanıyor. Hayvan sahiplerinin hayvan edinmeden önce ilk yardım bilgisi olma zorunluluğu getirilmesi gerekiyor” diye ekledi.

Köpeklerde ilk yardımın konuşulduğu Köpeğimin Dünyası’nı buradan dinleyebilirsiniz:


Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background