Yunus ve Fuzuli Tablolarla Buluşuyor

Written by on 19 Ekim 2022

Füsun Saka ile İyilik Sağlık’a konuk olan Ressam Murat Kurt şiir ile birleştirdiği resimlerini anlattı. Yunus Emre ve Fuzuli’ye hayran olduğunu söyleyen Kurt eserlerinde Yunus Emre’yi turkuaz, Fuzuli’yi ise kırmızı ile özdeşleştiriyor.

Yaptığı eserler ile tasavvuf ve Divan şiirini tablolarına taşıyan Ressam Murat Kurt, Füsun Saka ile İyilik Sağlık’a konuk oldu. Şiire olan sevgisi nedeniyle tablolarında şiire yer vermek için 10 yıllık bir süreçten geçtiğini söyleyen Kurt, Amasya gezisinde aklına gelen fikir ile yola çıktığını söyledi: “Beyazıt Camii’ni gezerken kufi bir yazıyla karşılaştım. 15. Yüzyıla ait olan yazıyı optik yazmışlardı. Kalakaldım. Aklıma direkt Picasso’nun kübizmi geldi. Küfi yazı hem çok çağdaş hem de çok ilkeldi. Picasso da kübizmi Afrika’daki Maslardan alıyor. Sonrasında küfi yazı üzerine çalışmalara başladım. Son yıllarda ise metalde ve plekside küfi yazıyı uyguluyorum.”

Yükselişin Sebebi Şiir

Şiirlerin yazıldıkları alfabe ile resime dönüştürülebileceğini söyleyen Kurt, “Yunus ve Fuzuli’den sonra konular derinleşti ve değişti. Örneğin Fatih Sultan Mehmet gemileri karadan yürütmesinin ve başarılı bir padişah olmasının yanında iyi bir şair. Diğer Osmanlı padişahlarının şiirlerine de baktığımızda da kalem ustası olduklarını görüyoruz. Hatta Fatih, şiir ile ilgilenmeyen Eyüp Kadısını görevden alacak kadar şiir ile ilgili. Bu dönemde devlet adamlarının entelektüel seviyelerinin yüksek olmasına ve liyakate dikkat edilmiş. Zaten Osmanlı’nın yükselişe geçmesinin önemli sebebi bu.

Ressam Murat Kurt‘un konuk olduğu İyilik Sağlık‘ın tamamını buradan dinleyebilirsiniz:

Tagged as

Continue reading

Current track

Title

Artist

Türkiye'nin ilk ve tek kurumsal internet radyosu

Background